En Sıcak Konular

Çin: 2008 Olimpiyatları diğerlerinden farklı olacak

6 Ağustos 2007 10:04 tsi
Çin, olimpiyat tarihinin en büyük ve ihtişamlı olimpiyatları olacağını iddia ettiği 2008 Pekin Olimpiyatları'nın diğer olimpiyatlardan farkını açıkladı.

2008 Pekin Olimpiyat Oyunları Organizasyon Komitesi (BOCOG) Başkan Yardımcısı Jiang Xiaoyu, Pekin'de düzenlenen olimpiyat çalışmaları ile ilgili bilgilendirme toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlarken, 2008 Olimpiyatları'nın diğer olimpiyatlardan çok farklı olacağını belirterek, bu farkları anlattı.

Birinci farkı Çin hükümetinin başta Cumhurbaşkanı Hu Jintao ve Başbakan Wen Jiabao olmak üzere olimpiyatlara tam destek vermesi olarak açıklayan Jiang, ikinci farkı da 1.3 milyar nüfusuyla dünyanın en kalabalık ülkesi olan Çin'deki halkın ülke içi ve dışında verdiği büyük destek olarak açıkladı. Jiang, Çin içi ve dışındaki Çinlilerin verdiği desteğe örnek olarak da Pekin'deki olimpiyat tesislerinden su havuzunun yapımı konusunda ve 2003'ten beri olimpiyat şarkısı seçmeleri için halktan gelen 13 binden fazla şarkı başvurusunu gösterdi. Üçüncü farkı da olimpiyatlar nedeniyle Pekin'de her alanda yapılan değişiklik olduğunu ifade eden Jiang, olimpiyatlar için Pekin'e gelen ziyaretçilerin, Pekin'deki günlük yaşamda oluşan değişikliği net olarak görebileceklerini söyledi. Başkan Yardımcısı Jiang, dördüncü olarak da Olimpiyatlar ile Çin kültürünün birleşmesini gösterdi. Çinli yetkili, olimpiyatlardaki maskotlardan, olimpiyat meşalesine kadar hemen her şeyde Çin kültürünü görmenin mümkün olduğuna işaret etti.

GIDA GÜVENLİĞİ SORUNU

BOCOG Genel Sekreteri ve Başkan Yardımcısı Wang Wei ise, gıda ve ilaç güvenliğiyle ilgili bir soruyu yanıtlarken, olimpiyatlar süresince, gıda güvenliğini denetlemek için özel bir kurul oluşturduklarını söyledi. Bu konuda özel bir yönetmelik çıkardıklarını anlatan Wang, gıda güvenliği konusunda gözlem ve inceleme önlemleri alacaklarını söyledi. Gıdaların olimpiyat köyü ve diğer tesislere girişinde özel kodlar ve diğer elektronik tanımlarla kontrol edileceğini dile getiren Wang, Çin'deki gıda güvenliği konusunda büyük bir sorun bulunmadığını anlattı.

Dünya kamuoyu, geçen yıl Panama'da Çin yapımı toksin içeren öksürük şurubu içen 83 kişinin ölümü ve ABD'ye ihracı yapılan evcil hayvan gıdalarındaki sağlığa zararlı olguların ortaya çıkması sonrası Çin'e yönelmişti. Bunun ardından oyuncaktan ilaca, deniz ürünlerinden diş macununa kadar Çin mallarının geri çağrılması uyarısı ya da ithalatına yasak gelmişti.

MADALYALAR ÇİN'E GİDECEK, OLİMPİYATLAR POLİTİZE EDİLMESİN

Toplantıda konuşan Çinli yetkililer, ABD ve Rusya olimpiyat heyetlerinin Pekin olimpiyatlarında en çok altın madalyayı Çin'in alacağını söylediğini belirtti. Çin'in bu beklentisinin çok normal olduğunu vurgulayan yetkililer, halkın da bu konuda büyük beklentisinin olduğunu ve Çinli yarışmacıların bu beklentiyi boşa çıkarmamak için ellerinden geleni yapacaklarına inandıklarını söyledi. 2004 Atina Olimpiyatları'nda Çin, ABD'den 3 altın madalya daha az alarak 32 altın madalyayla ikinci, Rusya ise 27 altın madalyayla üçüncü olmuştu.

Bir gazetecinin, olimpiyatlar nedeniyle Çin'in uluslararası kamuoyundan bazı eleştiriler aldığını ve bu eleştirileri Pekin'in dinlemeyi mi yoksa göz ardı etmeyi mi yeğlediği yönündeki sorusuna verilen cevapta da, eleştirilere her zaman açık olunduğu, ancak olimpiyatların politize edilmesinin olimpiyat ruhuna aykırı olduğu cevabı verildi.

zaman
 
 



Bu haber 383 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,852 µs