En Sıcak Konular

Bernanke şimdi ne yapacak?

6 Ağustos 2007 17:37 tsi
Bernanke şimdi ne yapacak?   
Dünya ekonomisindeki ve piyasalardaki saadet zinciri şimdilik bozulmuş görünüyor. Tatlı paraların ve borsadaki çoşkunun yerini tedirgin bir bekleyiş alırken, tüm yatırımcılar artık kazanmaktan çok kaybetmemeye bakıyor.

Global borsalar Türkiye'yi de vurdu

Dünya ekonomisindeki ve piyasalardaki saadet zinciri şimdilik bozulmuş görünüyor. Tatlı paraların ve borsadaki çoşkunun yerini tedirgin bir bekleyiş alırken, tüm yatırımcılar artık kazanmaktan çok kaybetmemeye bakıyor. Peki sistem eski haline döner, para zinciri yeniden kurulur mu?

Doları borsayı bırak faize bak

BÜTÜN GÖZLER O'NDA

İşte tüm yatırımcılar ve analistler tam da bu sorunun yanıtını arıyor. Aslında yanıtı bulabilmek için bir kişinin, sadece bir kişinin elini çok iyi tahmin etmek gerekiyor. Amerikan Merkez Bankası (FED) Başkanı Ben Bernanke...

Global piyasalarda son dönemde yaşanan çalkantının en büyük sorumlusu hiç kuşkusuz ki, büyük patron, yani ABD. Dünya ekonomisinin motoru olan ABD'de düşük gelirli tüketicilerin kredi ödemelerinde zora düşmesi ve bunun tüm kredi piyasasını bozacağına yönelik kaygılar, her tarafta satışlara neden oluyor. Aynı dönemde ABD'de kapatılan fonlar, ülkenin en büyük yatırım bankalarından Bear Stearns'in notunun düşmesi ve yatırımcıların bozulan psikolojisi piyasaları kritik bir noktaya getirdi.

KRİTİK TOPLANTI YARIN

Tüm yatırımcılar 'bundan sonra ne olacak' sorusunu yanıtını ararken, aynı zamanda yarın yapılacak olan FED toplantısını da son derece yakından izliyor. Birçok analist, piyasalardaki türbülanstan kurtuluşun yolunu FED'in faizleri indirmesinde buluyor. Eğer Bernanke başkanlığındaki komite yarın faizleri indirme kararı alırsa, ya da en azından bu yönde bir sinyal verirse, piyasaların kısa sürede yeniden eski bahar havasına kavuşacağı tahmin ediliyor.  

UBS yatırım bankasının başekonomisti Maury Harris, piyasalardaki havayı soğutmak için FED'in bir hareket yapması gerektiğini düşünüyor. "FED piyasalardaki stresi dağıtmak için birşeyler yapabilir" diyen Harris, FED'in kararının piyasadaki seyir üzerinde belirleyici olacağını belirtiyor.

UBS'in tahminine göre FED, faizleri yıl sonuna kadar iki kez indirip yüzde 4.75 seviyesine çekecek.

Wrightson ICAP'ın başekonomisti Lou Crandall da riskten kaçınma eğiliminin artması durumunda FED'in bir hareket yapabileceğini söylüyor. 

YA FAİZLER DEĞİŞMEZSE?

Piyasalarda korkulan olmadı

Aslında birçok analist FED'in piyasaya faiz indirimi ile müdahale etmesi gerektiğini, ancak şimdilik FED'in bunu yapmayacağını düşünüyor. Fakat FED'den beklenen, faizlerde şok bir indirim olmasa dahi en azından Bernanke'nin yapacağı açıklama ile piyasaların arkasında durduğunu göstermesi. Örneğin eylül ayında yapılacak toplantıya yönelik bir indirim sinyali verilirse, bu bile piyasaları soğutabilir.

Bernanke'nin yarın bu konuya teğet geçmesi halinde ise piyasalar kendi yarasını kendisi saracak. Ancak bu o kadar da kolay değil. Analistler global çalkantının bir süre daha devam edeceğini ve toparlanmanın zaman alacağını düşünüyor. Özellikle yatırımcı psikolojisinin ve beklentilerin bozulması, piyasaya dışarıdan sihirli bir el değmezse toparlanmanın zaman almasına neden olacak.
 
Hurriyet



Bu haber 351 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,780 µs