En Sıcak Konular

Sultanahmet Camisinde bayram namazı çağrısı

7 Ağustos 2013 14:35 tsi
"Namaz Gönüllüleri Platformu" ve "Mihrab Gönüllüleri Platformu"nun, Diyanet İşleri Başkanlığı ile ortak düzenledikleri etkinlikte, yarınki bayram namazı için vatandaşlara Sultanahmet Camisi'ne gelmeleri çağrısı yapılıyor.



Gazateci-Yazar Abdurrahman Dilipak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, birçok sivil toplum kuruluşunun biraraya gelerek oluşturduğu "Namaz Gönüllüleri Platformu" ve "Mihrab Gönüllüleri Platformu" ile Diyanet İşleri Başkanlığı'nca ortaklaşa düzenlenecek olan etkinlik kapsamında, tüm İstanbullular'ı yarın Sultanahmet Camisi'nde bayram namazında buluşmaya beklediklerini söyledi.

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez'in hutbeyi okuyacağını ifade eden Dilipak, İstanbul'da geleneksel olarak bayram namazına ortalama 5 milyon insan katıldığını ve bu yıl kadın, çocuk, yaşlı ve engellileri de bayram namazına çağırdıklarını kaydetti.

Bayram namazına, namaz kılamayanların da gelmelerinin istendiğine dikkati çeken Dilipak, şöyle devam etti:

"Çünkü bayram namazı öyle kılınır. Bir dualaşma, kucaklaşma ve buluşma şeklinde... Aslında vakit namazları semt camisinde, Cuma namazları merkez camisi, ulu camide, bayram namazları ise musallada, sahra mescidinde kılınır. Bayram namazları eskiden, Osmanlı zamanında Okmeydanı'nda kılınırdı. Oranın tamamı sahra mescididir. Tarihi yapı restore edildi, orada meydanda bir mihrap ve minber var, açık alanda kılınıyordu. Biz, 'bu sene bayram namazını Sultanahmet'te kılalım' diyoruz. Vatandaşlarımızı Sultanahmet Camisi'ne bekliyoruz."

Dilipak, potansiyel olarak bayram namazının bu perspektifte kılınması durumunda, kadın ve çocuklarla birlikte 8 milyon insanın gelmesininin beklendiğini anlatarak, "Her yerde bayram namazı kılınacak ama buraya kaç kişi gelecek bilmiyoruz. 100 bin kişi mi, 1 milyon kişi mi?" diye konuştu.

- Gelenekte hediyeleşme de var

Dilipak, gelenekte bayramlaşma ile birlikte hediyeleşmenin de bulunduğunu belirterek, çocuklara, defter, kitap ve oyuncak verileceğini, gelen diğer vatandaşlara ise şerbet ve lokum ikram edileceğini söyledi.

Bayram namazının kucaklaşma ve bayramlaşma vesilesi olacağını, sağır ve dilsizler için de işaret diliyle hutbenin ifade edileceğini dile getiren Dilipak, şunları konuştu:

"Bu şekilde bir bayram şenliği düzenlenecek. Bayramlar Osmanlı döneminde tamamen böyleydi. İslam ülkelerinde de bu böyle. Biz de 3 yıldır bunu tartışıyorduk. Anadolu Yakası'nda Harem'den Surre Alayları yola çıkardı. Hacca gidecek olan Balkanlar'dan gelenler Harem'de buluşuyor, muhafızlarla, kervanlarla toplu törenlerle uğurlanıyorlardı. Biz oranın da yeniden İslam medeniyetler parkı olmasını ve sahra mescidi olarak hizmet vermesini arzu ediyoruz."

- Etkinlikteki amaç "Allah'a kulluk"

Dilipak, etkinliğin tek amacının bulunduğunu ve bunun da "Allah'a kulluk" olduğunu ifade ederek, "Etkinliği birçok sivil toplum örgütü destekliyor. Sadece Namaz Gönüllüleri Platformunda 40 tane çatı örgüt var. Hak-İş, Memur-Sen, İHH, Mazlum-Der, Özgür-Der gibi sivil toplum kuruluşları destek verenlerden bazıları" dedi.

Her iki platformun da dini maksatla kurulan vakıf ve derneklerle, dindarların ağırlıkta olduğu bütün yapıların ortak platformu olduğuna dikkati çeken Dilipak, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nın da ulaşım konusunda her türlü tedbiri aldığını vurguladı.

AA



Bu haber 581 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,015 µs