En Sıcak Konular

Türkiye genelinde katliam protestoları sürüyor

22 Ağustos 2013 08:16 tsi
Mısır'daki darbe karşıtlarına yönelik katliam, İstanbul başta olmak üzere Malatya, Sivas, Bingöl ve Tokat'ta kınandı.

Mısır'da darbe karşıtlarına yönelik katliam, Fatih'teki Saraçhane Parkı'nda protesto edildi.
 
İnsan ve Medeniyet Hareketi çatısı altındaki Genç Hareket oluşumu önderliğinde, çeşitli sivil toplum kuruluşlarının desteğiyle örgütlenen kişiler, Mısır'daki katliama dikkat çekmek için Saraçhane Parkı'nda bir araya geldi.
 
Eylemde konuşma yapan AK Parti İstanbul Milletvekili Harun Karaca, Mısır'daki katliamı kınayarak, katliam karşısında dünya sussa dahi kendilerinin susmayacağını söyledi.
 
Her zaman doğrunun ve haklının yanında olduklarını ve olacaklarını vurgulayan Karaca, "Dün tarihte nasıl ki bir kırlangıç, gagasıyla Hz. İbrahim'in yangına su taşımış ve tarafını belirlemişse, biz de bu asrın modern Nemrutları karşısında olduğumuzu belirtmek için Saraçhane Parkı'ndayız. Dün, Firavunların karşısında Musa'nın yanında yer aldıysak, bugün de mazlumların yanında olduğumuz için buradayız. Şehit Esma ve tüm şehitlerimiz için Saraçhane meydanındayız. Dünyanın vicdanını harekete geçirmek için buradayız" diye konuştu.
 
Karaca, konuşmasının ardından, İhvan liderlerinden Muhammed el-Bilteci'nin Rabiatul Adeviyye Meydanı'nda vurularak öldürülen kızı Esma'ya yazdığı veda mektubunu okudu. Bu sırada, parkta bulunan bazı kişiler gözyaşlarını tutamadı.
 
"Zulümler uyanışa sebep oldu"
 
Şam Alimleri Derneği Başkanı Şeyh Usame Rufai de Mısır'da ve Şam'da yaşanan katliamları kınadı.
 
Müslümanların bir asırdan bu yana izzetlerini kaybettiklerini savunan Rufai, şunları kaydetti:
 
"Müslümanların üstünde tarih boyunca zulüm vardı. Osmanlı'nın yıkılmasından sonra, zulümler giderek arttı. Zulümler uyanışa sebep oldu. Çok şükür son yıllarda bir uyanış başladı. Direniş her yerde başladı. Filistin, Libya, Mısır, Yemen, Şam, Gazze ve birçok beldede direniş devam ediyor. Ey Müslümanlar, Mısır ve Şam'dan aldığımız bu zulüm haberlerine şaşırmamak lazım. Bu, La İlahe İllallah'ın bir karşılığıdır, bunlar bir bedeldir. Sabredelim sonunda zafer Müslümanların olacak."
 
Suriye'nin başkenti Şam'da 2 binden fazla kişinin kimyasal silah kullanılması sonucu öldüğünü anlatan Rufai, "Kafirler İslam'a karşı birlik oldu. Rusya, Çin ve ABD bilsin ki; Müslümanlar, Allah'tan umutlarını kesmeyerek mücadelelerine devam edecek. Allah'ın zaferinden umut kesmeyeceğiz. Hendek savaşında bütün müşrik kabilelerle ve Yahudilerle birleşerek Medine'yi kuşattılar. Amaçları İslamı bitirmekti. Müslümanlar bu savaşta çok sarsıldı. Ancak Allah Müslümanlara yardım etti ve düşman hiçbir şey elde etmeden gitti" şeklinde konuştu.
 
Şam, Filistin ve Mısır'da dökülen kanların boşuna olmadığını ifade eden Rufai, bunun karşılığını Allah'ın vereceğini belirterek, meydandakilerden mazlumlar için dua etmesini istedi.
 
"Rabia işareti" baskılı tişörtler giyildi
 

Konuşmalar sırasında, sık sık tekbir getiren gruptakiler, "Rabia işareti" yaparak, "Zulme karşı omuz omuza", "Yaşasın ümmet dayanışması", 'Kardeşlik, adalet, özgürlük" ve "Şehit Esma, Ammar yolun yolumuz" sloganları attı.
 
Üzerinde "Defol Sisi", "Sisi and Esed will go to hell", "Ya Allah Ya Kadir Mısır üzerindeki kara SİSİ kaldır", "Zalimler için yaşasın cehennem", "Tek çare İslam birliği", "Bu zamanın en büyük farz vazifesi, İttihad-ı İslam'dır " yazıları bulan dövizler ve Türk, Mısır, Suriye, Filistin bayrakları taşıyan gruptakiler, üzerinde "Rabia işareti" bulunan tişörtler giydi.
 
Kimyasal silah saldırısında ölenler için gıyabi cenaze namazı
 

Gruptakiler, Esma el-Bilteci, Halit el-Benna, Habibe Abdulaziz, Ammar el-Bedii'nin isimlerinin tek tek okunması üzerine, "Rabia işareti" yaparak hep bir ağızdan "Burada" diye bağırdı.
 
