En Sıcak Konular

Davutoğlu, John Kerry ile görüştü

22 Ağustos 2013 20:41 tsi
Davutoğlu, John Kerry ile görüştü Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin talebi üzerine telefonda görüştü.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, telefon diplomasisi çerçevesinde ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin talebi üzerine mevkidaşıyla telefonda görüştüğünü söyledi.

İngiltere'nin başkenti Londra'da Dışişleri Bakanı William Hague ile bir araya gelen Davutoğlu, daha sonra konakladığı otelde basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Ortadoğu'da gelişmeleri, özellikle de Suriye'de yaşanan büyük insanlık faciası ve katliam ile Mısır'daki gelişmeleri ele almak üzere bir grup Avrupa ülkesine ziyarette bulunduğunu belirten Davutoğlu, "Dün BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ve İran Dışişleri Bakanı Cevat Zarif'le görüşmüştüm. Dünkü telefon diplomasisinin devamı mahiyetinde, bugün de Londra'da, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin talebi üzerine, Sayın Kerry ile bir görüşme gerçekleştirdik" dedi.

Sabah kahvaltısında Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle ile bir araya geldiğini, öğle yemeğinde de Londra'da İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague ile görüştüğünü belirten Davutoğlu, "Bu geziye çıkarken Mısır öncelikli gündemdi ama gelişmeler Suriye'yi daha acil bir gündem maddesi haline getirdi. Bugün burada yaptığımız görüşmede de Sayın Hague ile elimizdeki bilgileri paylaştık, yaklaşımlarımızı gözden geçirdik. Alınabilecek tedbirler, uygulanabilecek politikalar konusunda ortak bir perspektif geliştirmeye çalıştık.
Suriye konusunda aynı kanaatleri paylaşıyoruz. Sayın Kerry ile de bu konuyu kapsamlı bir şekilde ele aldık" diye konuştu.

"İNSANLIK SUÇUDUR, DERHAL İNCELENMELİDİR"

Davutoğlu, her şeyden önce Suriye'de yaşananların açık bir şekilde insanlık suçu olduğunu ifade ederek, bu insanlık suçunun şu ana kadar birçok başka insanlık suçunu işlemiş Suriye rejiminin sorumluluğunda olduğunu kaydetti.

Suriye'deki katliam konusunda bir araştırma yapılması için BM'ye çağrıda bulunduklarını hatırlatan Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "BM bu konuda temaslara başlamıştı. Dün Türkiye'nin de aralarında bulunduğu 35 ülke, BM Genel Sekreteri'ne bir ortak mektup vererek, Suriye'de bulunan BM'nin kimyasal silahlar konusunda uzman heyetinin, derhal bölgeye giderek araştırma yapmasını talep etti. 'Bunun için Suriye rejiminin izni gerekir' dediler. Dün İran Dışişleri Bakanı üzerinden Suriye'ye bir şekilde girişimde bulunması yönünde talepte bulunduk. Ama ne olursa olsun insanlık suçudur ve derhal incelenmeli."

"MISIR KAOSA GİRMEMELİ"

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Mısır'ın köklü, tarihi tecrübeye sahip büyük bir ülke olduğunu belirterek, Mısır'ın kaosa girmemesi gerektiğini söyledi.

Mısır'da seçilmiş cumhurbaşkanının görevden alınması sonrasında yaşanan katliamların durması açısından, uluslararası toplumun atması gereken adımlar bulunduğu kanaatinde olduklarını dile getiren Davutoğlu, "Türkiye olarak biz her zaman gerek Suriye'de gerek Mısır'da ilkeli politika benimsedik. Her iki ülke için de aynı şeyleri düşündük, aynı şeyleri talep ettik. Her iki ülkede yaşanan katliamlara karşı da aynı tepkiyi verdik" ifadelerini kullandı. Suriye ve Mısır halklarının Türk halkının ezeli ve ebedi kardeşi olduğunu vurgulayan Davutoğlu, bu halkların karşı karşıya kaldığı zulümler konusunda şimdiye kadar sürdürdükleri dayanışmayı devam ettireceklerinin altını çizdi.

BM Güvenlik Konseyi toplantısında, net ve kararlı bir tutum ortaya konamadığını belirten Davutoğlu, "Bir komşu ülke olarak bir an önce gerekli incelemelerin yapılıp, her türlü tedbirin Suriye rejimine karşı alınması gerektiği kanaatindeyiz" dedi.

Bu haber 635 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,238 µs