En Sıcak Konular

Akaryakıt şirketleri indirime yanaşmıyor

7 Ağustos 2013 09:03 tsi
Petrol Sanayi Derneği, akaryakıtı pahalı değil ucuza sattıklarını savunarak indirime gitmeyeceklerinin sinyalini verdi.

Akaryakıt şirketlerinden indirim yapmasını isteyen EPDK'nın bayram sonrası tavan fiyat uygulamaya hazırlanması firmaları hareketlendirdi. Firmalar 'vergiler çıkarıldığında pahalı değil aksine ucuz satıyoruz' savunması yaptı.

Star'da yer alan habere göre Petrol Sanayi Derneği (PETDER) uzmanları EPDK'ya gelerek "Pahalı değil ucuza satıyoruz" savunması yaptı. Edinilen bilgilere göre, Ankara'da yapılan toplantıda EPDK uzmanları son üç aylık fiyatları izlediklerini belirterek dağıtıcı ve bayii payı olarak Avrupa'ya göre artış olduğunu aktardı. Akaryakıtçılar ise kendi hesaplamalarına göre benzin ve motorinin vergiler çıkarıldığında İstanbul'daki  fiyatının Roma, Atina, Madrid ve Paris'ten ucuz olduğunu söyledi. Akaryakıt dağıtım şirketleri fiyat konusunda uyarılırken rafineri şirketi TÜPRAŞ'ın fiyatları Akdeniz Çanağı (CIF) yüzde 3 bandına uyumlu olduğundan indirim uyarısı kapsamı dışında tutulduğu öğrenildi.

Akaryakıt şirketleri şu görüşleri öne sürdü: "Türkiye'de akaryakıtta toptan satış piyasanın yüzde 40'ına ulaşıyor. Toptan satışlarda yer yer yüzde 10'lara varan indirimler yapılıyor. Kredi kartı ile 4 defa üst üste yapılan alımlarda yine yüzde 10'a yakın indirim sağlayan kampanyalar düzenleniyor. Şirketleri, devlete peşin ödediği ve daha sonra tüketicilerden 30-45 gün vade ile tahsil ettikleri ÖTV'nin finansal yükünü üstleniyor. Ayrıca otomasyon sistemi ve ulusal marker önemli finansal ve operasyonel maliyetler getiriyor."

Bu arada Enerji  Bakanı Taner Yıldız, şirketlerin tavan fiyata ihtiyaç kalmadan gereğini yapacakları inancında olduğunu söyledi.

PETROLDE 100 DOLARIN ALTI ZOR GÖRÜNÜYOR

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başekonomisti Fatih Birol, son 5 yılda petrol fiyatlarının 100 doların üzerinde seyrettiğini belirterek, "Dünya 100 doların üzerindeki petrolle yaşamak zorunda. Petrol fiyatlarının ciddi şekilde aşağı düşeceğini beklemek iyimserlik olur" dedi. Birol, Irak merkezi yönetimi ve Kuzey Irak yerel yönetimi arasındaki anlaşmazlıklarla ilgil olarak da "Irak, geleceğin S.Arabistan'ı olmaya aday.  20 yıl içinde dünya petrol üretiminin artışının yarısı Irak'tan gelecek" dedi. Birol, TAP ve TANAP projelerinin ne kadar tarihi öneme haiz olduğunun tam olarak kavranmadığına dikkati çekerek, bu projelerin ilk defa Rusya dışından Türkiye üzerinden Avrupa'ya gazın gitmesi demek olduğunu, TANAP ve TAP'ın Türkiye'nin stratejik önemini artıracağını kaydetti.



Bu haber 503 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,540 µs