iyibilgi özel" /> iyibilgi özel"/>

En Sıcak Konular

Emperyal miras kavgası büyüyor

13 Ağustos 2013 12:16 tsi
Emperyal miras kavgası büyüyor Majestelerini sıkıştıran jeopolitik hesaplaşma Türkiye'yi de içine alır mı? iyibilgi özel

"Üzerinde güneş batmayan" toprakların varisi İngiltere, son günlerde İspanya ile Cebelitarık üzerinden yaşadığı toprak krizi ile uluslararası gündeme oturmayı başardı. Dünyanın bir ucunda Arjantinle Falkland Adalarında yaşadığı krizin çok benzerini İspanya ile aynı dönemde yaşaması, tesadüf olabilir mi? Daha da önemlisi bu kavgaların görünmeyen sebebi ne?

Aynı okyanusun her iki ucunda emperyal mirasının ortak geçmişe sahip varisler tarafından sahiplenilmesi, Majestelerinin hükümetini kızdırmış olmalı ki, Cameron hükümeti kısa bir süre önce İspanya'ya göz dağı vermek için savaş gemisi kartını oynadı. İngiltere'nin aylar öncesinden planlandığını dile getirdiği rutin bir askeri tatbikat için Akdeniz'e yola çıkan savaş gemilerinden birinin Cebelitarık'a demirleyecek olması ekonomik krizdeki İspanya açısından hayli tatsız karşılanmış olmalı. Neyse ki İspanyol hükümeti krizi daha tırmandıracak askeri bir cevap yerine diplomasiden yana tercihini kullanarak İngiltere ile yaşadığı anlaşmazlığı Birleşmiş Milletler ile Lahey'deki Uluslararası Adalet Divanı'na götürmeyi düşündüklerini dile getirdi.

Cebelitarık'ın İngiliz kontrolüne resmi olarak geçişi Utrecht Anlaşması ile sağlanmıştı. Anlaşmanın 300. senesine denk gelen iki AB ortağı arasındaki bu kriz bir jeopolitik bir hesaplaşmaının önemli bir parçası sayılabilir mi? Bazı aktörler, Majestelerinin sabrını sınamaya karar vermiş olabilir mi?

İngiltere'nin emperyal geçmişinin son zamanlarda "tartışmaya" açılması üzerinde durulmayı hakeden bir konu, nihayetinde işin ucu Türkiye'ye de dayanıyor. İngiltere'nin Falkland ve Cebelitarık kadar Türkiye'nin 'sınırındaki' Ortadoğu'daki mirası da ipin ucunda. Özellikle Suriye krizi ile birlikte Ortadoğu'nun suni sınırlarının değişeceği, Sykes-Picot anlaşmasına dayanan eski düzenin yıkılacağı iddiaları Londra'da muhakkak ses getirmiş olmalı.

Yukarıda bahsi geçen jeopolitik hesaplaşma doğruysa, İngiltere'nin sıkıştırılacağı bir sonraki nokta, Kıbrıs olabilir mi? İspanya gibi ekonomik krizdeki Yunanistan ve Kıbrıs Rum kesimi, birilerinin telkiniyle Türkiye'yi de içine katacak şekilde İngiltere'nin canını sıkacak girişimlerde bulunabilir mi yakın zamanda?

Kıbrıs'taki İngiliz askeri üslerinin hukuki statüsü ve İngiltere'nin üsler üzerinden deniz karasularında ekonomik alana sahip olup olmadığı sorusu yakın zamanda uluslararası gündeme taşınabilir.

www.iyibilgi.com özel



Bu haber 3,304 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,195 µs