En Sıcak Konular

Ortadoğu'da ''dizi'' boykotu yok

2 Ağustos 2013 12:52 tsi
TİM Başkanı Büyükekşi, son yıllarda Arap dünyasının rağbet gösterdiği Türk dizilerinin Mısır'da boykot edildiği söylemlerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Son yıllarda Arap dünyasının rağbet gösterdiği Türk dizilerinin Mısır'da boykot edildiği söylemleri asılsız çıktı.

Konuyla ilgili AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, "Son dönemde Mısır'da dizi ihracatı ve Türk dizileriyle ilgili sıkıntılar ağırlıklı olarak TV kanallarının kapatılması ya da mevcut çalışanların işten çıkarılması nedeniyle azalmaktadır" dedi.

Türkiye'nin son 5 yılda Fransa'yı da geçerek yerli film pazarında Avrupa'nın en büyük ülkesi olduğunu dile getiren Büyükekşi, 2005-2011 yılları arasında 76 ülkeye 35 bin 675 saatlik dizi ve program ihracatı yapıldığını belirtti.

Türkiye'nin şu anda ABD haricindeki diğer ülkeler arasında dünya dizi sektöründe liderliğe oynadığını ifade eden Büyükekşi, şunları kaydetti:

"Son dönemde Mısır'da dizi ihracatı ve Türk dizileriyle ilgili sıkıntılar ağırlıklı olarak TV kanallarının kapatılması ya da mevcut çalışanların işten çıkarılması nedeniyle azalıyor. Dünyanın en büyük dizi ihracatçısı olan ABD'li yapımcılardan pazar payı kaptık. Türkiye'de son yıllarda büyük ivme kazanan dizi sektörünün cirosu 300 milyon dolar üzeri bir hacme ulaştı. Türkiye'den yurt dışına dizi satışı yılda 100 milyon doların üstünde piyasa oluşturuyor. Türkiye, ABD'den sonra en fazla dizi ihracatı yapan 2. ülke.

Türkiye 60’tan fazla ülkede izlenen dizilerin prodüksiyon merkezi olma özelliğini kazandı. Türkiye ABD dizileri için de Ortadoğu kapısı oldu. Ortadoğu'ya dizi satmak isteyen ABD'li yapımcılar bölgedeki Amerikan antipatisini aşmak için Türk dizilerine yöneliyor. ABD'li Disney, 'Revange'in Türk versiyonu 'İntikam' dizisi için yerli bir kanal ile ortaklık kurdu. Dizi böylece, Ortadoğu'ya ortak yayın yapan OSN kanalına Nisan 2013'te satıldı."

 "Firmalar tam aksine yeni kontratlar yaptıklarını ifade ediyorlar"

Medya yapım sektöründe faaliyet gösteren Calinos Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Gülgen de Türk dizilerin boykot edilmesine yönelik çıkan haberlerin Türk dizilerinin kalitesinden kaynaklandığını, benzer yapılanmanın 8 ay önce de gündeme geldiğini söyledi.

Türk dizilerinin Arap dizilerinden daha kaliteli olduğu için tercih edildiğini ifade eden Gülgen, şunları anlattı:

"Türk dizilerinin kalitesinden dolayı, Mısırlılar kendi lokal prodüksiyonları yerine artık yavaş yavaş Türk dizilerine dönmeye başladı. Dolayısıyla boykot yapalım diye çıkan haberler, oranın sinemacıları, yönetmenleri, oyuncuları tarafından yapılıyor. Bunun mevcut siyasi durumla veya Türkiye'nin duruşuna yönelik olması söz konusu değil. Mesela daha geçenlerde Feriha dizisinin ikinci sezonu için teklif geldi. Şu anda yayın için pazarlık yapıyoruz."

 Global Agency Üst Yöneticisi (CEO) İzzet Pinto ise Mısır'daki gelişmelere değinerek, bu tarz olayların Türk dizilerinin ihracatı önünde bir engel teşkil etmeyeceğini bildirdi.

Türkiye'nin doğrudan müşterisinin Dubai olduğunu dile getiren Pinto, "Mısır bizim doğrudan müşterimiz değil. Türkiye Dubai'ye ihracat yapıyor. Dubai Mısır'a satıyor. O yüzden Mısır, bizi direkt etkilemiyor" dedi.



Bu haber 507 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,230 µs