En Sıcak Konular

Ulusal Güvenlik Teşkilatı binlerce kişiyi izlemiş

16 Ağustos 2013 12:05 tsi
Ulusal Güvenlik Teşkilatı binlerce kişiyi izlemiş Amerikan Washington Post gazetesi, çok önemli bir iddiayı dile getirdi.

Amerika Birleşik Devletleri'nde yasadışı izleme ve dinleme faaliyetleri eski CIA çalışan Edward Snowden tarafından ortaya çıkarılan istihbarat örgütü Ulusal Güvenlik Teşkilatı'nın özel hayatın gizliliğini her yıl binlerce kez ihlal ettiği ortaya çıktı.
 
Amerikan Washington Post gazetesi, Kongre'nin yetkilerini artırdığı 2008 yılından beri teşkilatın çok sayıda yasadışı izleme yaptığını yazdı.
 
Washington Post gazetesi, teşkilatın, elektronik posta ve telefon görüşmelerini yasa metnindeki yazım hatalarından faydalanarak izinsiz bir şekilde izlediğini yazdı.
 
Teşkilat, izleme faaliyetlerinde programlama hatası yöntemine de başvurdu.
 
Gazete, programlama hatasının, Washington'un alan kodu olan 202'yi Mısır'ın uluslararası telefon kodu 20 ile karıştırması neticesinde Washington'dan yapılan "çok sayıda" çağrının izlendiği örneğini verdi.
 
Haberde, teşkilatın bazı faaliyetleri üzerinde yetki sahibi olan Yabancı İstihbarat İzleme Mahkemesi'nin, yeni bilgi toplama metodundan aylar sonra haberdar olduğu, mahkemenin bunun anayasaya aykırı olduğu hükmünü verdiği bildirildi.
 
Washington Post'un ele geçirdiği geçen yılın Mayıs ayına ait belgede, bir yıl boyunca teşkilatın 2 bin 776 olayda iletişimin gizliliğini ihlal ettiği belirtildi.
 
Belgede, 3 binden fazla Amerikan vatandaşı ve yeşil kart sahibi hakkındaki verilerin kullanımı ile bir mahkeme kararının ihlalinin yer aldığı kaydedildi.
 
Bu arada, Ulusal Güvenlik Teşkilatı'nın yasa dışı izleme ve dinleme faaliyetlerini ortaya çıkaran eski CIA çalışanı Edward Snowden, kendisiyle ilgili bilgilerin çarpıtıldığını söyledi.
 
Snowden, yayınladığı açıklamada, babası ile bağlantılı kişilerin kendisiyle ilgili açıklamalarının gerçeği yansıtmadığını ve magazin basınının öznesi haline gelmek istemediğini belirtti.

trthaber


Bu haber 610 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,369 µs