En Sıcak Konular

Piyasaların gözü Fed tutanaklarında

21 Ağustos 2013 09:56 tsi
Ağustos ayında toplantısı olmayan ABD Merkez Bankası'nın 30-31 Temmuz'da gerçekleştirdiği ve tahvil alım programında değişikliğe gitmediği toplantısının tutanakları bugün açıklanacak.

Küresel piyasalar için ABD'nin parasal genişlemeden çıkış stratejisine yönelik belirsizlik devam ederken, ekonomistlerin kritik olarak nitelendirdikleri Fed'in eylül toplantısı öncesinde bugün açıklanacak önceki toplantı tutanaklarının önemi arttı. Toplantı tutanaklarında üyelerin parasal genişlemeye ve ekonomik aktiviteye yönelik görüş ve düşüncelerinde çıkış stratejisine yönelik ipuçları arayacak piyasalar içinde, en fazla etkilenecek olanların da bugüne kadar olduğu gibi yine gelişmekte olan ülke piyasalarının olacağı tahmin ediliyor.

Dün ABD'de açıklanan şirket bilançolarının genel olarak beklentilerin üzerinde olması ile hisse bazlı hareketlerin öne çıktığı görüldü. Yüzde 0,05 oranında sınırlı bir kayıpla 15.003 puana gerileyen Dow Jones endeksi, üst üste beşinci işlem gününü de düşüşle tamamlamış oldu. S&P 500 ve Nasdaq endeksi ise hisse bazlı hızlı yükselişlerin etkisiyle günü sırasıyla yüzde 0,38 ve yüzde 0,68 yükselişle tamamladı.

Avrupa tarafında Almanya'da eylül ayında yapılacak genel seçimler öncesinde avro/dolar paritesinin yükseliş isteği devam ederken, hisse senedi piyasalarında ise satışların etkisini artırdığı görüldü. Avro/dolar paritesi dün gördüğü 1,3456 ile 14 Şubat'tan beri gördüğü en yüksek seviyeye ulaşırken, bugün ise 1,34 seviyelerinden işlem görüyor. Dün Almanya'da DAX endeksi yüzde 0,79, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 1,35, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,19 oranında değer kaybıyla günü tamamladı.

Yurt içinde ise Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) kararları sonrasında, gün içinde yaşanan kayıplarının bir kısmını telafi eden piyasalar, günü sınırlı da olsa kayıplarla tamamladı. PPK dün faiz koridorunun üst bandı olan borç verme faiz oranını 50 baz puan artırarak yüzde 7,25'den yüzde 7,75'e yükseltirken, analistler, yaptıkları değerlendirmelerde TCMB'nin TL'nin değer kaybıyla ilgili önlemleri almakta kararlı olduğunu ve gerekirse önlemlere devam edeceğinin görüldüğünü belirtiyor.

PPK kararlarının ardından TCMB, dün 200 milyon dolar tutarında döviz satım ihalesi düzenleyerek öğlen saatlerinde 1,9560 seviyelerine kadar yükselen dolar/TL'nin 1,9480 - 1,9500 aralığında dengelenmesini sağladı. BIST 100 endeksi ise günü analistlerin destek olarak nitelendirdikleri 72.000 - 72.500 bandı arasında tamamladı.

Analistler, bugün ABD'de açıklanacak Fed toplantı tutanaklarının piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacağını ifade ederek, endeksin 72.000 ve 70.000 seviyelerinin destek, 74.000 seviyesinin ise direnç olarak izleneceğini kaydediyor.

Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:

10.00 Türkiye, TCMB haziran ayı kısa vadeli dış borç istatistikleri

14.00 ABD, MBA Mortgage başvuruları

17.00 ABD, temmuz ayı 2. el konut satışları

21.00 ABD, Fed 30-31 Temmuz tarihli toplantı tutanakları

aa

Bu haber 520 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,722 µs