En Sıcak Konular

AK Parti'de referandum tartışması!

6 Ağustos 2007 17:21 tsi
AK Parti'de referandum tartışması! AKP'li Ertuğrul Günay, 21 Ekimde yapılacak anayasa değişikliğine ilişkin referandum konusunda sürpriz bir açıklama yaptı. Günay, yeni bir gerginlik olmaması için referandumun yapılmamasını istedi. Diğer yandan AK Parti'nin eski kurmayları Günay'a tepki

AKP'li Günay, sürpriz bir açıklama yaparak, yeni bir gerginlik olmaması için referandumun yapılmamasını istedi.

GERGİNLİK YAŞANMASIN, REFERANDUM YAPMAYALIM"

Ertuğrul Günay, gazetecilerin sorularını yanıtlarken, cumhurbaşkanı seçiminin, parlamento tarafından bu ay içinde yapılması halinde, referandumun, gündemde olan Anayasa değişikliği paketiyle ele alınabileceğini ifade etti. "Cumhurbaşkanını seçtiğimiz takdirde, 'öteki değişiklikler yeni anayasa paketine ertelenebilir' gibi bir düşüncem var" diyen Günay, bu düşüncesinin kişisel olduğunu, partisini bağlamadığını vurguladı. Günay, şöyle konuştu:

YENİ GERGİNLİK YAŞANIR

"Bu makuldür, böyle olabilir. Cumhurbaşkanı seçimi yapılmışsa, birkaç ay sonra yeni bir referandum, 'cumhurbaşkanı halk tarafından seçilsin, seçilmesin' tartışması yerine, referandum konusu, gündemde olan büyük bir anayasa değişikliği paketine alınabilir. Yeniden referandum, tekrar sandık başına gitmek, yeni bir seçime benzer bir gerginlik yaşamak demektir. Halbuki, Cumhurbaşkanını bu parlamento esenlikle ve güzellikle seçmişse, önümüzde de nasıl olsa anayasa değişikliği paketi olduğuna göre, referandum ve cumhurbaşkanının yetkileri de dahil olmak üzere, öteki meseleler anayasa değişikliğine taşınabilir."

Öte yandan basında çıkan haberlere göre AKP'nin eski kurmayları Günay'ın açıklamasına tepki gösterdi.
 
KUZU: GEÇİCİ 19. MADDE HÜKÜMSÜZ SAYILACAK

Burhan Kuzu ise cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi, görev süresinin 5 artı 5 olması ve milletvekili genel seçiminin 4 yılda bir yapılması gibi düzenlemeleri içeren anayasa değişikliği paketinin halkoylamasının 21 Ekimde yapılacağını anımsattı.

Bu tarihe cumhurbaşkanını seçmek için gerekli olan bir aylık süreden fazla süre kaldığı için, yeni Meclis’in 11. cumhurbaşkanını seçmek zorunda kaldığını ifade eden Kuzu, 11. cumhurbaşkanının Meclis’te seçilmesi halinde, referanduma sunulacak anayasa paketinde bulunan “11. cumhurbaşkanını da halkın seçmesi” yönündeki geçici 19. maddenin düşeceğini kaydetti. Kuzu, şöyle devam etti:

HİÇBİR MAHKEME BU YOLU KESEMEZ

“12. Cumhurbaşkanını halk seçer ve 7 yıl görevde kalır. Burada bir sorun yok. Bu sorunu çıkartmak isteyenler, yeni bir kaos yaratabilir miyiz düşüncesindeler. YSK’nın bu konuda yapabileceği hiç bir şey yok. Bu süreci kimse durduramaz. Meclisten geçmiştir, bu şekilde aynen gider. Bunu durdurabilecek tek güç, 23. Dönem Meclisidir. Meclis, referanduma giden maddelerde bir değişiklik yaparak, yeni bir durum ortaya çıkarır ve cumhurbaşkanı da bunu onaylar ve referandum öncesinde yürürlüğe girerse, süreç kesilmiş olur. Sadece bu var ellerinde. Ancak ben buna itibar etmiyorum. Hiç bir mahkeme, Cumhurbaşkanı makamı ve YSK dahil hiç kimse ve kurumun bu yolu kesemeyeceğini söylemek için bunu söylüyorum.”

Kuzu, anayasa değişikliği paketiyle ilgili çalışmaların devam ettiğini ve çok kısa sürede de çıkmasının beklenemeyeceğini söyledi. Burhan Kuzu, değişiklik çalışmalarının 21 Ekimden önce yapılamayacağını ve bu nedenle de referandum sürecinin durdurulamayacağını sözlerine ekledi.

GRUP BAŞKANVEKİLİ: BUNLARLA OYNANMAZ

AK Parti Grup Başkanvekili Sadullah Ergin de, Anayasa değişikliklerinin halkoyuna sunulması hakkındaki kanun hükümlerinin emredici ve açık olduğunu ifade ederek, “Bunlarla oynamanın teknik olarak mümkün olmadığını, 21 Ekimde referandumun yapılacağını” söyledi.

Ergin, referanduma sunulacak anayasa değişikliğine ilişkin kanundaki Geçici 19. maddenin, 11. Cumhurbaşkanının seçiminin ilk tur oylamasının, “kanunun Resmi Gazete’de yayımını takip eden 40. günden itibaren yapılmasını” öngördüğünü hatırlattı. Ergin, “bu hükmün, seçimin daha önce yapılması nedeniyle uygulanmasının zaten mümkün olamayacağını” vurguladı. Ergin, şöyle devam etti:

“11. Cumhurbaşkanı TBMM tarafından seçildikten sonra, bu madde konusuz kalacak ve otomatik olarak uygulama alanı bulamayacaktır. Ancak referanduma gidilen diğer konularla ilgili maddelerin geçerliliği vardır. O maddeler, referandumda oylanacak ve 12. Cumhurbaşkanı seçiminde uygulanacaktır. Dolayısıyla burada bir sorun olmayacağı kanaatindeyim. Bu referandum yapılacaktır. Ancak, cumhurbaşkanının yetkileri, sorumluğu gibi konular, üzerinde çalışılan anayasa değişikliği paketi içerisinde değerlendirilerek, mevcut düzenlemeyle uyumlu hale getirilebilir.”

Referandumunda kabul edilecek hükümlerin, 12. cumhurbaşkanı seçiminde geçerli olacağını kaydeden Ergin, geçici madde düşeceği için, 12. cumhurbaşkanı seçilmeden önce ayrı bir cumhurbaşkanı seçim yasası çıkartılması gerekeceğini söyledi.



Bu haber 342 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,119 µs