Eyleme katılanlar, yatsı namazını parka serilen hasırlar üzerinde kıldıktan sonra, vitir namazının son rekatında Kunut duasını okudu ve Şam'da kimyasal silah saldırısında ölenler için gıyabi cenaze namazı kıldı. Cenaze namazını, El Cezire televizyonu canlı yayınladı.
 
Grup Genç'in konser verdiği eylemde, Dursun Ali Erzincanlı da şiir okudu.
 
Eylemin sonunda Ömer Döngeloğlu'nun yaptırdığı dua sırasında, bazı kişilerin ağladığı görüldü.
 
Saraçhane Parkı'ndaki eylemlerin düzenli olarak devam edeceği belirtildi.
 
Malatya
 
İstanbul Saraçhane Parkı'ndaki eylemlere destek için Van'dan yola çıkan ve kendilerine " Mısır Gönüllüleri" adını verenMısır Direnişine Destek Konvoyu, Malatya'ya ulaştı.
 
Vatandaşlar konvoyu, şehir girişinde alkışlarla karşıladı. Karşılamanın ardından konvoydakiler, Eyüp Sultan Camisi'nde yatsı namazı kıldı.
 
Namazın ardından cami önünde açıklama yapan Burhan Adalı, Ortadoğu'nun en önemli ülkelerinden Mısır'da Muhammed Mursi'nin meşru cumhurbaşkanı olarak seçildiğini ancak bir yıl sonra Sisi önderliğinde darbe yapılarak Mısır'ın kaosa sürüklediğini ve Mursi'nin gayri meşru yöntemle görevden alındığını söyledi.
 
Adalı, yönetime el konulmasından sonra yeni bir sürecin başladığını belirterek, "Mısırlı Müslümanlar ve darbe karşıtları uzun süre meydanlarda şiddete başvurmaksızın eylem haklarını kullandılar. Fakat darbe zihniyeti ve onun destekçileri olan ABD, İsrail ve bazı Arap kralları bu gösterilere daha fazla tahammül edemeyek geçtiğimiz günlerde binlerce Müslümanı katlettiler. Bu katliam serisi hala devam ediyor" diye konuştu.
 
Türkiye Cumhuriyeti hükümetinin Mısır meselesine onurlu bir duruş sergilediğini ifade eden Adalı, şunları kaydetti:
 
"Diğer İslam ülkeleri liderleri ve Birleşmiş Milletler'i aynı duruşa sahip olmadıkları için nefretle kınıyoruz. Bugün yurdumuzun onlarca şehrinde Mısır katliamı telin ediliyor ancak bu farklı eylemler ortak eylemlere dönüşmedikçe mesaj yerine ulaşamamaktadır. Bütün duyarlı insanların büyük kentlere akın ederek, büyük eylemler yaparak seslerini dünya kamuoyuna duyurmaları gerekmektedir. Bizler Mısır Gönüllüleri olarak ulusal düzeyde bir eylem birliği için yola çıktık."
 
Konvoy, sabah Kayseri'ye hareket edecek.
 
Sivas
 
Sivas'ta Cumhuriyet Meydanı'nda toplanan vatandaşlar, "Rabia" işareti yaptı, çeşitli sloganlarla Mursi'ye destek verdi.
 
Vatandaşlar, Mısır'daki katliamda ve diğer İslam ülkelerinde hayatını kaybeden Müslümanlar için Kur'an-ı Kerim okudu, dua etti.
 
Vatandaşlar bir süre de oturma eylemi yaptı.
 
Bingöl
 
Bingöl’de, 23 sivil toplum kuruluşunun bir araya gelerek oluşturduğu Bingöl-Mısır Halkıyla Dayanışma Platformu üyeleri, yatsı namazının ardından Yenişehir Mahallesi’ndeki Hacılar Camii’nde bir araya geldi. Platform öncülüğünde Mısırlı Müslümanlara destek amacıyla yapılacak dua programının ilki yatsı namazının ardından gerçekleştirildi.
 
Programda, yatsı namazının ardından ilahiyatçı yazar Mansur Katıksız tarafından kıldırılan vitir namazında Mısırlılar için dua okundu.
 
Platformun programı, yarın sabah ve cuma namazının ardından yapılacak dua ile sona erecek.
 
Tokat
 
Tokat'ta Cumhuriyet Meydanı'nda toplanan ve darbe karşıtı Mısırlılara destek veren vatandaşlar, ellerinde "Mursi yıkılma, Türkiye yanında", "Dik dur Mursi eğilme, Müslümanlar seninle", "Zalimi, zulmü boğacak" ve "Her Sisi'ye bir Mursi yeter" yazılı pankartlar taşıdı.
 
Sisi aleyhine sloganlar atıp, darbeyle görevinden uzaklaştırılan Mısır'ın seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'ye destek veren vatandaşlar, "Rabia" işareti yaptı.
 
Gaziosmanpaşa Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kadir Özköse, burada yaptığı konuşmada, işgal altındaki her Müslüman ülke için dua edilmesi gerektiğini söyledi.

aa


Bu haber 563 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,121 µs