En Sıcak Konular

ABD, PKK’yı ‘kaçıncı sınıf’ terör örgütü sayıyor?

6 Ağustos 2007 15:42 tsi
ABD, PKK’yı ‘kaçıncı sınıf’ terör örgütü sayıyor? ABD dünyadaki terör örgütlerini tehdit algılamasına göre belli bir sınıflamaya tabi tutuyor. Bu açıkça şu demek; ‘Hangi terör örgütleri ABD açısından öncelikli tehdit? Hangisinin üzerine en yoğun biçimde gidilmeli?’ Peki bu sınıflamada PKK han

ABD sık sayılabilecek aralarla terör örgütü olarak gördüğü yapılanmaları listeler halinde yayınlıyor ve buna “kara liste” deniyor. Bir örgütün bu listede yer alması küresel ölçekte “terörist” damgasını yemek demek.

Diplomatik ve politik açıdan bu liste elbette önemli. Örneğin PKK’da bu listede yer alıyor ve hem ABD hem de müttefikleri ve hatta tüm ülkeler açısından bu PKK’nın terörist olduğunu gösteriyor.

Bu işin teorik tarafı. Bir de pratik yönü var. Bu listede PKK terörist olarak tanımlanınca ne oluyor? Bu liste ne işe yarıyor?

Aslında pek bir işe yaramıyor. Bu liste hele PKK özelinde değerlendirilirse, “dünyadaki terör örgütlerinin dökümü” başlıklı akademik bir çalışmadan ötesi anlamına gelmiyor.

Ancak bilinmeyen ve asıl olan bir başka listesi daha bulunuyor ABD’nin. Daha doğrusu sınıflaması! Zaten stratejik olan da bu!

PJAK lideri ABD’ye girebilir mi?

PJAK örgütü artık tüm dünyanın bildiği gibi PKK’nın bir kolu ve İran’a yönelik terör eylemleri gerçekleştiriyor.

İran için olduğu kadar Türkiye için de PJAK bir terör örgütü ve PKK’dan bir farkı yok. PKK’nın ABD’nin “kara liste”sinde terör örgütü olarar tanımlanmasından hareket ederek şu söylenebilir.

ABD açısından PJAK da bir terör örgütüdür. En azından kağıt üzerinde olsa bile. Peki PJAK’ın sözde lideri ABD’ye girebilir mi? Girse ABD’li resmi yetkililerle görüşebilir mi?

Ancak şu anda ABD’de ve kendi iddiasına göre-ABD bunu yalanlıyor-resmi yetkililerle, İran yönetimin yıkılması yolunda ve Washington’dan bunun için para isteyerek görüşmelerde bulunuyor!

Peki. El Kaide lideri ABD’ye girebilir mi? Veya girip resmi yetkililerle görüşme yapabilir mi? Bu sorunun yanıtı “imkansız” ise “aynı listede” yer alan terör örgütlerine farklı muameleler yapılıyor?

Asıl kara liste!

İşte bu sorunun yanıtı ABD’nin dostlar alış-verişte görsün diye yayınladığı yıllık terör örgütleri listesinde değil, ABD güvenlik sistematiğinin oluşturduğu özel bir “sınıflama”da yatıyor.

ABD terör örgütlerini dört ayrı sınıflamaya tabi tutuyor. Bu sınıflamaların kendine göre ölçekleri var ama “zımni” temel şu; “hangi terör örgütlerinin üzerine ağırlıklı olarak gidilmelidir? Hangileri ile ‘daha sonra’ ilgilenilebilir? Yani şimdilik de olsa görmezden gelinebilir?”

Birinci sınıflamada “el Kaide” ve benzer örgütler bulunuyor. Bu zaten normal. Yani ABD’nin tüm gücü ile üzerine gittiği, bir an önce yok etmeye çalıştığı terör örgütleri.

Peki PKK bu değerlendirmede hangi sınıfa tabi tutuluyor? İşte size iyibilgi’ye özel bilgi notu. Çok yakın bir zamana kadar terörist PKK “dördüncü sınıf” örgütler bölümündeydi.

Yani, bu dörtlü baraj içinde en az üzerine gidilen terör örgütleri içinde yer alıyordu. Ancak şimdi sınıfı değişmiş durumda. Buradan çok olumlu bir hava çıkarmayın.

Türkiye ile ABD arasında, pek bir işe yaramadığı sonradan anlaşılan “terörle mücadele koordinatörleri” müessesesi kurulduktan sonra PKK ancak 3’üncü sınıfa çıkarılıyor! Ve bugün de bölgedeki en büyük sorunlardan biri olan, Irak üzerinden Suriye, İran, Türkiye, Kuzey Irak’ı etkileyen, söze gelince “en eski ve sağlam müttefik” olan Türkiye ile ABD arasındaki ilişkiler etkileyen, her gün insan öldüren PKK ancak 3’üncü sınıfa çıkarılmış durumda.

Peki ya PJAK? ABD tarafından İran’a karşı desteklendiği iddialanı ayyuka çıkmış olun bu örgüt kaçıncı sınıfta. Soru yanlış! Çünkü bu sınıflardan birine girdiği bile şüpheli!

 www.iyibilgi.com

 

 



Bu haber 4,753 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,072 µs