En Sıcak Konular

MHP ve Saadet Partisi'nden ilk yorumlar

5 Ağustos 2013 16:14 tsi
Ergenekon Davası'nda verilen kararla ilgili ilk açıklamalar...

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, Ergenekon Davası'nda verilen kararla ilgili, "Bizim aradığımız, yargının siyasallaşmadan adaletin tecelli etmesidir, kararların milletin de adaletin de vicdanına sığmasıdır" dedi.

Ergenekon Davası'nda açıklanan kararlara ilişkin görüşü sorulan Vural, basın toplantısı düzenlediği saatte kararın açıklanmaya devam edilmesi nedeniyle ayrıntılı değerlendirmeyi daha sonra yapabileceklerini kaydetti.

MHP olarak hukuk dışında, hukuka aykırı hiçbir faaliyeti meşru kabul etmelerinin mümkün olmadığını vurgulayan Vural, devletin hukuk içinde hareket etmesinin öncelikli olduğunu belirtti.

Dava sürecinin birçok dalgaları olduğunu anımsatan Vural, "Bu dalgalar içinde gündem inşa edildi, saptırıldı. Siyasetçiler avukatı, savcısı oldu. Bizim aradığımız, yargının siyasallaşmadan adaletin tecelli etmesidir, kararların, milletin de adaletin de vicdanına sığmasıdır" diye konuştu.

Vural, yasadışı yapılanmaların hükümet eliyle meşrulaştırıldığı bir dönemden geçildiğini savunarak, "Genelkurmay Başkanı'nın 'terörist başı' sıfatıyla yargılandığı, ama terörist başının, Başbakan'ın yol arkadaşı olduğu, TSK'nın bu süreçte sorgulandığı, tutuklandığı ama teröristlerin elinde silah, belinde bombayla dolaştığı bir Türkiye... Hiçbir darbe meşru sayılamaz. Demokrasiyi koruyacaksak, PKK'nın millet egemenliğine vurduğu darbenin hesabını kim verecek?" dedi.

Türkiye'de iki başlı yargı oluştuğunu ve yargılamanın, kaldırılan özel yetkili mahkemeler tarafından yapıldığını ifade eden Vural, özel yargı usulleri oluşturulduğunu öne sürdü.

Oktay Vural, yargı sürecinin hukukun üstünlüğü gözetilerek tamamlanması gerektiğinin altını çizerek, "Bir tarafta terörle mücadele edenlerin mahkum konumuna düşürülmesi, terör örgütü üyelerinin aklanarak, Adalet Bakanı'nın ifadesiyle, dağdakileri ovaya indirerek siyaset yapmasının önü açılıyorsa, bu kuşatmayı da hep beraber yıkmamız gerekiyor" diye konuştu.

Kamalak: ‘Bunlar keyfi kararlardır’ diyemeyiz

Saadet Partisi Genel Başkanı Mustafa Kamalak, "Ergenekon Davası" kararlarıyla ilgili, "Elbette bu kararlar, demokrasi yönünde olumlu gelişmelere yol açar diye düşünüyorum. Ama tek başına demokrasiyi korur, darbeleri önler diye ümit etmek de doğru değildir. Ama o yönde de yine her şeye rağmen çok önemlidir" dedi.

Kamalak, AA muhabirine, "Ergenekon Davası"nın karara bağlanmasıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Kararların Türkiye bakımından üzücü ve düşündürücü olduğunu söyleyen Kamalak, aydın kesimin normalde demokrasi mücadelesi vermesi gerekirken demokrasiye karşı darbe planları içerisinde yürüdüğünü ifade etti.

Davayla ilgili kararı veren hakimlerin Türkiye’nin okullarında okuduğunu hatırlatan Kamalak, Anayasa'nın 138. maddesi gereğince de hakimlerin kararlarını anayasaya, kanunlara ve hukuka uygun olarak vicdani kanaatlerine göre verdiklerini söyledi.

Kamalak, "Şimdi çıkıp da hiç kimse  ‘hakimler keyfi davranmıştır, Anayasayı çiğnemiştir, kanunlara uymamıştır, hukuku es geçmiştir, vicdanlarını da çiğnemişlerdir diyemezler’. Ben diyemiyorum en azından" ifadesini kullandı.

Türkiye'nin tek vücut olarak gelişmesi, kalkınması ve ilerlemesi için mücadele edilmesi gerektiğine vurgu yapan Kamalak, "Şimdi bu kadar insan bir taraftan demokrasiyi engellemek için kendi iradelerine ters düşen birileri iş başına geçtiğinde, onları al aşağı edebilmek için her türlü yola başvuruyor demektir. Ortada bir yargı kararı olduğuna göre, bu yargı kararına itibar etmek icap eder. ‘Bunlar keyfi kararlardır’ diyemeyiz. Bu yönüyle de bu kadar insanın bulunduğu bir davadaki böylesine aydın diyebileceğimiz sınıfın demokrasiye tuzak kuruyor olması hem üzücü hem de düşündürücüdür" diye konuştu.

Kararlarla ilgili itirazlar olabileceğini ve bu doğrultuda Yargıtay, Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine başvuru imkanlarının olabileceğini hatırlatan Kamalak, şunları kaydetti:

"Tarihin çeşitli aşamalarına baktığımızda yazık ki birçok darbe olaylarıyla karşılaşmışız, 'bu sondur’ diye düşünmüşüz ama bir tarafta siyasi iktidar zaafiyete düştüğünde, öbür taraftan da çeteler çok kuvvetlendiğinde darbe olayları her zaman cereyan etmiştir. Elbette bu karar ve kararlar demokrasi yönünde olumlu gelişmelere yol açar diye düşünüyorum. Ama tek başına demokrasiyi korur, darbeleri önler diye ümit etmek de doğru değildir. Ama o yönde de yine her şeye rağmen çok önemlidir."

aa



Bu haber 669 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,605 µs