En Sıcak Konular

Caretta carettalara kaymakamlık koruması

6 Ağustos 2007 16:09 tsi
Antalya'nın Gazipaşa ilçesinde Caretta Caretta türü kaplumbağalarının yumurta bıraktığı alanlar, Gazipaşa Kaymakamlığınca koruma altına alındı.

Gazipaşa Kaymakamlığı, ilçede Caretta Caretta kaplumbağalarının yuva yaptıkları alanlara uyarıcı levhalar koyarak, yumurta bırakılan alanların üzerini kafesle örtülmesini sağladı.

Gazipaşa Kaymakamı İsmail Gültekin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Gazipaşa'nın Caretta Caretta kaplumbağalarının Türkiye'deki 17 üreme alanından bir tanesi olduğunu söyledi.

Gazipaşalılar'ın Caretta Caretta kaplumbağalarıyla aynı sahili paylaşmalarının kaçınılmaz olduğunu vurgulayan Gültekin, ''Gazipaşalılar'ın bu paylaşımında biz de kamu kurumları olarak onları koruyarak, koruma bilinci oluşturarak katkıda bulunmaya çalıştık'' dedi.

Gültekin, Gazipaşa sahillerini tüm kamu kurumları arasında paylaştırdıklarını belirterek, şöyle devam etti:

''Orman İşletme Müdürlüğü, İlçe Tarım Müdürlüğü, belediye ve sivil toplum örgütlerimizle birlikte bir organizasyon içine girdik ve Gazipaşa sahillerine gelecek Caretta Caretta kaplumbağalarının yuvalama alanlarında onların rahatsız edilmemeleri ve yuvalarının zarar görmemesi için tedbir almaya çalıştık. Gazipaşa sahillerine gelen Caretta caretta kaplumbağalarının yuvalarının korunması için, özel koruma alanları oluşturduk.

Bu alanda yuvaların üzerine kafesler yerleştirdik. Zarar verilmemesi için uyarı levhaları koyduk. Şimdi de yavruların denize ulaşabilmesi için zamanı gelince, Gazipaşa kıyılarındaki bütün ışıkları kapattıracağız ve onların sağ salim denize ulaşabilmelerini sağlamaya çalışacağız.''

Kaymakam Gültekin Gazipaşa'da Caretta Carettaların ''doğal mavi bayrak'' olarak algılandığına dikkati çekti.

Gazipaşa Su ve Doğa Sporları Kulübü Başkanı ve Deniz Biyoloğu Mustafa Akkoca ise sivil toplum örgütleri olarak kampanyaya destek verdiklerini kaydetti.

Caretta Carettaların çevrenin ne kadar temiz olduğunun göstergesi olduğunu ifade eden Akkoca, ''Çünkü kirli deniz ve kirli çevreye kaplumbağalar gelmez'' diye konuştu.
 
Zaman



Bu haber 481 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,360 µs