En Sıcak Konular

Türkiye'den sert uyarı

21 Ağustos 2013 21:28 tsi
Türkiye'den sert uyarı Dışişleri, Şam'daki kimyasal silah saldırısına ilişkin medyaya yansıyan görüntülerin vicdan ile açıklanamayacak bir kıyım yaşandığını gösterdiğini belirterek, BMGK'ya sorumluluklarını yerine getirmesi çağrısı yaptı.

Dışişleri Bakanlığı, Suriye'nin başkenti Şam'ın çeşitli semtlerine kimyasal silah kullanmak suretiyle saldırıda bulunulduğuna ilişkin gün içinde derlenen ve büyük ölçüde uluslararası medyaya da yansıyan bilgi ve görüntülerin, izan ve vicdan ile açıklanamayacak bir kıyım yaşandığını, çocuklar ve bebekler dahil yüzlerce Suriye'linin hayatını kaybettiğini ve yaralandığını gösterdiğini bildirdi.
 
Dışişleri Bakanlığı, yazılı açıklamasında, böyle bir saldırının ancak barbarlık ve vahşet olarak tanımlanabileceğini vurguladı.
 
Açıklamada, Türkiye'nin, Suriye halkını çok yakından tanıdığı, Suriye halkının kadim, vicdanlı ve asil bir halk olduğunu bildiği belirtildi.
 
Suriye'de 2,5 yıldır süregiden ihtilafta, ister rejim tarafında olsun ister muhalefet tarafında yer alsın, asker veya sivil, hiçbir normal Suriye vatandaşının böyle bir vahşeti kabul etmeyeceğinden, mecburen sessiz kalanların bile bu yaşananlara katlanamadıklarından kuşku duyulmadığı kaydedildi.
 
Açıklamada, bu vahşetin sorumlularının, her ne pahasına olursa olsun iktidarını muhafaza etmek isteyen rejim yöneticileri ile gözü dönmüş bir grup olduğu, halkını öldüren ve Suriye'yi tüketen bu zümrenin, er veya geç, yaptıklarının hesabını vereceği bildirildi.
 
Uluslararası toplumun ve BM'nin de insanlık vicdanı ve tarih önünde ciddi bir sınamayla karşı karşıya olduğunu belirtilen Dışişleri Bakanlığı açıklamasında, uluslararası hukukun vahim bir ihlalini teşkil eden ve insanlığa karşı suç niteliği taşıyan katliam karşısında, BM Güvenlik Konseyi'ne, BM yasasından doğan sorumluluklarını yerine getirmesi çağrısı yapıldı.
 
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun bu akşam BM Genel Sekreteri ile görüşerek bu çağrıyı bizzat dile getirdiğinin hatırlatıldığı açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
 
"Ülkemiz ayrıca, BM nezdindeki Daimi Temsilciliğimiz aracılığıyla Suriye'de bulunan BM heyetinin bu konuyu araştırması için BM Genel Sekreteri nezdinde girişim yapmıştır. Bu konuda BM Genel Sekreteri'ne tevdi edilen mektubumuza ek olarak, Türkiye bazı devletlerce bu konuda BM Genel Sekreteri'ne gönderilecek mektuba ortak imzacı olacak ve konunun BM Güvenlik Konseyi tarafından acilen ele alınması için New York'ta başlayan çalışmalara da aktif katkı sağlamayı sürdürecektir."

aa

Bu haber 713 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,108 µs