En Sıcak Konular

Yargılanan asker şifreleri

5 Ağustos 2013 08:29 tsi
Yargılanan asker şifreleri Askerlerin yargılandıkları davalardaki iddialar ve YAŞ kararlarına göre, oluşan konumları...

Yargılanan generallerin sınıflandırıldığı YAŞ kararlarında mahkûm olanlar tutuklu veya tutuksuz emekli edildi. Tutuksuz yargılananlara temdit uygulandı.
 
Sabah'ta yer alan habere göre; yargılanan generallere, Yüksek Askeri Şura'da (YAŞ) "tutuksuz sanık", "hükmen tutuklu" ve "tutuksuz- hükümlü" şeklinde sınıflandırılarak, işlem yapıldı. Tutuksuz da olsa mahkum olanlarla tutuklu mahkumlar emekliye ayrılırken tutuksuz yargılananların görev süresi uzatıldı. Askerlerin yargılandıkları davalardaki iddialar ve YAŞ kararlarına göre, oluşan konumları şöyle:
 
Hükümlü: Hakkâri'nin Çukurca ilçesi kırsalında 27 Mayıs 2009'da 7 askerin mayına basması sonucu ölümünden sorumlu tutulan Tuğgeneral Zeki Es, 2 yıldır yargılanmaktaydı ve hakkında tutuklama kararı olmadığı için emekliye ayrılmamış, temdit (görev süresi uzatma) almıştı. Tuğgeneral Es, Genelkurmay Askeri Mahkemesi'nin 19 Nisan 2013 tarihli kararıyla 6 yıl 8 ay hapis cezasına mahkum oldu. Es, halen tutuksuz olmasına rağmen mahkum olduktan sonraki ilk YAŞ'ta emekliye ayrıldı.
 
Tutuksuz: YAŞ'ta terfi bekleyen 4 general ne terfi alabildi ne de emekli edildi. Bu generallerin ortak özelliği ise yargılandıkları davalarda tutuksuz olmalarıydı. Tuğgeneral Musa Çitil, 1993-1994 yıllarında Mardin'in Derik İlçe Jandarma Komutanı olduğu sırada 13 köylünün öldürülmesinden sorumlu tutuluyor. Diğer 3 general ise 28 Şubat Davası sanığı olan Tuğgeneraller Mehmet Faruk Alpaydın, Metin Keşap ve İsmail Hakkı Önder.
 
Tutuklu: YAŞ, Balyoz davasının sanığı 12 generali ise haklarındaki yerel mahkeme kararı açıklanmış olduğu ve tutuklu bulundukları için emekliye ayırdı. Balyoz davasının Yargıtay'da devam eden temyiz duruşmaları devam ederken Korgeneral Rıdvan Ulugüler, Koramiral Abdullah Can Erenoğlu, Tümgeneraller Nurettin Işık, İsmail Taş, Yalçın Ergül, Tümamiraller Soner Polat, Ali Semih Çetin, Tuğgeneraller Hakan Akkoç, Suat Dönmez, Mustafa Erhan Pamuk, Tuğamiraller Levent Görgeç ve Osman Kayalar, YAŞ kararıyla emekli edildi.

BEYİN TAKIMI KALDI

Kara, Hava ve Deniz ile Jandarma komutanlarının tamamen değiştiği Yüksek Askeri Şura (YAŞ) toplantısında Genelkurmay Başkanı Org. Necdet Özel'in beyin takımına dokunulmadı. Doğrudan Genelkurmay Başkanı'na bağlı olan ve Karargah'ın beyin takımı olarak bilinen J başkanları değiştirilmedi. Yalnızca bu yıl orgeneralliğe terfi eden Yaşar Güler'in yürüttüğü Genelkurmay İstihbarat Başkanlığı'na atama yapıldı. Ancak güvenlik gerekçesiyle yeni komutanın ismi atama kararlarında yayınlanmadı. Başbakan Tayyip Erdoğan'a da askeri danışmanlık yapan Genelkurmay Harekat Başkanı Korg. Erdal Öztürk, Genelkurmay Personel Başkanı Korg. Metin İyidil, Genelkurmay Genel Plan ve Prensipler Başkanı Korg. Alpaslan Erdoğan ve Genelkurmay MEBS Başkanı Korg. Musa Avsever bir yıl daha aynı görevi yürütecek. Tutukluluk ve istifalar nedeniyle en büyük sıkıntıyı yaşayan Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'ndaki boşluklar dolduruldu. Vekaleten yürütülen görevlere asaleten atamalar yapıldı. Bu yıl terfi ettirilerek Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na atanması beklenilen 1'inci Hava Kuvvet Komutanı Korg. Abidin Ünal görev yerinde kaldı. Ancak Ünal'ın sorumlu olduğu NATO'nun 6'incı Birleşmiş Hava Harekat Merkezi (CAOC) kapatıldı. 1 Eylül 1999'da faaliyete başlayan tesis, NATO'nun en güneyindeki hava harekat merkezi olarak görev yapıyordu. Yerin altında 90 metre çapında, 15 metre yüksekliğinde bir yarımküre içine inşa edilen olağanüstü güvenlik önlemleriyle korunuyordu. Karargah, İspanya'daki CAOC Torrejon Komutanlığı'na devredildi.

İLGİNÇ ATAMALAR

YAŞ'a günler kala emekliliğini isteyen Hava Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı Org. Nezih Damcı'nın yerine Sayıştay'ın 2010 yılında yaptığı denetim sonucunda "kamuyu zarara uğrattığı" iddia edilen Hava Lojistik Komutanı Korg. Mehmet Şanver atandı. Korg. Şanver, "Sayıştay denetçisinin, milli gizlilik içeren bilgileri de istediği" gerekçesiyle rapora itiraz etmiş, tespit edilen zararla ilgili kendisinin sorumlu olmadığı belirtmişti.

2011 yılında İstanbul'dan Yunanistan'daki Larissa'ya taşınan Güneydoğu Avrupa Tugay Komutanlığı (SEEBRIG) bu yıl Türkiye'de olacak. İtalya, Arnavutluk, Bulgaristan, Yunanistan ve Romanya'nın katılımıyla 1999'da kurulan birliğe Tuğgeneral Bülent Tuğrul atandı.

 



Bu haber 921 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,036 µs