En Sıcak Konular

Albay Öz ve Yücel ihraç edilmedi

6 Ağustos 2007 15:41 tsi
Albay Öz ve Yücel ihraç edilmedi TSK üst düzey komuta kademesini belirleyen Yüksek Askeri Şura (YAŞ) toplantısında 34 general ve amiral bir üst rütbeye, 45 albay ise general ve amiralliğe yükseltilirken, Hrant Dink suikastinde 'görev ihmali'yle suçlanan Tarabzon İl Jandarma Komutanı Kı

Ancak ihraç edilen 23 TSK personeli arasında isimlerine yer verilmedi. Yücel'in adının 12 Eylül döneminde Sağmalcılar Cezaevi'nde baskı ve işkence olaylarına karıştığı da öne sürüldü.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt ve Kuvvet komutanlarının da katılımıyla Genelkurmay Başkanlığı Karargahı'nda 1-4 Ağustos arasında gerçekleşen YAŞ zirvesini Dink suikasti sırasında gündeme gelen iki isim de heyecanla bekledi. Terfi heyecanı yaşayan yüzlerce subay arasında Trabzon İl Jandarma Komutanı Ali Öz ve Samsun İl Jandarma Komutanı Serdar Yücel de yer aldı. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in onayının geçen YAŞ kararları arasında Jandarma Komutanlığı bünyesinde terfi ederek Tuğgeneralliğe yükselen albaylar; Jan. Kur. Albay İsmail Salim Olguner, Jan. Kur. Albay Ali Lapanta, Jan. Kur. Albay Arif Çetin, Jan. Kur. Albay Ümit Yılmaz, Jandarma Albay Murat Kırkaya oldular.

Kara Kuvvetleri bünyesinde Tuğgeneralliğe yükselen albaylar ise; Piyade Kur. Albay Levent Gözkaya Tank Kur. Albay Yavuz Türkgenci, Tank Kur. Albay Erdoğan Akyol, Piyade Kur. Albay Levent Çolak, Kara Pilot Kur. Albay Tayyar Süngü, Muhabere Kur. Albay Ersun Altunsoy, Topçu Kur. Albay İlyas Bozkurt, Kara Pilot Kur. Albay İzzet Çetingöz, Piyade Kur. Albay Oktay Bingöl, Topçu Kur. Albay Yakup Battal, Kara Pilot Kur. Albay Özhan Ayaş, Topçu Kur. Albay Şeref Oguş, Topçu Kur. Albay İlhan Bölük, İstihkam Kur. Albay Mete Salt, Topçu Kur. Albay Ali Doğan İnce, Topçu Kur. Albay Mustafa Güler, Topçu Kur. Albay Osman Ünlü, Piyade Kur. Albay Muammer Bayram Topçu Kur. Albay Mustafa Özsoy, Muhabere Kurmay Albay Mustafa Küçükayan, Piyade Albay Mehmet Şahingöz, Mühendis Albay Murat Üçüncü, Maliye Albay Fevzi Cömert oldular.

