En Sıcak Konular

Obama'ya Mısır çağrısı

16 Ağustos 2013 10:04 tsi
Obama'ya Mısır çağrısı
ABD'deki Mısır Çalışma Grubu, Obama yönetimine, belirli koşullar yerine getirilene kadar Mısır'a askeri yardımları derhal askıya alması çağrısında bulundu.

ABD yönetiminin bazı eski yetkilileri, ABD merkezli çeşitli düşünce kuruluşlarının önde gelen Ortadoğu ve Amerikan dış politikası uzmanları ve akademisyenlerden oluşan Mısır Çalışma Grubu, Obama yönetimine, olağanüstü halin kaldırılması, tüm siyasi tutukluların salıverilmesi ve barışçıl protestoculara karşı güç kullanımına son verilmesi gibi belirli koşullar yerine getirilene kadar Mısır'a askeri yardımları derhal askıya alması çağrısında bulundu.
 
Brookings Institute'dan Robert Kagan ile Atlantic Council'den Michelle Dunne'ın eşbaşkanlığını yaptığı, 2010'da kurulan ve üyeleri arasında ABD'deki her iki partiye de yakın isimlerin yer aldığı tarafsız grup, açıklamasında ABD Başkanı Barack Obama'nın Mısır ordusuna yardımları askıya almamasını stratejik bir hata olarak niteleyerek, Mısır'daki son olayların ABD'nin politikasında "acil bir değişimi gerekli kıldığını" belirtti.
 
Açıklamada, "Mısır'ın görevden alınan Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ve Müslüman Kardeşler'in son bir yıl içerisinde yaptıkları hatalara ve bazı Müslüman Kardeşler destekçileri tarafından dün ortaya konan tahrik ve şiddete rağmen, Mısır askeri hükümetince yüzlerce protestocunun öldürülmesi gereksiz, haksız ve uluslararası insan hakları standartlarına aykırıydı. Bu olaylar, ABD politikasında acil ve çoktan gecikmiş bir değişimi gerekli kılmaktadır" ifadesi kullanıldı.
 
Başkan Barack Obama'nın "Parlak Yıldız" adlı ortak askeri tatbikatı iptal etmesi kararına, sivillere karşı şiddeti kınamasına,  Mısır hükümetinin tüm vatandaşlarının insan haklarına saygı göstermesi ihtiyacına yönelik vurgusuna ve uzlaşı yolunda olumlu adımlar atılması çağrısına katıldıklarını belirten grup, "ABD yönetiminin Mısırlı yetkililere katliamdan kaçınmaları yönünde defalarca yaptığı çağrıların görmezden gelinmesinin ardından, Obama'nınMısır ordusuna yardımları askıya almamasının, bu hedefleri baltalayan ve ABD'nin kredibilitesini zayıflatan stratejik bir hata olduğunu" kaydetti.
 
Grup açıklamasında, Başkan Obama'nın Mısır'daki demokratik değerlere ABD'nin desteğiyle alakalı ne söylerse söylesin, Amerikan yardımlarının devam etmesinin,  Mısır ordusuna ve dünyaya, ABD'ninMısır yönetiminin eylemlerine göz yumduğu sinyalini verdiğini belirterek, "Yardımların sürmesi, gelecekteki mezalimlerin önceden önlenmesine ve Mısır'da demokratik olmayan bir sistemin pekiştirilmesine yönelik yeni adımların engellenmesine katkı sağlayabilecek anlamlı bir uluslararası baskı kaynağını ortadan kaldırıyor" değerlendirmesinde bulunuldu. Bundan dolayı, Obama yönetimine. Mısır'a askeri yardımların derhal askıya alınması dahil, ilave adımlar atması çağrısında bulunduklarını ifade eden grup, Başkan Obama'nın bir kez daha bunu yapamaması halinde, Kongre'yi, belirli koşullar yerine getirilene kadar Mısır'a askeri yardımları askıya almaya çağırdıklarını belirtti.
 
Açıklamada bu koşullar şöyle sıralandı:
 
"- Mısır devletinin barışçıl protestoculara karşı güç kullanımının son bulması,
 
- Olağanüstü halin kaldırılması,
 
- Şiddet suçlarına dair inandırıcı kanıtlar yargıya sunulmadığı müddetçe tüm siyasi tutukluların serbest bırakılması,
 
- Mısır'daki mevcut rejimin açık ve adil bir siyasi sürece inandırıcı bir bağlılık göstermesi,
 
- Bunun, toplanma ve ifade özgürlüğünü, demokratik yoldan seçilmiş bir hükümete ve demokratik bir yönetim sisteminin inşasına geri dönüşte, barışçıl hareket eden tüm vatandaşların katılımını içermesi gerektiği."
 
Açıklamada, ABD'nin, bu koşullar yerine getirilene kadar, hiçbir uluslararası kredi kuruluşunun Mısır hükümetine fon tedarik etmemesini sağlamak için etkisini kullanması gerektiği belirtildi.
 
Obama yönetiminin ayrıca, Mısır askeri hükümetine mevcut politikalarını tersine çevirmesi ve Mısır'ı gerçek bir demokratik değişime uzanan yola sokması için ortak baskı uygulamada Avrupa, Arap ülkeleri, BM, Afrika Birliği ve diğer ülkeler ve uluslararası kuruluşlarla birlikte çalışması gereğine işaret edilen açıklamada, "Bunun alternatifi, ahlaki bakımdan vicdansızca olmanın yanında, bölgesel istikrara ve ABD'nin çıkarlarına da doğrudan bir tehdit oluşturmaktadır" ifadesi kullanıldı.
 
Mısır Çalışma Grubu'nun üyeleri arasında, eş başkanlar Robert Kagan ve Michelle Dunne'ın yanısıra, Council on Foreign Relations'tan Eliott Abrams, Foreign Policy Initiative'den Ellen Bork, Freedom House'dan Daniel Calingaert, Foundation for Defense of Democracies'dan Reuel Gerecht, Atlantic Council'dan Amy Hawthorne, Human Rights First'ten Neil Hicks, George Mason University Ali Vural Ak Center for Islamic Studies'den Peter Mandaville, Project on Middle East Democracy'den Stephen McInerney ve Saban Center for Middle East Policy at the Brookings Institution'dan Tamara Wittes yer alıyor.

aa


Bu haber 721 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,587 µs