En Sıcak Konular

''Türkiye Fed'den olumsuz etkilenmeyecek''

20 Ağustos 2013 12:23 tsi
Japon kredi derecelendirme kuruluşu JCR Eurasia Başkanı Ökmen, ABD Merkez Bankası Fed’in aylık 85 milyar dolarlık tahvil alım programını sonlandırma planının gelişmekte olan ekonomiler üzerindeki etkilerini değerlendirdi.

Japon kredi derecelendirme kuruluşu JCR (Japan Credit Rating) Eurasia Başkanı Orhan Ökmen, ABD Merkez Bankası Fed’in aylık 85 milyar dolarlık tahvil alım programını sonlandırma planının gelişmekte olan ekonomiler üzerindeki etkilerine ilişkin AA muhabirinin sorularını cevapladı.
 
Ökmen, “ABD, Avrupa ve Japonya, bu üçünün yarattığı parasal genişlemeyi yeni bir krize yol açmadan sonlandırmaları mümkün değil. Mutlaka bu durum bir krize yol açacak. Türkiye’de dahil gelişmekte olan ekonomilerin olumsuz etkileneceği kesin.  Ancak Türkiye’de bir faiz dışı fazla var. Ekonomik dengelerin bir risk oluşturmama durumu var.  Bir de bankacılık sektörünün bilanço kompozisyonu oldukça sağlıklı. Türkiye diğer gelişmekte olan ülkeler kadar olumsuz etkilenmeyecektir” değerlendirmesinde bulundu.
 
Türkiye’nin FED’in parasal genişlemeye son vermesi halinde gelişmekte olan ekonomiler üzerindeki olumsuz etkiye karşı gerekli tedbirleri şimdiden almaya başladığını vurgulayan Ökmen, “Ayrıca bir olası bir krize karşı direnci artırmak için Türkiye’deki politikalarda da bir hazırlık olduğunu anlıyoruz.  Dolar kurunun mevcut yukarı seviyesine Merkez Bankası razı oldu. Faizin artırılmasına da razı oldu. Bunların hepsi aslında bir nevi bir ön hazırlık.  Bu ön hazırlık Türkiye’nin olası krizden etkilenme seviyesini aşağılara çekecek.  Bu anlamda Türkiye diğer gelişmekte olan ülke ekonomilerinden daha az etkilenecek” tahmininde bulundu.
 
Ökmen açıklamalarına şöyle devam etti:
 
“Biz küresel koşullardaki finansman dengelerinin sebebiyle yıl sonundaki büyüme oranımızın yüzde 3,5 seviyesinde olabileceğini öngördük. Fakat yüzde 4’e de yükselebilir. Enflasyonun da yıl sonu itibariyle artı eksi yüzde 0,5 yanılma payı olmakla birlikte yaklaşık GSYH’ya oranla yüzde 7,5 seviyesinde olacağını düşünüyoruz.  Türkiye’nin dinamiklerinden ziyade dışsal koşullar enflasyon riskini yukarı doğru çekiyor.”
 
Fed’in parasal genişlemenin sonlandırılmasının başlangıç tarihi olarak sıkça telaffuz edilen eylül ayına ilişkin beklentinin, gelişmekte olan piyasalar üzerinde sert bir etki yarattığını belirten Ökmen, “Ben Fed’in eylülde tahvil alımını azaltma olasılığını yüksek görüyorum. Bu özellikle ABD’deki verilerin biraz daha böyle devam etmesine bakılacak. Fakat eylülde olmasa bile yıl sonundan itibaren mutlaka Fed bilançolarını küçültmek isteyecek. Bunun sonu yok. Eylülde kuvvetle muhtemel diyorum” dedi.

aa


Bu haber 567 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,723 µs