En Sıcak Konular

G.Kore’de istihbarat krizi büyüyor

7 Ağustos 2013 19:30 tsi
Güney Kore'de Milli İstihbarat Servisi (NIS) merkezli tartışmalar büyüyerek devam ediyor.

Geçtiğimiz ay Seul Merkez Bölgesi Savcılık Ofisi, NIS eski Şefi Won Sei-hoon hakkında soruşturma başlattıklarını duyurmuştu. Eski istiharatçı, geçen sene yapılan 19 Aralık devlet başkanlığı seçimlerine müdahil olmakla suçlanmıştı. Alınan bilgiye göre Won'un, bazı istihbarat çalışanlarına, Kuzey Kore sempatizanı olarak gördüğü liberal adaylar hakkında seçim öncesi internet üzerinden karalama kampanyası yapması için talimat verdiği iddia edilmişti.

Krizin büyümesi iktidardaki Seanuri Partisi ile ana muhalefet Demokrat Partiyi karşı karşıya getirdi. Muhalefetteki partiler, NIS üzerinden bazı reformlar yapılmasını ve eski Şef Won dışında olaya müdahil olan istihbatraçılar hakkında hukuki işlem başlatılmasını istedi.

İktidardaki Seanuri Partisi söz konusu skandalla ikiye ayrıldı. Partinin ileri gelenleri tartışmalarda tarafsız kalınmasını tercih ederken, eski Devlet Başkanı Lee Myung-bak'ın yakın çevresinden olan milletvekilleri NIS'in tartışmaların odak noktasında olmasından dolayı rahatsız olduklarını ifade etti. Yapılan görüşmeler sonucunda iki parti de seçimlere müdahil olan tüm kurum çalışanları hakkında hukuki süreç başlatacağını duyurup, komisyon çalışmaları ile NIS'e bazı reformlar uygulanacağını bildirdi.

Soruşturmanın eski Seul Emniyet Müdürü Kim Yong-pan'a kadar uzanması sebebiyle Demokrat Parti, NIS'ın seçimlere müdahale olmasında iktidar partisinin de payı olduğunu ileri sürdü. Demokrat Parti, Devlet Başkanı Park Geun-hye'nin bir an evvel halktan özür dilemesini talep ederken, yeni atanan NIS Şefi Nam Che-jun'un da siyasi meyli olmasından dolayı görevinden alınmasını istedi.

İktidardaki Seanuri Partisi, istihbarat servisinde bazı reformların gerekliliğini kabul ederken, yaşananlardan kendilerinin sorumlu tutulmasını manasız olarak nitelendiriyor.

Öte yandan Devlet Başkanı Park, istihbarat krizini geniş çaplı ele almak için Devlet Başkanlık Sarayı Mavi Köşk'te üst düzey bir görüşme teklif etti. İktidar ve ana muhalefet partisi genel başkanları ve grup başkan vekilleri ile yapılacak görüşmeye Demokrat Parti katılmayacağını bildirdi. Park krizden dolayı halktan özür dilemedikçe meydanlardan ayrılmayacaklarını söyleyen Demokrat Parti Lideri Lee Han-gil, görüşmenin sadece Park ve aralarında olması halinde icabet edeceklerini söyledi.

Başkent Seul'de son zamanlarda sık sık gösteriler yapılıyor. Çong-gye Nehri Meydanı'nda yapılan mumlu gösteriye Demokrat Parti'den bir çok milletvekili katıldı. Yapılan gösterilerde NIS'de bir an evvel reform yapılması gerektiği savunulurken, Devlet Başkanı Park'ın halktan özür dilemesi isteniyor.

cihan

Bu haber 605 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,332 µs