En Sıcak Konular

Üç bilinmeyenli denklem!

6 Ağustos 2007 11:26 tsi
Üç bilinmeyenli denklem! Başbakan Tayyip Erdoğan, yeni hükümeti kurma görevini bugün Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'den alıyor. Erdoğan yeni hükümeti kurarken, bir yandan da hem TBMM'nin yeni başkanını, hem de cumhurbaşkanı adayını belirleyecek.

Başbakan Tayyip Erdoğan, yeni hükümeti kurma görevini bugün Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'den alıyor. Erdoğan yeni hükümeti kurarken, bir yandan da hem TBMM'nin yeni başkanını, hem de cumhurbaşkanı adayını belirleyecek. Üç bilinmeyenli bu denklemin sorunsuz çözülebilmesi için ilk olarak cumhurbaşkanı adayının netleşmesi gerekiyor.

Milletvekillerinin yemin etmesiyle TBMM başkanı seçimine ilişkin anayasal süreç işlemeye başladı. TBMM Geçici Başkanı Şükrü Elekdağ, Meclis başkanı adaylarının en geç 8 Ağustos Çarşamba günü TBMM Başkanlığı'na bildirileceğini, 9 Ağustos Perşembe günü de Genel Kurul'un saat 15.00'te toplanarak başkanlık seçimi için oylamalara başlayacağını bildirdi.

AKP ve MHP grup toplayacak

Erdoğan'ın, TBMM başkanı adayını belirlemeden önce çarşamba günü partisinin grubunu toplayarak değerlendirme yapması ve başkan adayını ilan etmesi bekleniyor. TBMM başkanlığı için kendi adayını çıkarmayı planlayan MHP'nin de yarın Meclis'te grup toplantısı yapması bekleniyor.
CHP lideri Deniz Baykal, yemin töreninde basının sorularını yanıtlarken, AKP'nin adayını görmek istediklerini, herkes için uygun bir isim aday olursa kendilerinin aday göstermeyeceklerini söyledi. AKP kulislerinde aday olarak adı geçen Cemil Çiçek'in Baykal tarafından da desteklenebileceği belirtiliyor. CHP ve AKP'nin, başkanlık seçimi turlarının tümünün aynı gün yapılmasında anlaştığı öğrenildi. Bu durumda, ilk iki turda hiçbir aday 367 oya ulaşamazsa, 276 oyun yeterli olduğu üçüncü turda AKP adayı rahat seçilebilecek. CHP, AKP adayına destek verirse 9 Ağustos'ta TBMM başkanı ilk turda belirlenebilecek.

Erdoğan'ı bugün Çankaya Köşkü'ne davet eden Sezer, 60. hükümeti kurma görevini verecek. Hükümeti kurmak için Erdoğan'ın önünde 45 günlük yasal süre var. Ancak, Erdoğan'ın bu süreyi sonuna kadar kullanması beklenmiyor. Erdoğan, üç gün içinde öncelikle Meclis başkanı adayına karar verecek. Eski TBMM Başkanı Bülent Arınç, 'TBMM Başkanı olarak yapabileceği her şeyi yaptığını, bir milletvekili olarak bakanlık dışında yapılabilecek bütün görevlerde bulunduğunu' belirterek bakanlık beklentisinde olduğunu kamuoyuna ilan etti. Dolayısıyla yeni başkanın Arınç dışında bir isim olması bekleniyor.

Erdoğan'ın yeni hükümetin çatısını oluşturmadan önce bir yandan da yeni cumhurbaşkanı adayının kim olacağını belirlemesi gerekiyor. Erdoğan, yeni hükümetin çatısını, Meclis başkanı ve cumhurbaşkanı adayına göre oluşturacak. Dışişleri Bakanı Abdullah Gül yeniden cumhurbaşkanı adayı olursa, kabinede 'ikinci adam'ın kim olacağı merak konusu. Gül'ün Çankaya'ya çıkmasını destekleyen Arınç'ın ikinci adamlığa aday olduğu biliniyor.

Erdoğan, bu üç kritik tercihle uğraşırken, 'cumhurbaşkanını halk seçsin' anlamına gelen anayasa değişikliğiyle ilgili referanduma dair takvim de ilerliyor. Anayasa değişiklik paketinin 21 Ekim'de oylanacağı referandum için seçmen listeleri bugünmuhtarlıklarda askıya çıkarılacak. Listeler, 19 Ağustos Pazar gününe kadar askıda kalacak ve seçmenler varsa değişikliklerini, muhtarlara başvurup gerçekleştirebilecek.

Erdoğan hükümeti, cumhurbaşkanı seçiminde yaşanabilecek olumsuzlukları dikkate alarak şu ana kadar referandum konusundaki tavrını açıklamadı. 11. cumhurbaşkanı TBMM tarafından seçildiği takdirde, 12. ve sonraki cumhurbaşkanlarının seçimi için referanduma gidilebilir. Partiler anlaştığı takdirde yeni TBMM referandumdan vazgeçebilir.

Meclis başkanının 9 Ağustos'ta seçilmesinin ardından birkaç gün içinde Meclis Başkanlık Divanı oluşturulacak. Adaylık başvuruları, Meclis Başkanlık Divanı'na yapılacak. MHP'nin, AKP'nin adayı kim olursa olsun cumhurbaşkanlığı seçiminde TBMM Genel Kurulu'nda bulunacağını
açıklamasıyla, seçim için gerekli olan 367 sorunu aşılmış oldu. Şimdi asıl sorun, AKP'nin kendi içinde bir karara varması.

Eğer cumhurbaşkanı seçimi kısa sürede tamamlanırsa, Başbakan Erdoğan yeni hükümet listesini, kendi partisinden bir cumhurbaşkanına sunacak. Erdoğan'ın bu seçeneği kullanmayı tercih edeceği sanılıyor.

Vekiller tatil bekliyor

Cumhurbaşkanının yeni kabineyi onaylamasının ardından da 60. hükümetin programı hazırlanarak, güvenoylamasına sunulacak. Meclis'in, güvenoylamasının ardından kısa bir tatile girmesi bekleniyor.

TBMM'nin resmi açılışı her yıl 1 Ekim'de. Önce TBMM başkanı, sonra cumhurbaşkanı seçimi ve hükümetin güvenoylamasının ardından Meclis çalışmalarına ara vererek vekillere tatil imkânı sağlayacak.

RADİKAL



Bu haber 349 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,320 µs