En Sıcak Konular

Mısır'da yine katliam: 129 ölü

16 Ağustos 2013 22:55 tsi
Mısır'da yine katliam: 129 ölü Mısır'daki katliama tepki amacıyla düzenlenen "Öfke Cuması" gösterileri sırasında darbe karşıtlarına müdahale ediliyor. Ülke genelinde 129 kişi hayatını kaybederken, 377 kişi de yaralandı.

Mısır'da güvenlik kuvvetlerinin Rabiatul Adaviyye ve Nahda meydanlarında toplanan darbe karşıtı göstericilere yönelik katliamının ardından, bugün askeri darbeyi sonlandırmak üzere yapılan gösteri çağrılarına uyan yüzbinlerce kişi, ülkenin 27 kenti ile 15 büyük ilçesinde "Gazap (Öfke) Cuması" adını verdikleri gösterilerde indikleri meydanlarda güvenlik güçlerinin açtığı ateş sonucu Ramses Meydanı'nda 81 olmak üzere, toplamda 129 kişi hayatını kaybetti.
 
Mısır'ın başkenti Kahire'nin merkezindeki Ramses'te toplanan göstericiler oturma eylemlerini sürdürüyorlar. Meydan yakınındaki El Fetih Camisi'nin morga çevrildiğini bildiren sağlık gönüllüleri, güvenlik güçlerinin göstericilere açtığı ateş sonucu 81 kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi.
 
Güvenlik güçlerinin ülke genelinde uygulamaya çalıştığı sokağa çıkma yasağına göstericiler uymuyor.
 
Güvenlik güçlerinin yanında silahlarıyla göstericilere saldırdığı görülen "Baltacı" diye adlandırılan suç grupları, şehrin farklı noktalarında sopalı ve silahlı nöbetçilerin beklediği güvenlik kontrol noktalarında kimlik kontrolü yapıyorlar.
 
Ülke genelinde şehirlere göre hayatını kaybedenlerin sayısı şöyle: İsmailiyye 8, Tanta 8, Dimyat 7, Feyyum 7, İskenderiyye 6, Kahire'nin Giza bölgesi 4, Mühendisin bölgesi 1, Sohac 2, Port Said 3, Kuzey Sina 2 olarak sıralandı. Olaylarda, 377 kişi de yaralandı.
 
Mısır resmi makamları ise ölü sayısını 60 olarak açıkladı.
 
Direnişin sembolü "Rabia"
 
-Mısır'da katliamın yapıldığı Rabiatul Adeviyye Meydanı'nın ve darbe karşıtı gösterilerin sembolü dört parmakla yapılan "Rabia işareti" oldu. Arapçada "dördüncü, dört" anlamına gelen "Rabia" kelimesi Mısır'da darbe karşıtı direnişinin sembolü oldu.
 
-Mısır'da darbe karşıtları "Gazap (Öfke) Cuması" gösterileri için daha önceden belirlenen camilere akın ederken, ülke genelindeki birçok camide imamların hükümetin "Darbe karşıtı vaaz vermeyin" çağrısına uymadıkları ve halkı darbeye karşı durmaya çağırdı.
 
-Kahire'deki 28 camiden darbe karşıtı yürüyüşler Cuma Namazı sonrası başladı. Camilerede imamlar, katliamları kınarken, halkı darbe karşısında barışçıl gösteriler yapmaya davet ettiler.
 
-Gösterilerin başlama adresi olarak verilen camilerin büyük bölümünün çevresinde polis ve ordu birliklerinin tedbir aldığı gözleniyor.
 
-Güvenlik güçleri birçok İhvan liderinin ev ve ofislerine baskınlar düzenledi.
 
-Mısır'da Rabiatul Adaviyye ve Nahda meydanlarına güvenlik kuvvetlerinin kanlı müdahalesi sonucunda hayatını kaybedenler için Nasır City'deki Es Selam Cami'nde cenaze namazı kılındı.
 
