En Sıcak Konular

'Almanya'dan NSA'ya milyonlarca veri'

5 Ağustos 2013 12:30 tsi
'Almanya'dan NSA'ya milyonlarca veri' İnternet verilerinin izlenmesi skandalında her geçen gün yeni bilgiler ortaya çıkıyor. Dış basında çıkan haberlere göre Alman dış istihbarat servisi, NSA’ya büyük oranda veri sağlıyor.

Alman İstihbarat Teşkilatı’nın (BND) Amerikan Ulusal Güvenlik Teşkilatı’na (NSA) büyük çaplı bilgi aktarımı dünya basınında en çok tartışılan konulardan biri haline geldi...

Alman Der Spiegel dergisinde yer alan haberlere göre, Amerikan Ulusal Güvenlik Ajansı NSA'ya aktarılan veriler bilgisayar dünyasında üstveri (meta data) olarak adlandırılan veriler. Üstveriler, dosya adları, oluşturan kişi bilgisi, oluşturulma tarihi gibi basit bilgileri içeriyor.

Haberde, eski CIA ajanı Edward Snowden'ın belgeleri baz alınarak sadece geçen yılın aralık ayında ABD gizli servisine iki veri toplama merkezi üzerinden 500 milyon civarında üstverinin aktarıldığı yazıldı.

Alman dış istihbarat servisi BND, Bavyera eyaletindeki Bad Aibling'de bulunan veri toplama merkezinin söz konusu iki merkezden biri olabileceğini kabul etti.

BND’den hafta sonunda yapılan açıklamada, teşkilatın 50 yıldır NSA ile işbirliği yaptığı, bu işbirliğinin özellikle kriz bölgelerinde konuşlandırılan Alman askerlerinin güvenliğini sağlamak ve muhtelif bölgelerde kaçırılan Alman rehinelerin kurtarılması için yapıldığı bildirildi.

Teşkilat, Alman vatandaşlarıyla ilgili bilgilerin sadece münferit olarak iletildiğini, kesinlikle toplu veri aktarımı olmadığını belirtti.

Die Tageszeitung gazetesi, Christian Rath’ın bu konuya ilişkin yorumunu sayfasına taşıdı. Rath’a göre hükümetin daha önce bu bilmeceyi çözememiş olması ilginç;

“BND’nin NSA’ye verdiği bilgilerin yurtdışı operasyonları ile ilgili olduğu söyleniyor ki bu doğruysa mesele iç siyasete dair yakıcılığını kaybeder. Fakat hükümet bu bilmeceyi neden daha önce çözmedi? Hükümet artık BND’ye güvenmiyor mu? Yoksa BND, hükümeti bu konudan daha yeni mi haberdar etti? Zira BND, Bad Aibling üzerinden NSA’ye verdiği bilgilerin 2002’deki bir sözleşmeye dayandığını belirtiyor, hükümet ise bu konudan haberdar edilmedi. BND’nin, NSA’in veri toplayışına geniş çapta katıldığı belli oldu. Görünen o ki BND, Almanya’dan bilgi vermiyor ama onun yerine bunu başkaları, örneğin Britanyalılar yapıyor.”

Bu arada NSA ajannı Snowden’ın sızdırdığı bilgilerle ortaya çıkan ABD dinleme sistemi Kongre’de muhalefet kanadındaki Cumhuriyetçi üyelerin de desteğini aldı.

Terör tehdidinin sona ermediğine dikkat çeken Kongre İstihbarat Komitesi yetkilileri dinleme sisteminin teröristlere yönelik olduğunu belirtti.

(Frankfurter Algemeine Zeitung, Die Tageszeitung, International Herald Tribune, DW)



Bu haber 821 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,325 µs