En Sıcak Konular

Erdoğan Köşk'e çıkıyor yeni hükümet süreci başlıyor

6 Ağustos 2007 08:12 tsi
Erdoğan Köşk'e çıkıyor yeni hükümet süreci başlıyor  
Meclis'teki milletvekili yemin töreniyle birlikte Türk siyasetinde yeni dönem resmen başladı. Çiçeği burnunda parlamenterleri önemli görevler bekliyor. Bunlardan ilki Meclis başkanlığı seçimi olacak. Peki daha sonraki süreç nasıl işleyecek?

Genel Kurul, perşembe günü toplanarak yeni başkanını belirleyecek. Milletvekillerini bekleyen bir diğer sınav ise Köşk seçimi olacak. Meclis başkanınının belli olmasından sonra Köşk seçimi için takvim belirlenecek. 30 günlük sürenin ilk 10 gününde adaylık başvuruları alınırken, kalan 20 günde oylama yapılacak. Yeni hükümet çalışmaları ise bugün başlıyor. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, seçimlerin galibi AK Parti lideri Tayyip Erdoğan'ı saat 11.00'de kabul ederek, ikinci kez hükümeti kurma görevi verecek. Anayasa'ya göre hükümet kurma çalışmalarının 45 gün içinde tamamlanması ve bu süre içinde güvenoyu alması gerekiyor.

Hükümet 45 gün içinde kurulamazsa Meclis'in kendini feshederek seçime gitmesi gerekecek. Seçimlerden 341 milletvekiliyle çıkan AK Parti'nin güvenoyu için gerekli 276 oy konusunda bir sıkıntısı bulunmuyor. Ancak kulislerde, hükümet kurma çalışmalarının, cumhurbaşkanı ve TBMM başkanı seçimlerinin birlikte yürüyeceği, bundan dolayı bu görevler için belirlenecek isimlere göre hükümetin de şekilleneceği konuşuluyor. Başbakan Erdoğan da hükümeti kurma konusunda çok aceleci olmayacağı yönünde mesajlar veriyor. Erdoğan, cumartesi gecesi TBMM'de gazetecilerin soruları üzerine, pazartesi günü hükümeti kurma görevini alacağını belirtmiş; ancak hükümeti ne zaman kuracağına ilişkin sorulara ise, "Görevi alacağız, çalışmalara başlayacağız." karşılığını vermişti. Erdoğan'ın yeterli çoğunluğa sahip olmasına rağmen "nezaketen" muhalefet partilerini hükümet kurma çalışmalarına ilişkin ziyaret edip etmeyeceği ise netlik kazanmadı. TBMM başkanı seçimi için aday başvuruları 8 Ağustos Çarşamba günü saat 24.00'e kadar yapılabilecek. 23. Dönem Meclis'i yeni başkan seçimi 9 Ağustos Perşembe günü saat 15.00'te yapılacak. Gizli oylama ile yapılan seçimlerde 367 oy alan aday başkan seçilecek. Başkanın seçilememesi halinde ikinci tur oylamaya geçilecek. 367'nin yine bulunamaması durumunda 3. tur oylamada 276 oy aranacak. Bu turda da salt çoğunluk oyu sağlanamazsa 4. tura geçilecek ve en çok oy alan aday başkan seçilecek. TBMM başkanı, bu görevi iki yıl yapacak.

zaman



Bu haber 215 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,093 µs