En Sıcak Konular

Anayasa Komisyonu kritik maddeleri görüştü

21 Ağustos 2013 21:35 tsi
TBMM Anayasa Yazım Komisyonu, "Cumhuriyetin nitelikleri", "Devletin bütünlüğü, resmi dili, bayrağı, milli marşı ve başkenti" ile "değiştirilemeyecek hükümler"i müzakere etti.

Anayasa Uzlaşma Komisyonu bünyesindeki Yazım Komisyonu, CHP İzmir Milletvekili Rıza Türmen başkanlığında toplandı.

Komisyon toplantıda, "Cumhuriyetin nitelikleri", "Devletin bütünlüğü, resmi dili, bayrağı, milli marşı ve başkenti" ile "Değiştirilemeyecek hükümler" düzenlemelerine ilişkin genel müzakere yürüttü.

Komisyon, çalışmalarına 23 Ağustos Cuma günü devam edecek.

Komisyon toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan AK Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Şentop, bugünkü toplantıda, bazı partilerin üyelerinin yeni anayasadan yana olmadığını, anayasa değişikliği yapmaktan yana olduğunu belirterek, "Yeni bir anayasa mı yapıyoruz, yoksa bir anayasa değişikliği mi yapıyoruz. Bugün bunu çok açık olarak gördük" dedi.

CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, ilk dört maddenin vazgeçilmez değerler olduğunu vurguladı. CHP olarak bunların değiştirilebilirliği üzerinden tartışmaya girmediklerine işaret eden Kart, "Bu kavramlar belli kişilerin ya da 1980 ihtilalini yapan kişilerin, askerlerin ürettiği kavramlar değil. Tamamı insanlık tarihinin evrensel kavramlarıdır. Bu kavramların elbeltte içini doldurmak, demokrasiyle daha da güçlendirmek kaydıyla değiştirilemezliğini de korumak kaydıyla güçlendirilmesi gerektiğini düşünüyoruz" diye konuştu.

MHP Konya Milletvekili Faruk Bal, sert ama gergin olmayan bir toplantı yaptıklarını belirtti. MHP olarak, komisyon üyelerinin yeni bir devlet kurmak ve yeni kurulacak devlete anayasa yapmak gibi misyonunun olmadığını ifade ettiklerini anlatan Bal, "Kurulmuş devlet var. Kuruluş felsefesine uygun olarak bir anayasa yapmamız gerektiği düşüncesindeyiz. Bu devletin ilk üç maddede de temel sütunları inşa edilmiştir. Bu maddelerinin değiştirilmesi düşüncesine karşı çıktık" şeklendi konuştu.

BDP Genel Başkan Yardımcısı Meral Daniş, yeni anayasada değiştirilemez hükümler olsun mu olmasın mı tartışmasının yapıldığını ifade etti. Bu komisyonun aynı zamanda asli kurucu iktidar olduğunu kaydeden Daniş, "Değiştirilemez hiçbir madde olduğunu düşünmüyoruz. İlk üç maddenin değiştirilemeyeceğine hükmeden madde kesinlikle kaldırılmalıdır. İktidar partisi de bu maddenin olmaması gerektiği yönünde düşünüyor" dedi.

cnnturk


Bu haber 572 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,442 µs