-Güvenlik güçleri, Kahire'nin Nil Deltası'nda Rabiatul Adeviyye ve Nahda meydanlarında gerçekleştirilen katliamı protesto etmek için "Gazap (Öfke) Cuması" ismi verilen protestolara katılan göstericileri dağıtmak için havaya ateş açtı.
 
-Başkent Kahire'de Ramses Meydanı'na toplanan yüzbinlerce kişi darbeyi kınarken, 15 Mayıs Köprüsü ile 6 Ekim Köprüsü'nde toplanan göstericiler, polis ve "Baltacı" diye tabir edilen suç gruplarının saldırısına uğradı.
 
-Darbe karşıtlarına yönelik katliama tepki gösteren halk, ülke genelinde "Gazap (Öfke) Cuması" adı altında sokaklara indi. Güvenlik güçleri, İsmailiye ve Tanta kentleri ile Kahire'deki Giza ve Ramses'teki darbe karşıtları üzerine gerçek mermiyle ateş açtı.
 
-Mısır'ın Sina Yarımadası'nda bulunan El Ariş kentinde göstericilere polisin ateş açması sonucunda 1 kişinin hayatını kaybettiği, 10 kişinin de yaralandı.
 
-Cuma namazı sonrasında başlayan darbe karşıtı gösterilerin ardından Mısır'ın meydanlarına yolcu taşıyan metro seferleri durduruldu.
 
-Mısır'da sol ve liberal eğilimli siyasi partilerden oluşan Ulusal Kurtuluş Cephesi (UKC) Sözcüsü Halid Davud, Mısır güvenlik güçlerinin Müslüman Kardeşler'le olan karşılaşmaları, Rabiatul Adeviyye ve Nahda meydanlarının tahliyesi sırasında yaşanan katliamları kınayamayan UKC'nin adına konuşamayacağını açıklayarak istifa etti.
 
-İstişareler için ülkesine çağrılan Mısır'ın Ankara Büyükelçisi Abdurrahman Salahaldin, Mısır'a gitti.
 
Port Said ve Dimyat'ta düzenlenen cenaze törenine katılan halka açılan ateş sonucu 7 kişi öldü
 
Öte yandan AA muhabirinin yerel kaynaklardan aldığı bilgiye göre, Mısır ordusunun ve güvenlik güçlerinin Rabiatul Adeviyye Meydanı'nda önceki gün darbe karşıtlarına müdahale ettiği sırada hayatını kaybeden 1 kişinin Dimyat'taki cenaze töreninde kalabalığın üzerine ateş açıldı. Kimliği belirsiz kişilerce yapılan saldırı sonucu 7 kişinin öldüğü, 25 kişinin yaralandığı belirtildi.
 
Rabiatul Adeviyye'de hayatını kaybeden 4 kişinin Port Said'teki cenaze töreninde ise açılan ateş sonucu ilk belirlemeye göre 20 kişinin yaralandığı kaydedildi.
 
Cenaze töreni sırasında bölgede askeri helikopterlerin alçak uçuş yaptığı belirtildi.
 
Kimliği belirlenemeyen gruplarca, 5 kiliseye saldırı düzenlendi
 

AA muhabirinin yerel kaynaklardan aldığı bilgiye göre, Kahire'nin Hadaig, Hilvan ve Turra bölgesindeki 3 ayrı kiliseye düzenlenen saldırılarda ölen ya da yaralanan olmadı. El-Minye ilinin Melva kentinde de 2 kiliseye yönelik saldırılarda hasar meydana geldi.
 
Öte yandan, Giza kentinde, bugün düzenlenen darbe karşıtı gösteriler sırasında, bir kiliseden keskin nişancılar tarafından göstericilerin üzerine ateş açıldığını aktaran görgü tanıkları, saldırı sonrası bölge halkının kiliselerin korunması için halk komiteleri oluşturduğunu ifade etti.



Bu haber 882 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,856 µs