En Sıcak Konular

Çin için 7 tehdit

21 Ağustos 2013 18:23 tsi
Çinli uzman uyardı.

Çinli uzman, Mısır'daki kanlı çatışmanın ardından, gelişmekte olan ülkelere, "demokrasi tuzağına düşmemeleri" konusunda uyanık olmaları uyarısında bulundu.
 
Çin'de faaliyet gösteren Uluslararası İşletme ve Ekonomi Üniversitesi'nden (University of International Business and Economics) Doç. Dr. Ding Long, gelişmekte olan ülkelere demokrasi tuzağı kurulduğunu ifade etti. Ding'in bu uyarısı, Çin Komünist Partisi'nin yayın organı Halkın Günlüğü gazetesinde yayımlanan makalesinde dile getirildi. Çin'deki devlet kontrolündeki medyada da bu uyarı geniş yer buldu.
 
Ding,"Mısır'da ölümcül şiddet ve ordu ile binlerce protestocu arasındaki çatışmalar gösteriyor ki, Mısır'ın iki yıldan beri demokrasi geçişi duraklamayla sonuçlandı."dedi. Yorumunda Ding,"Mısırlılar, uygun demokrasinin getirdiklerinden yararlanma konusunda başarısız oldular ve şimdi kişisel güvenlikleri ve sosyal istikrarları tehlikede" ifadelerini kullandı.
 
Mısır'ın, demokrasiye geçiş sürecinde bir istisna olmadığını söyleyen Ding, siyasi türbülansların hemen birçok otoriter ülkelerde demokratikleşmenin bir türevi olduğunu savundu.
 
Demokratik geçişin, ekonomik ve sosyal gelişmesi, demokratik geçiş ile uyuşmayan birçok gelişmekte olan ülkeler için hala erken olduğunu dile getiren Ding, "Sonuç olarak, otoriter kuralcılar tarafından gizlenmeye çalışılan milli ve dini çatışmalar, demokratikleşme sürecinde patlak verdi." yorumunda bulundu.

Seçimleri kazanmadan ziyade demokrasinin gerçekleşmesi için yapılacak çok şeyin olduğuna vurgu yapan Çinli uzman, kapsayıcılık ve uzlaşma ruhunun demokrasinin temel kültürünü oluşturduğunu aktardı. Mısır'ın dönüşümünün, zayıf "demokrasi dostu" siyasi kültür ve vatandaşlık eksikliği nedeniyle siyasi güçler tarafından bir "sıfır toplamlı" oyun olarak görülmüştür.'' düşüncesini dile getiren Ding, Mısır'da çöküşün eşiğindeki bir ekonominin siyasi kargaşanın içine düştüğüne değindi. Ding, demokrasi yoluna geri dönmek için ülkenin önceliğini sosyal düzenin yeniden sağlanması ve uzlaşma teşvikine vermesi gerektiğini ifade etti.
 
Görüşünde Ding, gelişmekte olan ülkelerin demokrasiye geçişleri için bir hazırlık döneminin yaşanması gerektiğini ve bu dönemde de sosyal örgütler ve sivil toplumun güçlendirilmesi için ekonomik gelişmeye öncelik verilmesinin zaruriyetine işaret etti.

Çinli uzman, yorumunun sonunda ise gelişmekte olan ülkelerin gelişigüzel Batı demokrasi modelini taklit etmesinin ise ciddi demokrasi uyumsuzluğuna neden olabileceğini iddia etti.
 
ÇİN İÇİN 7 TEHDİT
 
Öte yandan Amerikan New York Times (NYT) gazetesine göre, Devlet Başkanı ve Çin Komünist Partisi Genel Sekreteri Xi Jinping, parti yöneticilerini "tehlikeli Batı değerleri"yle ve diğer ideolojik tehditlerle mücadele etmeleri konusunda uyardı. Gizli olduğu söylenen "9 Numaralı Belge'de, Batılı anayasal demokrasi, evrensel insan hakları değerleri, Batı kaynaklı medya özgürlüğü düşüncesi, sivil katılım, serbest piyasa yanlısı neo-liberalizm ve partinin travmatik geçmişinin hiççilik-yokçuluk (nihilist) biçimde eleştirilmesi" gibi yedi tehdidin Çin yönetimini tehdit ettiği iddia edildi.
 
Gazete, söz konusu tehditlerin yer aldığı gizli belgenin, ülkeyi tek parti olarak yöneten Çin Komünist Partisi'nin üst düzey görevlilerine dağıtıldığını ileri sürdü. NYT ayrıca, Mart ayında göreve gelen ve yolsuzluklar ve savurganlıkla mücadele kampanyaları başlatan Xi'nin, yolsuzluklar nedeniyle halkın isyan etmesi ve daha liberal bir hayat tarzı isteyen orta sınıftan endişe etiğini de savundu.

trthaber



Bu haber 677 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,546 µs