En Sıcak Konular

Kutu içecekteki dev tehlike!

21 Ağustos 2013 09:48 tsi
Kutu içecekteki dev tehlike!
Bebek maması ve biberonda bulunduğu için yasaklanan Bisfenol A ve fitalat korkusu bu kez de kutu içecekler için başladı.

Daha önce astıma, kansere yol açtığı belirlenen iki kimyasalın obezite ve dolayısıyla diyabete de neden olduğu iddia edildi.

Halkın 'damacana plastiği' olarak bildiği 'bisfenol A'nın kanser, astım, kısırlık gibi hastalıkların yanında diyabet ve obeziteye de neden olduğu ortaya konuldu. Bebek bezlerinde, mamalarında, çocuk oyuncaklarında bulunduğu ve kansere neden olduğu için tehlikeli kimyasallar arasında görülen Bisfenol A ve fitalat maddesinin diyabet ve obeziteye yol açtığı iddia edildi. İçecek kutularında kullanılan bu kimyasallara maruz kalan çocukların ileride obezite ve diyabet riskiyle karşı karşıya kalabilecekleri belirtildi. İçecek kutularında fitalat ve bisfenol A maddesinin kullanıldığı içecek ambalajları ABD'de yapılan bir araştırmaya göre diyabetle büyük oranda ilişkili. İçecek kutularındaki polikarbonat bileşiminde bulunan bisfenol A maddesinin miktarıyla Tip 2 diyabet insidansı arasında pozitif bir ilişki olduğu görüldü.

ARAŞTIRMADA 766 ÇOCUK VARDI

New York Üniversitesi'nden Dr. Leonardo Trasande, '12 ile 19 yaş arasındaki 766 ergenin 2003 - 2008 yılı arasında idrar ve kan testleri araştırıldı. Bu çocukların beslenme alışkanlıkları da araştırıldı. Kutu içeceklerden kullananların idrarında fitalat ve bisfenol A maddesi bulundu. Bu çocuklarda ayrıca insülin direncinin olduğu ortaya çıktı. İnsülin, midemizin altında yerleşmiş yaprak şeklinde bir organ olan pankreastan salgılanan, önemli bir hormon. Kilo aldıkça bu direnç artar ve şeker hastalığı görülme olasılığı da yükselir. Bu kişiler daha hızlı kilo alır. Fitalat ve Bisfenol A da insülin direncini artırıyor' dedi.

DOĞURGANLIĞI DA ETKİLİYOR

ABD'de yayımlanan araştırma, Bisfenol A'nın maymunların üreme sistemini etkilediğini göstermişti. Bilimadamları, Bisfenol A'ya maruz bırakılan maymunların yumurta hücrelerinin azaldığını görmüştü. Bilimadamları bu durumun düşük kini de artırabileceğini vurgulamıştı.

Türkiye'de yasak

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, kanserojen olabileceği şüphesi üzerine, AB ile paralel olarak, biberon gibi bebek beslenmesinde kullanılan polikarbonat malzemelerin üretiminde Bisfenol A'nın (BPA) kullanımını yasaklamıştı. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın Türk Gıda Kodeksi Gıda Maddeleri ile Temasta Bulunan Plastik Madde ve Malzemeler Tebliği uyarınca referans numarası '13480' olan '2,2-Bis(4-hidroksifenil)propan', Türk Gıda Kodeksi (TGK)-Bebek Formülleri ve TGK-Devam Formülleri Tebliğleri'nde bebek olarak tanımlanan tüketici grubu için kullanılan, polikarbonat madde ve malzemelerin üretiminde kullanılmıyor. Gerekli düzenlemeleri yapmayan iş yerleri ve satış yerlerinin faaliyetine izin verilmiyor. Bu iş yerleri hakkında 5996 sayılı 'Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu' hükümlerine göre işlem yapılıyor.

Yeni Şafak



Bu haber 1,045 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,950 µs