En Sıcak Konular

4 Sınavlı yeni ÖSS

6 Ağustos 2007 09:21 tsi
4 Sınavlı yeni ÖSS Milli Eğitim Bakanlığı üniversiteye giriş sisteminde köklü değişikliklere gidiyor. Yeni sisteme göre, üniversiteye girişte artık tek değil, dört sınav uygulanacak. Yeni sisteme göre öğrenciler, 10, 11 ve 12’nci sınıfın sonunda,”Olgunlaşma Sına

ÖSS’nin uygulanmasına da bu sınavların ardından devam edilecek. Böylece öğrenciler, dört sınava girmiş olacak. Sistem oturduktan sonra zamanla ÖSS’ye alternatif bir sistem haline getirilecek. Başlangıçta yılsonu sınavlarının yüzde 25, ÖSS’nin yüzde 75 oranında etki etmesi planlanıyor. Yıl sonu sınavlarının etki oranının zamanla artırılması ve dört sınavın eşit hale getirilmesi düşünülüyor. Uygulamanın hızlanması ve sistemin alt yapısının kurulması için, atanacak yeni Milli Eğitim Bakanı bekleniyor.

ÇALIŞMA TAMAM

İrfan Erdoğan başkanlığındaki Milli Eğitim Bakanlığı Talim Terbiye Kurulu, üniversiteye girişte uygulanacak yeni bir sistem hazırladı. ÖSYM ile de görüş alışverişinde bulunan başkanlık, ilk taslak çalışmayı tamamladı. Yeni sistemle, tartışmalı katsayı problemi de çözülecek. Buna göre, meslek liseleri, kendi alanlarındaki üniversitelerin 4 yıllık bölümlerini katsayı engeli olmadan tercih edebilecek. Kendi alanı dışında tercih yapanlar için ise katsayı uygulaması devam edecek.

Yeni sistemde meslek liseliler katsayı sorunu yaşamayacak

10, 11 ve 12’nci sınıfların sonunda, öğrencilerin yıl boyunca gördüğü beden, müzik, resim dersleri dışındaki dersleri kapsayan bir sınav yapılacak. Bu sınavda öğrencilere, alanlarındaki ders ağırlıklarına göre soru sorulacak. Öğrenciler, yıl boyunca işledikleri tüm derslerden soru ile karşılaşacak.

Meslek lisesi öğrencileri, kendi alanlarıyla ilgili ek soru çözecek.

Bu sınavların soruları, MEB ve ÖSYM tarafından ortak olarak hazırlanacak. Olgunlaşma sınavlarının ardından, ÖSS’ye de girilecek. Olgunlaşma sınavlarından alınan puanların ortalamaları, ÖSS puanına eklenecek. Puan yüzdeleri, ÖSYM ile yapılacak toplantıyla netleşecek.

Olgunlaşma sınavı, iki güne yayılacak. Soru sayıları, haftalık ders saatinin 6 ile çarpılması ile tespit edilirken, haftada 6 saat matematik dersi veriliyorsa, sınavda 36 matematik sorusu olacak.

Meslek lisesi öğrencileri, temel alan derslerini genel lise öğrencileri kadar yoğun almadıkları için, bu alanlarda 30-40 daha az soru ile karşılaşacak. Bu öğrenciler, kendi okudukları alanla ilgili olarak fazladan 30-40 soru çözerek, diğer genel liseliler ile eş seviyede soruyla karşılaşmış olacak. Örneğin, Motor bölümünde okuyan öğrenci, bu alanda, İmam Hatip lisesi öğrencisi de yine kendi alanında soru çözecek.

Meslek liseleri öğrencileri, kendi alanlarıyla ilgili üniversite bölümlerini tercih ettiğinde, katsayı sorunu ile karşılaşmayacak. İmam Hatip lisesi mezunları İlahiyat Fakültesi’ni, İletişim Meslek lisesi mezunları İletişim Fakültesi’ni, Makine bölümü mezunları Makine Mühendisliği bölümlerini tercih edebilecek.

