En Sıcak Konular

Mumcu şimdi günah çıkarıyor

5 Ağustos 2007 15:47 tsi
Mumcu şimdi günah çıkarıyor Anavatan lideri Erkan Mumcu, sonunda ağzındaki baklayı çıkarttı. Mumcu, Anavatan'ın DP çatısında birleşememesiyle sonuçlanan süreci anlattı. 'Birleşmenin' gerçekleşmemesi için bir işadamı baskı yaptı mı?

'Öyle güçlü işadamı var mı?'

Serpil Yılmaz'ın yazısında aktardıkları

Ağar'a 'birleşmenin' gerçekleşmemesi için bir işadamının baskı yaptığı yolunda iddialar ortaya atıldı. Bir işadamının yorumu dikkat çekici: O kadar güçlü bir adam var mı? Kim iktidar yolunu kesebilir?

DP'nin genel başkanlık sorunu parti içi bir mücadele gibi görülüyorsa da, eskilerden günümüze "merkez sağda" kendini ifade etmiş siyasilerin arayışları bu partinin geleceğiyle ilintili hale geldi.
Seçimlerden sonra ilk İstanbul Sanayi Odası (İSO) temmuz ayı toplantısı. İlgi az sayılmazdı, belli ki sanayiciler yorumlarını paylaşmak ve yüzde 47'nin havasını koklamak da istiyorlar.
O havayı yansıtmıştım; sanayiciler 22 Temmuz'u geçmişler, AKP'nin üçüncü dönemini tartışıyorlardı.
İçlerinden kimilerine, "Bir dönem merkez sağın en büyük partileri, Hazine'den destek alacak barajı aşamadı. Yeniden silkelenmek için kapınıza gelen olursa para verir misiniz?" sorusunu yöneltmiştim. Olumlu yanıt aldığımı söyleyemem.
Görünen o ki, DP'nin muhasibi Tevfik Altınok'a teslim edilen 11.5 milyon YTL, merkezde muhtemel bir hareketlenme için tek finansman kaynağı. Tabii bir de DP kulislerinde genel başkanlık için yoklamalar yapan ATO Başkanı Sinan Aygün gibi zengin bir aday arayışları.
Siyasette para pul, bu seçimlerde milletvekili olmak için kesenin ağzını açanlardan çok, milletvekili olamayanlar adına konuşuldu.

'Hafife aldılar'
Ağar'a DP çatısı altında ANAP'la birleşmenin gerçekleşmemesi için bir işadamının baskı yaptığı yolunda iddialar ortaya atıldı. Ağar'a yakın ve DP çevrelerinde gücü olan bir işadamına soruyorum: "Bu mümkün mü?"
Uzun cümlelerle konuşmayan bir işadamıdır, "O kadar güçlü bir adam var mı? Kim iktidar yolunu kesebilir? İkisi de işi hafife aldı, birbirlerine güvenmediler" diyerek noktayı koyuyor.
Ağar'ı izleyip istifa eden genel başkan yardımcısı Celal Adan'a da aynı soruyu yöneltiyorum, "Birleşmeyi en çok isteyen Ağar ve Mumcu'ydu, ikisi de samimiydi. Milletvekilliği için çok yoğun bir talep oldu, anlaşılamadı" diyerek konuyu özetliyor.
Adan ekliyor: "Ağar dönmeli, zaten istifa etmedi ki!"
Mumcu ise birleşmeden çekilmesi için para aldığı yolunda çıkarılan dedikoduların üzerine gidiyor, "Hak etmediğim bu lekeyle, siyasetten çekilmem, ölürüm de çekilmem. Kimse onurunu vererek bir şey yapamaz. Bir insandan ülkesi için onuru istenemez."

Mumcu: DP bu ülkeye gerekli

ANAP'ın DP çatısında birleşmemesiyle sonuçlanan süreci Erkan Mumcu şöyle anlatıyor:

5-6 Haziran güncesi
"5 Haziran saat 15.00'te seçime girmeme kararı alıyoruz. İçimize sinmese de saat 16.00'da milletvekili listesini YSK'ya bildiriyoruz. DP listelerinden Anavatan'ın 18 milletvekiliyle seçime girmesi üzerine anlaşmışız. İki parti mutabakat imzalıyor. Ağar sözlü olarak da "Tekirdağ, Balıkesir, Aydın, Manisa Denizli, Erzurum, Giresun, Ordu illerinden birer kişi açacağım, 17'sine kadar süremiz var, gerekirse başlarına çöküp istifalarını alacağım" diyor."

Ankara'da Sinan Aygün
"7 Haziran gününün sabahı, Sinan Aygün (Birleşme olmayınca DP'den adaylığını geri çeken ATO Başkanı) ve Burhan Özfatura (İzmir 1. sıra milletvekili adayı) geldiler. Aslında Ağar, Aygün'ün benimle görüşmesini istemiyor. Aygün kapı komşum, ayağını çitten attı mı bizim bahçede. Bir gün önce imzalanan, iki partinin genel başkan yardımcıları Mahmut Nedim Bilgiç, Gültekin Uysal imzalı seçim listesi tutanağı elimizde. Aygün, Ankara 2'nci sıranın kendisine verildiğini, Kars'ı da kendisinin yaptığını söylüyor.
7 Haziran gecesi, Sinan Aygün'den başka teklif; oradaki samimiyetsizlik. 16 kişilik yer için söz verilmiş, 8'ine razı oluyoruz."

