En Sıcak Konular

Avrupa'daki sıcaklar ihracata yaradı

5 Ağustos 2007 17:41 tsi
Ocak-Temmuz döneminde yaş meyve-sebze ve narenciye ihracatında Avrupa’daki kış aylarında havaların sıcak geçmesi nedeniyle geçen yıla göre miktarda yüzde 12, değerde yüzde 30 artış sağlandığı vurgulandı.

Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kavak, yazılı açıklamasında, bu yılın Ocak-Temmuz döneminde 1 milyon 192 bin ton yaş meyve-sebze ve narenciye ihracatı yapıldığını, bundan 825 milyon 837 bin 31 dolar gelir elde edildiğini belirtti.

Kavak, taze sebzede, geçen yılın aynı dönemine oranla miktarda yüzde 58 artış yaşanarak 632 milyon 346 bin kilogramlık ihracat gerçekleştiğini, ülkeye 389 milyon 792 bin 313 dolar döviz sağlandığını anlattı.

Bu artışı etkileyen en önemli ürünün domates olduğunu hatırlatan Kavak, rakip ülkelerde hava koşullarından dolayı, başta İspanya olmak üzere, kaliteli ürün temininde sıkıntı yaşandığını, bu nedenle Türkiye’nin, domates rekoltesinin yüksek ve kaliteli olması nedeniyle rekabet şansının arttığını bildirdi.

Taze meyve ihracatında ise geçen yıla göre miktarda yüzde 3, değerde ise yüzde 16’lık artış sağlandığını ifade eden Kavak, şunları kaydetti:

“Meyve grubunda meydana gelen artışta en önemli paya sahip ürün kiraz ve vişnedir. Rakip ülke konumunda bulunan İspanya ve İtalya’da kış sıcakları kiraz ürününe zarar vermiş olması nedeniyle ülkemiz ürününe talep artmıştır. Meyve ihracatında yaşanan artışta önemli paya sahip diğer önemli meyveler çilek, nar ve karpuzdur. Kamuoyunda nar meyvesinin insan sağlığı üzerindeki faydaları hakkında bilgi zemini oluşması son yıllarda tüketimde artış yaşanmasına neden oldu. Nar tüketiminin artmasıyla fiyatlar da yükselmiştir.”

Kavak, 2006 yılının Ocak-Temmuz döneminde 518 bin 376 ton ihracatın yapıldığı 216 milyon 827 bin dolar gelir elde edildiği narenciyede, bu yılın aynı döneminde yüzde 1’lik artış yaşandığını vurguladı.

Ali Kavak, bu yıl 419 bin 247 ton narenciye ihracatından 218 milyon 865 bin gelir elde edildiğini belirtti.

Ocak ayında narenciye üretim bölgelerinde yaşanan don olayından en fazla portakal çeşitlerinin etkilendiğini anlatan Kavak, portakal ihracatında bir önceki yıla göre miktarda yüzde 42’lik, değerde ise yüzde 27’lik azalmanın meydana geldiğini kaydetti.

haber10



Bu haber 367 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,602 µs