Sınavla, ortaöğretim sisteminin performans değerlendirmesi de yapılacak. Bakanlık, hangi sınıflarda hangi alanlardaki ve hangi derslerde sıkıntı olduğunu görecek. Sınıflar, illere göre de değerlendirilebilecek. Sınav, ÖSS’den önce öğrencilerin başarı durumlarını tespit etmeyi de sağlayacak.

YÖK ve yeni bakan karar verecek

Öncelikle Talim Terbiye Kurulu’nun hazırladığı bu taslak, kabinenin yeni Milli Eğitim Bakanı’nın onayına sunulacak. Eğer Bakan, ÖSS’de sistem değişikliği için “düğmeye basın” talimatı verirse gözler YÖK’e çevrilecek. Yasa gereği üniversiteye öğrenci alımı işlemleri YÖK tarafından yapılıyor. YÖK, olgunlaşma sınavlarını yeterli bulursa ÖSS’yi kaldırabilecek. YÖK’ün ÖSS’yi kaldırmaması halinde olgunlaşma sınavları ile ÖSS’nin sınavdaki ağırlık derecelerini eşitlemesi de gündeme gelebilecek.

Taslak çalışmada, ders ağırlıklarına göre öğrencilere sorulacak soru sayıları şöyle hesaplandı:

Türkçe-Matematik Alanı:

10’uncu sınıf: 162 soru

11’inci sınıf: 138 soru

12’nci sınıf: 120 soru


Sosyal Bilimler Alanı:

10’uncu sınıf: 138 soru

11’inci sınıf: 144 soru

12’nci sınıf: 144 soru


Fen Bilimleri Alanı:

10’uncu sınıf: 156 soru

11’inci sınıf: 156 soru

12’nci sınıf: 132 soru


Yabancı Dil Alanı:

Her sınıf için:186 soru

Mesleki okullara yönlendirme yapılması şart

Eğitim-İŞ Genel Başkanı Yüksel Adıbelli de, sistemin ne kadar iyi kurulursa kurulsun öğrencilerin dersanelere bağlanacağını söyledi. Adıbelli, “Herkes üniversiteye girecek diye bir şey yok. Yüzde 70 oranında mesleki okullara yönlendirilirse ve yüzde 30’u da üniversiteye yölendirilirse bu sistemde bir sıkıntı yaşanmaz. Öğrencilerin eğitime ve okullara güvenmesi gerekir. Ama öğrencilerin yüzde 100’ü üniversiteye gidecekmiş gibi bir akıldan hareket edilirse sıkıntı doğar. Bu durum öğrencileri dershaneye bağlı hale getirecek. Öğrenciler ve veliler dershaneye gitmeden bir şey yapılamayacağına inanmış durumda. Zaten dershane sektörü 2.5 milyar doları buldu. Bu rakam da giderek artacak. Çocuklar iyice yarış atına dönmüş olacak. Sınavlar, iyi rehberlik hizmetleri verilmezse sıkıntılı bir süreç yaşatabilir” değerlendirmesi yaptı.

Dershaneye talep artar

Eğitim-Sen Genel Başkanı Alaaddin Dinçer, yeni sistemin dershanelerin önüne geçmek için hazırlanmış gibi görünse de iyi uygulanamadığı takdirde dershanelere olan talebi artıracağını söyledi. Dinçer, “Öğrenciler belki dershane bağımlılığından kurtulacak ama başka bağımlılıklar doğabilecek. Öğrencilere yapılacak sınavlar, bilgiyi ölçmeyi değil, yetenek ve becerilerini ölçmeyi hedeflemeli. Sadece bilgi ölçüldüğü sürece dershanelere bağlı kalınabilir” dedi. 

Akşam



Bu haber 284 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,322 µs