İpi İzmir koparıyor
"İzmir'de 1. ve 2. Bölge'den birinci sıra adaylıklarını Işılay Saygın ve Özfatura'ya vermişler. İzmir birinci sıraya İhsan Bilgiç'i koymak istiyorum. Özfatura, "Sen geleceksen olur. Işılay'ı bölgeme alırım" diyor. İki gün evvel ekranlara çıkıp canlı yayında, "Aday olmayacağım, partimin başında kalacağım" diye açıklama yaptığımı hatırlatıyorum, "Boş ver o lafı" diyor. Benim evden 8 kişilik listeyle çıktılar, orada Mumcu adı yok."

8 Haziran, DP önünde hüsran
"8 Haziran saat 17.00'de, sonra dosyaları almak için DP kapısına girilirken, tam Migros'un önünde Afyon milletvekili adayı Gültekin Uysal, Ağar'dan gelen telefonu, "Tamam efendim" diyerek kapatıyor. Uysal, yanında bulunan arkadaşımız Süleyman Sarıbaş'a dönüp, "Bitti arkadaş" diyor. Sarıbaş hemen beni arıyor, "Tamam gelin" diyorum."

Arızamızı giderelim
Mumcu'nun asıl meselesi şu konuşmasından anlaşılıyor: "Kamuoyu önünde bu olayın muhasebesini yapalım. DP bu ülkeye lazım. Toplumun değerlerine duyarlı, dengeli bir merkez lazım. Dün olmadı diye ilelebet olmayacak diye bir şey yok. Arızamızı giderelim. Sağlam bir yapı imkânı doğsun. Milyonlarca insan merkez sağın birleşmesine umut bağladı. Yol almak açısından söylüyorum. Sorumluluk duygusuyla siyaset yapıyorum."
Parayla satın alınabilecek bir meseleden söz edilmediğini aslında herkes biliyor bilmesine de; hezimet işte, işin içinden çıkılamıyor.

DP’li Adan: Fethullah Gülen’le görüşmedim

Şebnem HOŞGÖR'ün haberi

DP ile ANAP arasında birleşme ve ittifak arayışlarının sonuçsuz kalmasının gerekçelerinin neler olduğuna ilişkin tartışma sürerken, bu süreçte Fethullah Gülen’in de devreye girdiği iddiası da ortaya atıldı.

ANAP kaynaklı iddia çerçevesinde, iki parti arasında görüşmeler sürerken ABD’ye giden DP eski Genel Başkan Yardımcısı Celal Adan aracılığıyla, ANAP lideri Erkan Mumcu’nun tarikatlara ilişkin eleştirel açıklamalarına Gülen’in tepki gösterdiği ve bu tepkinin de Ağar tarafından Mumcu’ya, “Celal’i ABD’ye gönderdim. Grup toplantısında ne dedin ki Sayın Gülen ’Erkan Bey bizi çok incitti demiş. Çok kırgın” sözleriyle aktarıldığı öne sürüldü.

İddiaların odağındaki Adan ise, VATAN’a yaptığı açıklamada Gülen ile ne partisi ne de şahsı adına hiçbir görüşmesinin olmadığını söyledi.

Virginia Üniversitesi’nde okuyan oğlunun, Güney Koreli bir öğrencinin gerçekleştirdiği katliam sonrası öne alınan diploma töreni için ABD’ye gittiğini belirten Adan şöyle konuştu:

Oğlumun diploma töreni için gittim

“O vahim olayın ardından diploma töreninin tarihi öne alınmıştı. Ben 11 Mayıs’ta ABD’ye gittim. 12 Mayıs’ta törene katıldım. 13 Mayıs’ta Türkiye’deydim. Bu süreçte ne Gülen ne de başka bir kimseyle herhangi bir görüşmem olmadı. Okullarla ilgili çalışmalarını takdirle izlemek dışında Fetullah Gülen ile hiçbir ilgim yok. Bu iddialar tümüyle hayal mahsulü. ANAP kanadının bu hezeyanı, DP-ANAP birleşmesinin o dönemde neden gerçekleşmediğinin de somut göstergesi aslında.”

Ağar partisinin başına dönmeli

Seçimin ardından Ağar gibi DP Başkanlık Divanı’ndaki görevinden istifa eden, ancak GİK üyeliği devam eden Adan, DP’ye lider arayışlarına ilişkin de “Bana göre DP’nin istikrarla yoluna devam edebilmesi, sağlıklı bir şekilde seçim sonuçlarını değerlendirebilmesi ancak Mehmet Ağar’ın liderliğinde mümkün” değerlendirmesini yaptı.

15 Ağustos’ta kongre sürecini başlatacak GİK-Merkez Karar Kurulu ortak toplantısının tarihini belirlemek üzere gerçekleştirilecek GİK toplantısına katılacağını ve bu önerisini dillendireceğini belirten Adan, “Ağar sizce istifa kararından geri dönebilir mi?” sorusuna şöyle yanıt verdi: “Ben seçim gecesi kendisine istifa kararının erken olduğunu söylemiştim. Bana göreAğar partinin başına geri dönmeli. Döner de. Türkiye’de siyaset adamı kolay yetişmiyor. Yetişmiş siyaset adamları da bu kadar kolay kaybedilmemeli. Sayın Ağar Türkiye’nin her meselesiyle ilgili bilgisi, tecrübesi olan yetişmiş bir siyaset adamıdır. DP’nin bu süreçte yapacağı en tutarlı iş, Ağar’ın başkanlığında seçim sonuçlarının nedenlerini araştırmaktır. Bunun için öncelikle Başkanlık Divanı’nın mevcut tüm üyeleri istifa etmeli. Ağar’ın başkanlığında GİK toplanarak, ileriye yönelik stratejiyi belirlemeli ve kongre sürecine bu şekilde gidilmeli.”

 

Milliyet-vatan



Bu haber 371 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,681 µs