En Sıcak Konular

Sezer, Erdoğan'a hükümet kurma randevusu verdi

5 Ağustos 2007 16:18 tsi
Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Başbakan Tayyip Erdoğan'ı yarın kabul edecek. Çankaya Köşkü'ndeki görüşmenin ardından Erdoğan, hükümet kurma çalışmalarına başlayacak.

22 Temmuz seçimlerinden birinci parti olarak çıkan AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, hükümet kurma çalışmalarına yarın başlıyor.

Erdoğan yarın saat 11'de Çankaya Köşkü'ne çıkarak hükümet kurma görevini Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'den alacak. Böylece Erdoğan 2. Hükümetini kuracak.

Anayasa göre hükümet kurma çalışmalarının 45 gün içinde tamamlanması ve bu süre içinde güvenoyu alması gerekiyor. Aksi takdirde TBMM kendini feshederek yeniden seçime gitmesi gerekecek.


Seçimlerden 341 milletvekiliyle çıkan AK Parti'nin bugün için güvenoylamasında gerekli 276 oy için sıkıntısı bulunmuyor. Ancak kulislerde, hükümet kurma çalışmalarının, Cumhurbaşkanı ve TBMM Başkanı seçimlerinin birlikte yürüyeceği, bu nedenle, bu görevler için belirlenecek aday isimlere göre de Hükümetin de  şekileneceği konuşuluyor.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da hükümeti kurma konusunda çok aceleci olmayacağı yönünde mesajlar veriyor. Erdoğan Cumartesi gecesi TBMM'de gazetecilerin soruları üzerine, 'pazartesi günü (yarın) hükümeti kurma görevini alacağını belirtmiş, ancak hükümeti ne zaman kuracağına ilişkin sorulara ise, 'görevi alacağız, çalışmalara başlayacağız' demişti. Erdoğan'ın herhangi bir süre vermemesi dikkat çekmişti.

Bu arada Başbakan Erdoğan'ın yeterli güvenoyuna sahip olmasına rağmen 'siyaseten ve nezaketen' muhalefet partilerine hükümet kurma çalışmalarına ilişkin ziyaret edip etmeyeceği de netlik kazanmadı.

Meclis Başkanlğı seçimleri


Öte yandan, Meclis’te yemin törenin ardından Meclis Başkanlığı seçim süreci de başladı. TBMM Başkanı seçimi için aday başvuruları 8 Ağustos Çarşamba günü saat 24.00'e kadar yapılabilecek. 23. Dönem Meclis’i yeni başkan seçimi 9 Ağustos Perşembe günü saat 15.00'de yapılacak oturumla başlayacak. Gizli oylama ile yapılan seçimlerde 367 oy alan aday başkan seçilecek. Başkanın seçilememesi halinde ikinci tur oylamaya geçilecek, bu turda da 367 oy aranacak. Başkanın bu turda da seçilememesi halinde 3. tur oylama yapılacak ve 276 oy aranacak. Bu turda da salt çoğunluk oyu sağlanamazsa 4. tura geçilecek ve en çok oy alan aday Başkan seçilecek. TBMM Başkanı bu görevi iki yıl yapacak.

cafesiyaset.com



Bu haber 344 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,191 µs