En Sıcak Konular

Bakan Ergin'den çözüm süreci değerlendirmesi

26 Ağustos 2013 09:30 tsi
Bakan Ergin'den çözüm süreci değerlendirmesi Adalet Bakanı Sadullah Ergin, çözüm süreci konusunda çarpıcı açıklamalar yaptı.

Çözüm sürecinin çekilme, demokratikleşme ve yurda dönüş olmak üzere 3 aşamadan oluştuğunu belirten Adalet Bakanı Ergin, demokratikleşme konusunda ise bir tarih sınırı bulunmadığını söyledi

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, çözüm süreci konusunda çarpıcı açıklamalar yaptı. Ergin, katıldığı bir TV programında şu değerlendirmelerde bulundu:

* ÜÇ AŞAMA: Süreç başladığında, belli bir çerçeve konulmuştu; bir yol haritası var. Birinci, eylemsizlikle birlikte yurtdışına çıkış. Bundan sonra demokrasimizin, eksiğini, açığını, gediğini, ihmal etme noktasında atılması gereken, atılabilecek adımların hızlandırılması süreciydi. Ve 3'ncü aşama dediğimizde de normalleşme süreci ve yurtdışına çıkmış olanlar ve bunlardan belli şartlarda suça karışmamış olanlar ve toplumun tolere edebileceklerinin tekrar yurda dönüşleriyle ilgili alt yapının oluşturulması.

* YOL HARİTASI VAR TARİH YOK: Biz bir yol haritası konuştuğumuzda, herkes kendi üzerine düşeni bir yapsın bakalım. Bir yol haritası var ama burada bir takvimlendirme ve tarih söz konusu değil. O açıdan biz bunları aşamalar olarak değerlendiriyoruz. Atılması gereken adımların, tereddütsüz atılması lazım ki Türkiye'de bu kronik sorunun, çözümü noktasında herkesin sunabileceği katkı var.

* ADA'YA GİDİLDİ YENİ PERSPEKTİF YOK: Bayramdan sonra BDP'nin Genel Başkanı Sayın Selahattin Demirtaş ve Grup Başkanvekili Sayın Pervin Buldan, Ada'ya gittiler. O görüşmelerini de yaptılar. Daha önce 8-9 ay önce çizilen çerçevenin dışında yeni bir perspektif yok. Orada problem yok.

* PKK ÖCALAN'IN SÖZÜNÜ TUTUYOR: (PKK, Öcalan'ın sözünü tutuyor mu sorusu) Birebir, mota mot olmasa da, İmralı'dan giden tespitler, talepler, önemli ölçüde karşılanıyor.

* GAZETECİLER ÖNERİSİ TARTIŞILABİLİR: Süreç içerisinde, şuan için Öcalan'ın gazeteciler ile görüşmesi gibi bir şey gündemimizde yok. Ama gelecekte bu sürecin daha mesafe alması noktasında ihtiyaç duyulursa, bunlar tartışılır değerlendirilir. (BDP'lilerin Öcalan ile fotoğraf çektirmek istemesi) Cezaevlerinde de farklı benzer taleplerde zaman zaman gelebiliyor. Bunlar karşılanabiliyor. Duruma göre değerlendirilecektir, şuanda verilmiş bir karar yok.

* İMRALI'YI GİTMİŞ GİBİ BİLİYORUM: İmralı'ya gitmedim ama gitmiş gibi biliyorum orayı. Bu stüdyonun dışına çıkıyorsunuz yandaki bir stüdyoya giriyorsunuz, öyle düşünün. Aynı çatı altındasınız aynı Ada'dasınız. Böyle bir değişiklik söz konusu.

* TUTUKLULUK SÜRESİ 6-7 YILA İNEBİLİR: (Anayasa Mahkemesi'nin 10 yılı uzun bulup iptal ettiği tutukluluk sürelerine ilişkin) Süre 5 yıla inerse kamuoyunun kabul edemeyeceği sonuçlar çıkma ihtimali var. Bunlardan bir tanesi mesela, Hrant Dink'in katil zanlısıdır. Elbetteki 10 yıllık süre olmayacaktır bu. 6 olabilir 7 olabilir. Cezaevlerinde 5 yılın üzerinde toplam 58 tutuklu var.

sabah

 



Bu haber 663 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,615 µs