En Sıcak Konular

Yanığa yoğurt sürmeyin!

2 Ağustos 2013 12:53 tsi
Acıbadem Mobil Sağlık Doktoru Behiç Berk Kuğu, halk arasında yaygın olarak bilinen yanık bölgeye yoğurt veya diş macunu sürmenin enfeksiyon riskini artırdığını söyledi.

Dr. Behiç Berk Kuğu, fazla ve şiddetli güneş ışınına maruz kalınması durumunda yapılması gerekenler ve alınacak önlemler hakkında bilgi verdi. Halk arasında yaygın olarak bilinenin aksine, yanık bölgeye yoğurt veya diş macunu sürmenin enfeksiyon riskini artırdığını vurgulayan Kuğu, "Güneş yanığını ilk tespit ettiğimizde öncelikle yanık bölgeye, temizliğinden emin olduğumuz bir soğuk kompres uygulanmalıdır. Daha sonra hekiminizin önereceği, yanığın acısını azaltacak anestezik kremler ve hassaslaşan bölgenin enfeksiyon kapmasını önleyecek kremler karıştırılarak sürülebilir." dedi.

Güneş ışınlarının, vücutta D vitamini salgılanması açısından oldukça önemli olduğunu belirten Kuğu, "Fazla ve şiddetli güneş ışığına maruz kalınması ciltte 1. dereceye kadar varabilen yanıklara neden olabilir. Bunun yanı sıra, UVA ile UVB ışınlarına uzun süreli ve sık tekrarlanan maruz kalma durumu, 'Malign Melanom' dediğimiz cilt kanseri hastalığı riskini, özellikle beyaz tenli kişilerde belirgin şekilde artırmaktadır. Ayrıca güneş ışığına maruziyete bağlı olarak deride büller dediğimiz şişlikler, kızarıklıklar, su dolu cilt kabarcıkları oluşabilir. Bu cilt lezyonları da enfeksiyon kapmaya yatkındır ve kontrol altında olmaları gerekir." ifadelerini kullandı.

Şiddetli güneş ışınlarının özellikle çocuklar için tehlike yarattığını ifade eden Kuğu, bu ışınların yol açabileceği olumsuzlukları ve çözüm önerilerini şöyle sıraladı: "Çocukların, yaz aylarında ve özellikle güneşin dik açıyla vurduğu saatlerde güneş ışınlarına maruz kalmamasını sağlamak gereklidir. Açık havada yapılacak aktiviteler için en uygunu sabah saatleridir. Özellikle 1 yaşın altındaki çocuklar öğle saatlerinde doğrudan ve uzun süre güneş ışını almamalıdır. Tüm bunların yanı sıra çocuklar için en büyük riski oluşturan durum, su ve mineral eksikliğidir. 'dehidratasyon' olarak tanımlanan bu durum ısıya bağlı olarak gelişmektedir. Hayati tehlike riski taşıyan 'dehidratasyona' yol açmamak için güneşte kalan çocukların yeterli miktarda sıvı almaları sağlanmalıdır. Ciltte oluşabilecek yanıklar için ise soğuk kompres ve serin ortam yeterlidir. Çocuklarda krem ve pomad kullanımı ise sadece doktor kontrolünde uygulanmalıdır."

Kuğu, yetişkinlerde ve çocuklarda, vücutta meydana gelen su kaybını engellemek için yeterli miktarda su içilmesinin ciddi önem taşıdığını ifade ederek, yaz aylarında ve özellikle 'güneş yanığı' durumlarında su tüketiminin önem düzeyinin arttığını belirtti.

cihan
 

Bu haber 478 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,873 µs