En Sıcak Konular

İstanbullular Mısır için Eyüp Sultan'da

16 Ağustos 2013 16:57 tsi
Mısır'da gerçekleştirilen katliamı protesto için Eyüp Sultan'da bir araya gelen vatandaşlar gıyabi cenaze namazı kılıp dua ediyor

İstanbul'da vatandaşlar, Mısır'da darbe karşıtlarına yönelik katliamı protesto etmek ve hayatını kaybedenler için gıyabi cenaze namazı kılmak üzere Eyüp Sultan Camisi'nde bir araya geldi.
İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı, Özgür Düşünce ve Eğitim Hakları Derneği (Özgür-Der) ile Anadolu Eğitim ve Dayanışma Gönüllüler Platformu'nun çağrısı üzerine öğle saatlerinde Eyüp Sultan Camisi ve avlusunu dolduran vatandaşlar, burada cuma namazı kıldı. Namaz için cami avlusuna seyyar tenteler kuruldu. Kadınların da erkeklerin arkasında saf tutarak, cuma namazı kıldığı görüldü. Katılımcılar ellerinde Mısır bayrakları taşıdı.
Vatandaşlar, daha sonra Mısır'da ve Suriye'de şehit olanlar için gıyabi cenaze namazı kıldı.
Ellerinde, "Darbeci firavunlar döktükleri kanda boğulacaklar", "Suriye'de Mısır'da direnişe bin selam", "Darbeye sessiz kalanlar bu katliamın ortaklarıdır", "Müslüman zulme boyun eğmez", "Katledilen İhvan değil, insanlıktır", "İslami hareket engellenemez" pankartları taşıyan vatandaşlar, "Yaşasın küresel intifada", "Darbeciler yenilecek, İslami hareket kazanacak", "Katil Sisi, yanındayız Mursi" sloganları attı. Biriktirdikleri paraları Mısır'a göndermek isteyen küçük çocuklar da Mursi'ye destek sloganlarına eşlik etti.
Sık sık tekbir getiren grup, Mısır, Suriye ve Filistin halkına destek çağrısı yaptı.
Eyüp Sultan Camii'nin avlusundaki katılımcılara seslenen gazeteci-yazar Abdurrahman Dilipak, Mısır'da katliamın yapıldığı Rabiatül Adevviye Meydanı'nın ve darbe karşıtı gösterilerin sembolü dört parmakla yapılan "Rabia işareti"nin ne anlama geldiğini anlattı.
Selamın, İslam dünyasının yeni "zafer işareti" olmaya aday olduğunu belirten Dilipak, Adeviyye'den Eyüp Sultan'a gönderilen selama, bugün icabet edeceklerini söyledi.
Sağ elini havaya kaldırarak, baş parmağını açıp diğer 4 parmağını birleştirerek "Rabia işareti" yapan Dilipak, şunları söyledi:
"Bu harekete baktığınızda baş parmak güvercinin başı, diğer parmaklar da kanatlarıdır. Bu, barışı ifade ediyor. Bu bir güvercindir. Güvercin Hz. Nuh'un gemisiyle karaya çıkmasını anlatıyor. Güvercinin ağzında zeytin dalıyla karaya çıktılar. İman edenler yeni bir dönem başlattılar. Onun için ağzında zeytin dalı taşıyan güvercin, Hz. Nuh'un gemisinin karaya çıkmasının başladığının ifadesidir. Bu, Anadolu topraklarında Cudi Tepesi'nde gerçekleşmiştir. Bunun bir diğer anlamı ise baş parmak 'Elif'tir. Bu Allah lafzını ifade eder. Burada 18-81, yine Peygamber Efendimizi ifade eder. Ayırca 4 rakamı Adeviyye'yi temsil ediyor. Bu bakımdan bu işaretimizle Adeviyye'ye selam göndermiş oluyoruz."
Mehmet Emin Yıldırım, Türkiye'de insanların evlerinden çıkıp Eyüp Sultan'a gelebildiğini fakat  Mısır'da cumaya gidenlerin kefenlerini bellerine sararak dışarı çıktığını söyledi. Mısır'da cuma çıkışında şehit olanların haberlerini aldıklarını söyleyen Yıldırım, yeryüzünün fosilleşmiş düzenlerinin tek tek çöktüğünü anlattı. Yıldırım, Adeviyye'nin duruşu karşısında hiçbir zorba gücün duramayacağını ifade ederek, uluslararası camianın katliamlar karşısında kör ve sağır olduğunu söyledi.
Birçok ulusal ve uluslararası televizyon kanalı da Eyüp Sultan Camisi'nden canlı yayın yaptı.


Bu haber 732 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,697 µs