En Sıcak Konular

Van Gogh’un eli ‘Bir erkeğin başı’na değmemiş

5 Ağustos 2007 11:58 tsi
Van Gogh’un eli ‘Bir erkeğin başı’na değmemiş 

Uzun yıllardır Hollandalı ünlü ressam Vincent Van Gogh'a ait olduğuna inanılan bir tablonun aslında başka bir ressamın yapıtı olduğu açıklandı.

BBC’de yer alan habere göre 'Bir Erkeğin Başı' adlı tablo, 1940 yılından bu yana Avustralya'nın Melbourne kentindeki Victoria Ulusal Galerisi'nde bulunuyordu.

Tabloya 10,5 Milyon sterlin dolayında değer biçiliyordu. Ancak Amsterdam'daki resim uzmanları, yaptıkları bir dizi deney sonunda, 'Bir Erkeğin Başı' adlı tablonun Van Gogh'la aynı dönemde yaşamış başka bir ressama ait olabileceği görüşüne vardılar.

'Bir Erkeğin Başı', kahverengi bir zemin önünde, kıvırcık saçlı, sakallı bir adamı betimliyor. Victoria Ulusal Galerisi'nin müdürü Gerard Vaughan, tablo satın alınmadan on yıl önce, bu yapıtın bir Van Gogh resmi olarak kabul edildiğini söyledi. Vaughan, "tabloların aslında başka ressamlara ait olduğunun ortaya atılması, büyük galerilerin hergün karşılaştığı birşeydir" dedi.

'Bir Erkeğin Başı', 1939 yılında, günümüzün medya devi Rupert Murdoch'un babası, gazete sahibi Keith Murdoch tarafından, geçici bir sergi kapsamında, Avustralya'ya götürülmüştü. 2. Dünya Savaşı'nın başlaması ardından tablo Avustralya'da 'mahsur kalmış' ve Victoria Ulusal Galerisi'nce 4000 Avustralya Dolarına (1680 Sterlin) satın alınmıştı. 'Bir Erkeğin Başı'nın aslında Hollandalı ressam Van Gogh'a ait olmayabileceği kuşkuları, geçen yılın Ağustos'unda, tablonun İskoçya'nın Edinburg kentinde sergilenmesi sırasında başgösterdi.
Eleştirmenler, 1886 yılında yapılan tablonun, Van Gogh'un aynı dönemde yaptığı diğer eserlerim üslubundan farklı olduğuna ve ressamın yazışmalarının hiçbirinde bu tablonun sözünün geçmediğine işaret ediyorlar. Edinburg'daki Dean Galerisi'nde düzenlenen sergi ardından 'Bir Erkeğin Başı', Van Gogh'a ait olup olmadığının saptanabilmesi için Amsterdam'daki Van Gogh Müzesi'ne gönderildi. Victoria Ulusal Galerisi'nin müdürü Vaughan, 'tablonun sahte bir eser olmayıp, sadece başka bir ressama ait olduğunu' vurguladı. Vaughan, "bir ressamın, bu yapıtı, Van Gogh'a ait olduğu düşünülsün diye yapmış olduğunu gösteren herhangi bir kanıt yok" dedi.  

gazeteport



Bu haber 493 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,846 µs