Veli Küçük'ün memleketine gidiyor

Terfi heyecanı yaşayan yüzlerce subay arasında yer alan Trabzon İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Ali Öz'e yer verilmedi. Öz'ün suikast olayında adının geçmesi süreci şöyle gelişti: Öz, Dink suikastini planladığı kaydedilen Yasin Hayal, Erhan Tuncel, O.S gibi isimlerin yaşadığı Pelitli bölgesinden sorumlu olması nedeniyle dikkatleri üzerine çekti. 19 Ocak 2007 öncesi Alperen Ocakları, Jandarma, MİT ve Emniyet dörgeninde gerçekleşen görüşmelerde Dink suikastinin planlandığı telefon kayıtlarıyla tespit edildi, Hayal'in MİT'çi yakını Coşkun İğci de suikast hazırlığını ve silah arayışını Jandarma Komutanlığı'na iletmesine rağmen önlem alınmadığı belirlendi. İğci Hayal'in silah talebini "Jandarmanın tavsiyesiyle Hayal'den 300 YTL'yi alıp 2006 Eylül ortalarına kadar Hayal'i oyaladıklarını" vurgulaması dikkat çekti. Öz, uluslararası yankı uyandıran olay sonrası Pelitli'de anons yaptırarak halktan kendilerinden başka kimseyle konuyu görüşmemelerini istedi. İçişleri Bakanlığı müfettişlerince hazırlanan raporda jandarma kusurlu bulundu, Öz ve yardımcılarının de dava kapsamında yargılanmasını istendi. Ancak Trabzon Valiliği talebi reddedince avukatlar itiraz başvurusunda bulundu. Bölge İdare Mahkemesi de sadece Astsubay Okan Şimşek ve Uz. Çavuş Veysel Şahin hakkında soruşturma izni verdi. Yargılama yerine komutanlarla birlikte Trabzon'da 11 subay, 52 astsubay ve 80 uzman çavuşun dahil olduğu 143 rütbeli personel ise başka kentlere gönderildi. Öz'ün 1999'da Ulucanlar Cezaevi operasyonunu yönettiği ve hâla bu dava kapsamında yargılandığı ortaya çıkarken, Öz, Bilecik'e atanarak yeni görevine başlamak için YAŞ kararlarını beklemeye başlamıştı. Öz, JİTEM kurucuları arasında ve Dink'i tehdit edenler arasında adı geçen emekli Tuğgenerel Veli Küçük'ün memleketi Bilecik'te görev yapacak.

Sağmalcılar'dan video skandalına

Kıdemli Albay Yücel de Kars'a atanmış yeni görev yeri için ağustos ayındaki YAŞ toplantısına bekliyordu. Yücel'in 12 Eylül döneminde üsteğmen rütbesiyle İstanbul'da görev yaptığı belirlendi. 78'liler Dayanışma ve Araştırma Girişimi'nin dönemin işkence ve kötü muamele röntgenini çeken çalışmasında, Yücel'in 12 Eylül döneminde Sağmalcılar Cezaevi'ndeki baskı ve işkence olaylarına karıştığı kaydedilen isimler arasında yer aldığı tespit edildi. Yücel terfi ettirilerek bir süre Ankara'da da görev yaptıktan sonra Samsun Jandarma İl Komutanlığına getirildi. Yücel en son Dink suikastinde tetikçi olarak Samsun Otogar'ında gözaltına alınan O.S'li video ve "bayraklı poster" skandalı üzerine gündeme geldi. Yücel Şehirlerarası Otobüs Terminali'nde O.S'yi gözaltına alan ekibin başında Yücel vardı. Yücel, O.S ile görüşmesinden sonra "poster gibi fotoğraf" olarak basına yansıyan görüntü skandalı patlak verdi. Jandarma Genel Komutanlığı "Asla fotolar çekilmedi" derken bir süre sonra video kayıtları da deşifre edildi. Bayraklı fonda "Vatan toprağı kutsaldır kaderine terk edilemez" yazıyor, Video görüntülerde O.S jandarma ve polis tarafından "aslan kardeşim" diye tebrik ediliyordu. Dink Ailesi'nin avukatları Erdal Doğan, Ergin Cinmen, Fethiye Çetin, Emine İnci İşbilir, Arzu Becerik, Fikret İlkiz, Bahri Bayram Belen ve Hakan Bakırcıoğlu aracılığıyla Samsun Çarşamba Cumhuriyet Savcılığı'na yapılan başvuruda, "O.S sanki 'ülkenin milli bir düşmanını' öldürmüş, devlet ve milletçe rahatlamış ve huzura kavuşmuş" gibi görüntü verildiği vurgulandı.

13 TSK personeli 'TSK'nun itibarını sarsacak şekilde, disiplin bozucu hareketlerde bulunmak" 10'u ise "İrticai tutum ve davranışları nedeni ile' ihraç edilirken, terfi etmeyen Öz ve Yücel'in ihraç listesinde yer almaması dikkat çeken unsurlardan biri oldu. Bu gelişmelere rağmen Dink olayı nedeniyle sadece Yücel'in kentteki görevi sona erdirildi. Yücel'in birkaç gün içinde Kars'a giderek göreve başlaması bekleniyor.

Zaman



Bu haber 1,282 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,370 µs