En Sıcak Konular

'Kesikköprü Barajı, klimalara çalışıyor'

5 Ağustos 2007 15:54 tsi
EMO, Türkiye'nin bir günlük elektrik üretiminin yüzde 7-8'lik bölümünün klimalarda kullanıldığına dikkat çekerken, bu tüketim Kızılırmak nehri üzerinde bulunan Kesikköprü Barajı'nın yıllık üretim kapasitesine denk geldiğini vurguladı.

EMO tarafından yapılan yazılı açıklamaya göre, özel sektörün beklenen yatırımları gerçekleştirmemesi, kamunun da yatırımlardan çekilmesi nedeniyle Türkiye enerji ihtiyacını karşılamada açık oluşurken, sağlıksız klimaların yoğun kullanımı bölgesel düzeyde de sistemde sıkıntıya yol açıyor.
 

-GÜNLÜK ELEKTRİK ÜRETİMİNİN YÜZDE 7'SİNİ KLİMALAR KULLANIYOR-

EMO'ya göre, Türkiye'de 1990'lı yıllarda 100 bin adet olan klima satışı, 2002 yılında 233 bin 610'a, 2005'te 1 milyon, 2006 yılında da 1 milyon 314 bine ulaştı. Son 10 yılda kayıtlı yaklaşık 5 milyon klima satışı olduğu görülüyor. Klimaların ortalama gücünün 2 kilovat olduğu ve günlük ortalama 6 saat çalıştıkları öngörüldüğünde, günlük 12 kilovat saat elektriğin bir klima kullanımı nedeniyle tüketildiği hesaplanıyor. Toplam 5 milyon klimanın günlük 12 kilovat saat enerji tükettiği dikkate alınması durumunda ise günlük 60 milyon kilovat saat elektrik tüketimiyle, Türkiye'nin bir günlük elektrik üretiminin yüzde 7-8'lik bölümünün klimalarda kullanıldığı görülüyor.

-STANDART DIŞI KLİMALAR SİSTEMİ ÇÖKERTİYOR-

Bu tüketim Kızılırmak nehri üzerinde bulunan Kesikköprü Barajı'nın yıllık üretim kapasitesine denk geliyor. Klimalar yalnızca sistemden çektikleri elektrik nedeniyle değil, standart dışı özellikleri nedeniyle de sorun yaratıyor. Standart dışı klimaların elektrik tüketimi açısından teknik özelliklerinin de kötü olması enerji iletim hatları ve trafoları da zorlayarak, sistemde çökmelere neden oluyor.

-KLİMA KULLANIMINDA ALINACAK ÖNLEMLER-

EMO açıklamasında klima kullanımında alınacak önlemleri ise şöyle sıraladı: "-Ucuz, standart dışı klimaların yurda girişi ve satışı engellenmelidir. -Klima seçiminde öncelikle kullanım amacının belirlenmeli. -Klima taktırılırken de odanın hacmi, odadaki pencere ve kişi sayısı, odanın aydınlatılması, odanın güneş görme oranı, odanın içerisinde bulunan ve ısı yayan elektrikli aletler gibi çok sayıda ayrıntının dikkate alınması gerekiyor. -Cihaz içerisindeki soğutucu gaz işletme basıncı da mevsime göre düzeltilmelidir. Klima filtreleri düzenli olarak değiştirilmeli, cihazın enerji verimliği etiketi mutlaka kontrol edilmeli".
 
zaman



Bu haber 463 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,190 µs