En Sıcak Konular

Uludereli ailelerden gümrük kapısına isim

7 Ağustos 2013 16:05 tsi
Uludere'nin Irak sınırında 28 Aralık 2011 gecesi düzenlenen hava operasyonunda ölen 34 kişinin Gülyazı ve Ortasu köylerinde yaşayan aileleri sınır kapısının açılmasını olumlu karşıladı.

cnnturk.com.'da yayımlanan habere göre, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı'nın Hakkari'nin Üzümlü ve Derecik ile Şırnak'ın Uludere İlçesi Gülyazı Köyü'nden Irak'a gümrük kapılarının açılmasıyla ilgili prosedürleri tamamladıklarını belirtti. Yazıcı sözlerine "Sadece Irak'la bir mutabakat zaptı imzalayıp, iç hukuka da geçirmek suretiyle oradaki ticari aktiviteyi sağlayacak kapıları oluşturacağız" açıklamasıyla devam etti.

Olayda oğlunu kaybeden Abdurrahman Ürek, "Sınır kapısı açılırsa bir ekmek teknesidir, bu ekmek teknesine karşı değiliz, istiyoruz. Yani bu sınır kapısı açılırsa seviniriz. Aynı olayın meydana geldiği yerden giderse iyi olur. Bu sınır kapısı bizim çocuklarımız öldükten sonra gündeme gelmiş. Sınır kapısının isminde bizim çocuklarımızın ismi verilsin 34 Sınır Kapısı olsun. Biz bunu istiyoruz. Kim bu kapıda ekmek yerse bizim çocuklarımızın sayesinde olur. Bölge ekonomisine katkısı olur. Kapı açılıp fakirlerde ekmek yerse kaçakçılık biter. Eğer zenginler yerse kaçakçılığın bitmesi zordur. Bu seferde fakirler, katırlarla başka yol kullanır" dedi.


Kapı açılırsa kaçakçılık biter

Ailelerden Emine Ürek de, sınır kapısının açılmasıyla halkın ekmek yiyeceğini ve kaçakçılığın önüne geçileceğini belirterek, "Artık kimsenin çocuğunun bu yollarda ölmesini istemiyoruz. Bu halk bir ekmek yesin bir rahat olsun. Ama sınır kapısı 34 kişinin ismi olsun. Yani Şerafettin Elçi'nin ismini havaalanına koydular. Sevindik tabi ki. Açılacak sınır kapısına da 34 masum insanımızın ismi olsun bunu istiyoruz. Burada sınır kapısı açılırsa artık köylüler kaçağa gitmez. Çünkü kaçağa gittiklerinde canını bir kenara koyuyorlar ondan sonra gidiyorlar. Ölümü göze alarak gidiyorlar. Yani kapı açılırsa kaçakçılık biter sabah gider, akşam evine döner" dedi.

Şırnak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Osman Geliş, sınır kapılarının çözüm süreci ve bölgenin kalkınmasında son derece önemli olduğunu söyledi. Geliş, "Kapılar şimdiye kadar sorun ve işlevleri model olarak yanlıştı. Bu kapılar yapılırsa insanların hayat akışlarını daha kolaylaştırır, ticaret gönülleri birleştirir. Biz bu konudan dolayı bu kapıların biran önce açılmasını ve hayata geçmesini son derece olumlu buluyoruz. Emeği geçenlere teşekkür ediyoruz. Bu kapılar sağlık bir şekilde yürürse, öyle o sağlıksız şekilde yürütülen faaliyetler azalacaktır ve milimize olacaktır" dedi.

Bu haber 650 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,628 µs