En Sıcak Konular

Irak'tan Türkiye'ye sürpriz

6 Ağustos 2007 08:22 tsi
Irak'tan Türkiye'ye sürpriz Irak Başbakanı Nuri el Maliki'nin, Ankara ziyareti sırasında çok önemli bir adım atılacak. Irak Başbakan'ı sürpriz bir açıklama yapacak. İşte Irak Başbakanı Nuri el Maliki'nin yapacağı açıklama...

Irak Başbakanı, PKK'nın terör örgütü olduğunu açıklayacak. Irak hükümetini PKK ile mücadelede doğrudan sorumluluk altına sokacak bir anlaşmanın büyük bölümü üzerinde mutabakat sağlandı.


Irak Başbakanı Nuri el Maliki'nin, Ankara ziyareti sırasında, PKK ile mücadelede Türkiye'in taleplerini karşılama doğrultusunda somut adımlar atması bekleniyor. Maliki'nin, "PKK'nın bir terör örgütü olduğu" yönünde Irak hükümetinin ilk resmi açıklamasını yapacağı belirtildi.

Bu arada, Türkiye'nin Saddam rejiminin yıkılmasından bu yana istediği terörle mücadele işbirliği anlaşmasını Maliki'nin imzalaması yönünde yoğun hazırlık yapılıyor.

Türkiye'nin sert uyarıları, Irak sınırına yapılan yığınak ve ABD yönetiminin baskıları, Bağdat hükümetini PKK konusunda Ankara'nın taleplerini karşılama noktasına getirdi. Bu yöndeki ilk adımlar, Maliki'nin yarın başlayacak Ankara ziyaretinde atılacak.

Ziyarette, terörle mücadele anlaşması konusunda da olumlu gelişmeler bekleniyor. Türkiye'nin ilettiği anlaşma taslağını yıllardır rafta bekleten Irak hükümeti, ziyaret öncesinde sürpriz yaparak metin müzakerelerine başladı. Metnin büyük bölümü üzerinde mutabakat sağlandığını belirten Türk kaynakları, kalan birkaç konuda da Irak hükümeti içinde uzlaşma sağlanması durumunda, anlaşmanın Maliki ve Erdoğan tarafından Ankara'da törenle imzalanabileceğini belirtti.


30 kişilik heyetle geliyor

Anlaşma, Irak hükümetini PKK ile mücadele konusunda doğrudan sorumluluk altına sokacak ilk metin olacak. Anlaşma, iki ülkenin topraklarında birbiri aleyhine faaliyet gösteren hiçbir terörist unsuru barındırmaması, sınır güvenliğinin sağlanması, terörizmle mücadelede de kurumsal işbirliği ve yakalanan teröristler için işbirliği yapılması gibi unsurları içeriyor.

Irak tarafı, terörle mücadele anlaşmasını imzalamayı kabul ederse, Türkiye ekonomi ve enerji alanında işbirliği içeren iki anlaşma daha imzalanmasını gündeme getirecek.

Maliki, Türkiye ve ABD ile PKK konularında müzakereleri yürütmesi için atadığı özel temsilcisi İç Güvenlik Bakanı Sirvan El Vaili'yi de beraberinde getirecek.

30 kişilik heyetle Türkiye'ye gelecek Maliki'ye 5 bakan eşlik edecek. Maliki, Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari'nin yanı sıra, Erdoğan'a jest olarak Irak kabinesinin tek Türkmen kökenli ismi olan Gençlik ve Spor Bakanı Cesim Muhammed Caferi'yi de getiriyor.

milliyet



Bu haber 402 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,641 µs