En Sıcak Konular

Boğulma vakalarına karşı hayat kurtaran uyarı

13 Ağustos 2013 12:55 tsi
Plajlarda görevli cankurtaranlar ve belediye görevlileri vatandaşları boğulma vakalarına karşı uyardı. Yetkililer, "Akıntıda kıyıya doğru değil, çapraz olarak yüzün" diyerek hayati önem taşıyan bilgi verdiler.

Ekiplerin teyakkuzda olmasına rağmen, uyarıları dikkate almayanların bu tehlike ile karşı karşıya kaldığını söyleyen Cankurtaran Ergün Eken, akıntıya kapılanların kıyıya doğru değil, çapraz yüzmeleri gerektiğini vurguladı. Eken, boğulma olaylarının sıkça yaşandığı Şile'de de 135 cankurtaran, jet-ski, Zodyak ve ATV'ler ile görev yapıldığını kaydetti.

Havaların ısınmasıyla vatandaşlar da tatil beldelerine ve sahillere akın etti. Serinlemek için paljları ve yzmeye uygun sahilleri seçen vatandaşlar, bilinçsiz haraket ettikleri zaman boğulma tehlikesiyle yüz yüze kalıyor. Son zamanlarda İstanbul'un muhtelif plajlarında da çok sayıda boğulma vakası gerçekleşti. Özellikle tehlikeli bölgelerden sayılan Şile plajanıda görevli Cankurtaran Ergün Eken 1 Haziran tarihinden itibaren bin 470 boğulma olayı ile karşılaştıklarını söyledi. Yüzmeye gelen vatandaşların cankurtaran olan bölgeleri tercih etmeleri gerektiğine yönelik uyarıda bulunan Eken, Şile bölgesinde 135 cankurtaran, jetski, ATV ve zodyaklarla görev yaptıklarını anlattı. Eken, konuyla ilgili şunları söyledi: "12 plajımız bulunmakta ve bu plajlarda sadece bir tane ölüm vakamız var. Onun dışında diğer emniyetsiz bölgelerde birkaç tane daha vakamız var. Bu yüzden tekrardan uyarmak istiyorum; buraya gelen vatandaşlar mutlaka cankurtaran olan bölgeyi tercih etsinler, alkollü denize girmesinler. Görev yapan cankurtaran elemanlarının ikaz ve uyarılarına mutlaka uysunlar. Bu sayede hiçbir sorun yaşamazlar."

Dip akıntısına kapılan vatandaşlara uyarılarda bulunan Eken, "Dalgalı havalarda dip akıntılarının yoğun olduğu bölgeler oluşuyor. O bölgelerde dip akıntısına kapıldığı anda kıyıya dönüş çok zordur. Akıntıya kapılan vatandaşlarımıza öncelikle kıyıya doğru yüzmemelerini tavsiye ediyoruz. Çapraz olarak sağ ve sol yöne yüzdükleri takdirde kurtulabilirler. O da olmuyorsa panik yapmadan soğukkanlı bir şekilde kendini suyun üzerine bırakıp açığa doğru bir akıntıyla giderler. Herkesin bilmesi gereken bir konuya daha değineyim; 'su bizi alta çekti tabiri kullanılıyor' kesinlikle öyle bir şey yok. Su burada dalgalı olduğu zaman kesinlikle alta çekme olayı olmaz, sadece açığa alır, 50 metre 100 metre açığa aldıktan sonra o akıntı kuvvetini kaybeder. Vatandaşlarımız da bu akıntıya kapıldıkları anda kendilerini suyun üzerine bırakırlarsa hiçbir sıkıntı yaşamaz. O anda görevli arkadaşlarımız olaya müdahale ederler." ifadelerini kullandı.

Öte yandan, cankurtaran ekipleri emniyet şeridini geçen vatandaşlara anonslu uyarılarda bulunuyor. Güvenlik kulelerinde duran cankurtaranlar olası tehlikelere karşı vatandaşları ikaz ediyor.

cihan

Bu haber 659 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,741 µs