En Sıcak Konular

Türkiye'nin hangi hayalleri hedef alınıyor?

22 Ağustos 2013 09:21 tsi
Türkiye'nin hangi hayalleri hedef alınıyor? ''Başbakan Erdoğan partisinin Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı'nda konuştu, "Mısır'da darbenin arkasında İsrail var" dedi. Daha üzerinden bir gün geçmeden Kırıkkale'de MKE'ye ait barut deposu havaya uçtu...''

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan partisinin Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı'nda konuştu, "Mısır'da darbenin arkasında İsrail var" dedi. Daha üzerinden bir gün geçmeden Kırıkkale'de MKE'ye ait barut deposu havaya uçtu. Türkiye'de her mühimmat deposu, silah fabrikası patladığında yüreğim cız eder. Bu "mühimmat depolarında, silah fabrikalarında patlamalar" tarihi Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nde Sütlüce'de başlar.

1938'de silah malzemesi üretmeye başladı

Türkiye'nin ilk özel silah fabrikası, 2 Mart 1949 Çarşamba günü saat 16.50 sıralarında peş peşe üç büyük patlamayla kayıtlardan silindi. Nejdet Karaköse, bu fabrikanın sahibinin hayat hikâyesini doktora tezinde anlatıyor: "Afrika Grupları Komutanı, Kafkas İslam Ordusu Komutanı, Sütlüce Fabrikası'nın Sahibi Nuri Paşa."

Nuri Paşa, Enver Paşa'nın kardeşi, sonra Killigil soyadını alıyor. 1911-1912 Osmanlı-İtalyan Savaşı'nda Trablusgarp ve Bingazi'de savaşıyor. 1. Dünya Savaşı sonlarında Kafkas İslam Orduları Komutanı. 1583 yılında Kafkasya'yı fetheden Özdemiroğlu Osman Paşa'dan sonra ikinci defa Kafkasya'ya giren komutan. Mondros Mütarekesi'nden sonra Anadolu'ya geçerek Milli Mücadele'ye katılıyor. İstiklal Madalyası alıyor. Dostundan çok düşmanı var. Trablusgarp ve Bingazi dolayısıyla İtalyanlar'ın, Turancı olması ve 2. Dünya Savaşı'ndaki faaliyetleri sebebiyle Sovyet Rusya'nın, Filistin Davası'na ilgisiz kalmaması yüzünden Filistin'deki Yahudi örgütlerinin hedefinde.

Mısır ve Suriye bağlantısı

1938'de Sütlüce'de aldığı madeni eşya fabrikasında tadilat yaptırıp, savaş araç gereçleri, soyadıyla anılan 9 milimetre çapında yarı otomatik Killigil tabancasını, 81mm havan, mühimmat, uçak bombası, tahrip kalıpları üretmeye başlıyor. Patlamadan 2,5 sene önce Mısır Hanedanı'ndan Misli Melek Hanım ile evleniyor.

Patlamadan sonra hazırlanan savcılık raporunda, fabrikanın Pakistan, Suriye, Mısır ve Yunanistan gibi ülkelere silah, mermi ve tapa yaptığı anlatılıyor. Fabrikanın muhasebecisi Suriye Hükümeti'ne ait 2 bin adet havan mermisi imal ettiklerini söylüyor. Dönemin gazetelerine göre, Nuri Paşa, patlama olduğunda Mısır'dan aldığı siparişler üzerinde çalışıyor. Nuri Paşa'nın Suriye ve Mısır için sipariş almak üzere bağlantılar kurması Yahudi-Arap düşmanlığının tırmandığı o günlerde sabotaj ihtimalini gündeme getiriyor. Raporda, bu iddialarla ilgili "Kasti veya kaza olarak triyolit maddesinin bulunduğu yere sigara veya yanar madde atılarak infilak meydana gelmiştir" değerlendirmesi yapılıyor.

Emekli General, Erzurum Milletvekili Vehbi Kocagüney, Meclis kayıtlarına geçen konuşmasında Nuri Paşa'nın Mısır'dan 50 bin tabanca siparişi aldığını söylüyor. Milli Savunma Bakanı Hüsnü Çakır, 1948'de Nuri Paşa'nın, Suriye, Mısır, Pakistan için sipariş izni istediğini, Güvenlik Konseyi'nin Suriye ve Mısır için koyduğu yasak sebebiyle izin verilmediğini, Pakistan için ise izin verildiğini açıklıyor. Meclis'te kapalı oturum yapılıyor, bu oturumda neler konuşulduğu hâlâ meçhul.

Nuri Paşa, patlamadan 1,5 ay önce Yunanistan'da zehirleniyor, bir müddet hafızasını kaybediyor, konuşamıyor. Yazar Cemal Anadol, bir yazısında "Fabrikada çalışan 30 Yahudi'nin burunları bile kanamadı çünkü olay günü hiçbiri fabrikada değillerdi" notunu düşüyor.

Türkiye'nin hangi hayalleri hedef alınıyor?

Samet Ağaoğlu, Nuri Paşa'yı ölmeden önce son görenlerden, "Turan idealinin en temiz, en saf, en imanlı âşığı vücudundan tek zerre dahi bırakmadan, bir an içinde yokluk âlemine dalıp gitti" diyor.

Patlamanın ardından Nuri Paşa'nın cesedi dahi bulunamadı. Öldüğüne karar verilerek boş tabutla gömüldü. Nuri Paşa ile birlikte milli silah sanayi hayali de havaya uçuruldu. Yıllarca Türk özel sektörü bu alana giremedi. Aselsan'da mühendislerin intiharları, Afyon'daki patlamayla ilgili soru işaretleri cevaplanmamışken, Kırıkkale'den gelen patlama haberi kafamı kurcalıyor, beynimi kemiriyor, Türkiye'nin hangi hayalleri hedef alınıyor?

Seda Şimşek / Bugün



Bu haber 1,396 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,762 µs