iyibilgi Ankara" /> iyibilgi Ankara"/>

En Sıcak Konular

Her şey çok güzel olacak

12 Ağustos 2013 11:15 tsi
Her şey çok güzel olacak Çekirdek oturtuluyor! iyibilgi Ankara

Lübnan'da pilotlarımızın kaçırılmasının şekli, nasıl olduğu üzerinde çok duruluyor. Oysa, Ortadoğu kurulduğundan beri benzeri olaylar hep oluyor ve hepsinin de bir gelişmeye ve/veya bir ülkeye mesajı var. Yani bölgenin tabiatı o!

Mesajlar çok tartışılsa da, öncelikli bir tanesi-ki elbette buna bakarak, tüm mesajlari ve sebep olan konjonktürü okuyabiliriz-oldukç yalın; Birileri, Türkiye'nin Lübnan'dan, yani aslında temenni olarak bölgeden de çekildiği görülsün istedi! Gerçek olmasa bile!

Ortadoğu'da bugün tarih yeniden yazılıyor ve bildiğimiz sınırlar ve güç dengeleri hızla değişiyor; Suriye ve Irak'ın parçalanma süreci, Mısır'da iç savaş ve Etiyopya ve en az 4 ülkenin taraf olduğu Nil (su) krizi, Nükleer silah elde etmiş bir İran (Rusya'nın İran'a ikinci nükleer santral için tamam demiş olması.) Ve tabii İsrail yine merkezde...

Atlanılmaması gereken şu; Arap Bahar'nın başındaki Mursi döneminin sıkışıklığı-buraya dikkat-aşılmış, bitmiş değil! İsrail'in sıkışıklığı iyi anlaşıldığında, ABD'nin "lüks" görülen barış girişimi tam yerine oturuyor.

Bölgenin ağrı merkezindeki bu siklon, tüm bölgedeki irili ufaklı her olayı birbiri ile ilintili ve takip eder duruma getiriyor. ABD-Rusya arasındaki gerilim de bu, Türkiye'nin kaçırılan pilotları da bu.

Bu aşamada hedef haline gelen ülkelerin, bu manada Türkiye'nin, yeni bölgesel denklemlerde büyük rolü olacaktır. Çözümlemenin ve hayatın akışının doğal yönü bu. Bu önemli ve Türkiye'nin önümüzdeki bir kaç yılında bu var!

İsrail-Filistin meselesine yönelik ABD tutumu, sadece bölgedeki tüm tarafları düşünmeye itmiyor. ABD'nin içi de geriliyor. Başkan pek elini değmiyor. Kerry çalışıyor ve eleştirileri göğüslüyor.

Bir süredir Ankara'nın bölge politikalarından iteklenmiş olduğunu söyleyenler, kısa vadede (!) oyunun yeniden kurulmasına, tazelenmesine şahit olacaklar, ki ilk örneği Hamas'la ilgil gelişmeler de görebiliriz.

"Ortadoğu'da Suriye, Mısır, Irak, İran gibi son derece acil birçok mesele varken Kerry'nin İsrail- Filistin meselesi için bu kadar çok zaman ve enerji harcaması"nın nedeni bu ve bir isim koyalım istersek, iyibilgi'nin tercihi "çekirdek oturtuluyor" olacaktır.

Obama-Putin gerginliği ve kullanılan dil, bir pazarlığın son aşamasına doğru gidildiğini ve bundan sonra kuvvetli açılımların gelebileceğini de gösteriyor.

Ancak, S.Arabistan'ın Suriye konusunda Rusya'ya yaklaşımı ve aldığı yanıt, kimin sızdırdığı ( taraflardan başkası yapamaz), hemen ardından gelen ABD-Rusya çekişmesi "konu"yu da gösteriyor!

Kısaca ve İlginç bir şekilde Arap Baharı'nın ürettiği kaos, doğuşunun aksine hızlı bir şekilde dinebilir...

www.iyibilgi.com



Bu haber 2,739 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,750 µs