En Sıcak Konular

Muhalifler ‘İhvancı’ denilerek bastırılıyor

26 Ağustos 2013 08:49 tsi
Müslüman Kardeşler’i şiddet kullanarak sindirmeye çalışan Mısır’daki darbe yönetimi, diğer muhalifleri de ‘İhvan mensubu’ diyerek birçok kişi gözaltına alındığı belirtiliyor.

Amerikan New York Times gazetesi, Mısır’da 3 Temmuz’daki darbenin ardından Müslüman Kardeşler’in (İhvan-ı Müslimin) yanı sıra diğer muhalif seslerin de bastırılmaya başlandığını yazdı. Gazete, liberal aktivistlerin dahi ‘tehlikeli İslamcı’ denilerek gözaltına alındıklarını ifade etti.
 
Mübarek rejimi döneminde uygulanan olağanüstü halin yeniden uygulamaya konulduğunu hatırlatan NY Times, bu yasanın polisin keyfi tutuklamalarına ve savcıların siyasi soruşturma açmasına imkân tanıdığını kaydetti. Gazete, dün yayımladığı haberinde bazı aktivistlerin, “Yetkililer, 2011’deki Hüsnü Mübarek rejimi karşıtı ayaklanma öncesi dönemden bile daha fazla bir dokunulmazlık hissiyle hareket ediyor.” şeklindeki görüşüne yer verdi.
 
Ordu desteğinde kurulan geçici yönetim, İhvan’ı ‘ülke güvenliğine tehdit olarak ilan ederek hareketin, darbe karşıtı gösterilerini güç kullanarak dağıtmış, birçok liderini de tutuklamıştı. NY Times haberinde, polisin ‘İhvan mensubu’ diyerek gerçekleştirdiği gözaltılara dikkat çekti. Cinsel içerikli filmleriyle bilinen Kanadalı film yapımcısı John Greyson’ın ‘Müslüman Kardeşler üyeleriyle birlikte bir polis karakoluna saldırmak’ ve ‘kanlı şiddet eylemlerine katılmak’ iddiasıyla 11 gün önce gözaltına alındığını belirtti. Güvenlik güçlerinin, Süveyş şehrinde çelik işçilerinin, tazminat talebi ve işten çıkarılmalara tepki olarak düzenledikleri protestonun, ‘İhvan’ın Mısır’ı istikrarsızlaştırma komplosunun bir parçası olmakla’ suçlanarak dağıtıldığını kaydetti. Haberde ayrıca Ocak 2011’de Hüsnü Mübarek rejiminin devrildiği protesto gösterilerinde etkin rol oynayan 6 Nisan grubunun önde gelen iki lideri hakkında casusluktan soruşturma başlatıldığı, ‘Islam Today’ adlı internet sitesinin 5 çalışanının da seçilmiş cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin iktidardan indirildiği askeri müdahaleye ‘darbe’ dedikleri için gözaltına alındıkları aktarıldı. 14 Ağustos’ta Kahire’de 800’ü aşkın insanın katledildiği baskının ardından cumhurbaşkanı yardımcılığı görevinden istifa eden liberal siyasi Muhammed Baradey hakkında da ‘milli güvene ihanet’ suçlamasıyla geçen hafta dava açılmıştı.
 
Muteber sivil toplum kuruluşu İnsan Hakları İzleme Örgütü araştırmacılarından Hiba Mureyef, gazeteye yaptığı açıklamada, Mısır polisinin, iki buçuk yıldır ilk kez halka hesap vermekten veya sorgulanmaktan korkmadığını söyledi. Darbeden bu yana Mursi’nin devrilmesini protesto edenlere yönelik üç kez katliam gerçekleştirildiğini, binden fazla kişinin öldürüldüğünü ifade eden Mureyef, “Polisi sorgulayan herkes şimdi hain ilan ediliyor. Bu, 2010 öncesinde dahi olmayan bir koruma.” yorumunda bulundu.

dunyabulteni


Bu haber 510 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,103 µs