En Sıcak Konular

İngiliz, nasıl Türk milliyetçisi oldu?

5 Ağustos 2007 16:22 tsi
İngiliz, nasıl Türk milliyetçisi oldu?    

Bilkent öğretim üyesi İngiliz Prof. Norman Stone’nin açıklamaları İngiliz basınında geniş yer buluyor. Stone, nasıl Türk milliyetçisi oldu? Eski Oxford Profesörü tarihçi Norman Stone, İngiltere’de yayınlanan The Sunday Times gazetesi ile uzun

“İngiltere korkunç sıkıcı, onun için Türkiye gittim” diyen sigara tiryakisi Stone, Türkiye için de “Harika bir yer. Uçaktan iner inmez bir Türk milliyetçisi oluverdim. ‘Sigara içmek yasak’ tabelasının altında siyah üniformalı bir adam sigara tutuyordu. ‘Bu bana göre bir yer’ diye düşündüm” şeklinde konuştu.

Pazar günlerinde İngiltere’de yayınlanan The Sunday Times gazetesi ile uzun bir söyleşi yapan eski Oxford Profesörü tarihçi Norman Stone, “İngiltere korkunç sıkıcı, onun için gittim” derken yıllarca görev yaptığı Türkiye’ye övgüler yağdırdı.

Türkiye için “harika bir yer” diyen Stone, Türkiye’ye nasıl aşık olduğunu anlatırken “Uçaktan iner inmez bir Türk milliyetçisi oluverdim. ‘Sigara içmek yasak’ tabelasının altında siyah üniformalı bir adam sigara tutuyordu. ‘Bu bana göre bir yer’ diye düşündüm” şeklinde konuştu.

"LAİK TÜRKLERE DESTEK"

İstanbul’da yazdığı Birinci Dünya Savaşına ilişkin kitabının İngiltere’de piyasaya çıkan Stone, Türk siyasetinin, İngiliz siyasetinden çok daha ilginç olduğunu söyledi. Laiklerin kaygılarına değinen Stone, laik Türklerin, batının desteğini belirtti ve "kadınların peçe takmalarını istemediklerini söyledikleri zaman onları anlamalıyız” şeklinde konuştu.

Dünya basınının laiklere ilişkin değerlendirmelerini eleştiren Stone, “Atatürk, büyük bir adamdır. Bir toplumun kadınların başlarında torbalar giymelerini durdurmazsa uygar olamayacağını biliyordu” ifadesini kullandı.

Bu arada, söyleşi sırasında Prenses Diana ile yediği öğle yemeğini anlatan Stone “Onla tanıştığım zaman bir felaket oldu” dedi ve Diana’nın sürekli sulama ve buna benzer konulardan ile kuaförlerden söz ettiğini belirterek “Diana ile Charles arasındaki işlerin yürümeyeceğinden her zaman şüphelendim. Bir şey vardı… kokan bir şey” diye konuştu.

aktifhaber



Bu haber 615 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,457 µs