En Sıcak Konular

Obama, Yemen lideri ile görüştü

2 Ağustos 2013 12:07 tsi
ABD Başkanı Barack Obama, Yemen Cumhurbaşkanı Abdurabbi Mansur Hadi ile Beyaz Saray'da bir görüşme yaptı.

Görüşmenin ardından Beyaz Saray'ın yayımladığı ABD-Yemen ortak açıklamasında, Obama ve Hadi'nin bugünkü görüşmede, iki ülke arasındaki ilişkilerin kapsamının genişletilmesi ve güçlendirilmesi yönündeki arzularını yeniden teyit ettiği belirtildi.

Açıklamaya göre, Başkan Obama, ABD'nin Yemen'in istikrarı, güvenliği, refahı ve birliğine olan desteğini yinelerken, Yemen hükümeti ve halkına kapsayıcı bir demokratik dönüşüme olan bağlılığıkları ve şu ana kadar kaydettikleri ilerlemeden dolayı takdirlerini dile getirdi.

Yemen Cumhurbaşkanı Hadi de ülkesinin tarihindeki bu kritik dönemde ABD'nin Yemen'e verdiği kararlı destekten ötürü Obama'ya teşekkür etti.

Hadi ayrıca, Obama'yı Ortadoğu'da barış, güvenlik ve fırsatların ilerletilmesine yönelik çabalarından dolayı kutladı. İki lider, Yemen halkının, idarenin, güvenliğin ve hukukun üstünlüğünün güçlendirilmesi, evrensel insan haklarının korunması ve ekonomik fırsatların geliştirilmesi yolundaki arzularının gerçekleşmesi için onlara yardım etmede birlikte çalışmaya devam etme sözü verdi.

Obama ve Hadi, terörle mücadele ve güvenlik konusunda güçlü ve kalıcı bir ortaklığa olan bağlılıklarını yeniden teyit ederken, Guantanamo'daki Yemenli tutukluların Yemen'e transferini sağlamak için yakın işbirliği yapma yönünde mutabakata vardı.

Siyasi dönüşüm

ABD-Yemen ortak açıklamasında, Obama ve Hadi'nin, Yemen'in Körfez İşbirliği Konseyi Girişimi'ni hayata geçirmeye yönelik çabalarını ve bunun zamanında tamamlanması için uluslararası camianın güçlü desteğini ele aldığı bildirildi.

Hadi, ülkesinin, ordunun yeniden yapılandırılması ve kapsamlı bir ulusal diyalog yürütülmesi konusunda sağladığı ilerlemelerden söz ederken, yeni seçmen kayıtları, anayasal referandum ve ulusal seçimlere ilişkin hazırlıklarda da mesafe katettiklerini belirtti.

Obama da Yemen'de devam eden ulusal diyaloğun kapsayıcı ve temsiliyetçi yapısını ve ülkenin geleceği için ortak vizyon geliştirilmesine yönelik çabaları takdir etti.

Başkan Obama, Yemen'in siyasi dönüşümünde kadınlar, gençler ve sivil toplumun oynamakta olduğu çok önemli rolü överken, bunun bölgeye güçlü bir örnek teşkil ettiğini kaydetti.

Ekonomik ve sosyal kalkınma

Görüşmede Yemen Cumhurbaşkanı Hadi, sosyal kalkınma ve ekonomik reformların, Yemen'in siyasi dönüşümü ve ülkenin genel istikrarı, güvenliği ve refahı için taşıdığı önemin altını çizdi.

İki lider, Yemen'de ekonomik fırsatların genişletilmesi ve özel sektör kalkınmasının güçlendirilmesi için birlikte çalışmaya devam etme kararı aldı.

Hadi, Yemen'in ekonomik reform ajandasının nasıl ilerletilebileceği konusunda IMF ve Dünya Bankası ile yaptığı yapıcı görüşmelere değinirken, Başkan Obama da bu reform çabalarına ABD'nin desteğini ifade etti.

İki lider, uluslararası bağışçılara, insani krizle uğraşan ve sorumlu idare ve reform taahhütlerini hayata geçirmeye başlayan Yemen'e desteği devam ettirmeleri çağrısında bulundu.

Hadi, Obama'ya, ABD'nin eşi görülmemiz seviyelerdeki insani ve kalkınma yardımlarından dolayı teşekkür etti.

Güvenlik ve terörle mücadele

Obama ve Hadi, terörle mücadelede güçlü bir ortaklığa olan bağlılıklarını yeniden teyit ederken, Arap Yarımadası'ndaki El Kaide örgütünün iki ülkeye de oluşturduğu tehdite karşı koymaya yönelik bir dizi çabayı konuştular.

İki lider, terörle hukukun üstünlüğü çerçevesi içerisinde mücadele edilmesinin ve Yemen'in kabiliyetli, etkili ve profesyonel güvenlik güçleri oluşturma çabalarının önemini teyit ettiler.

Guantanamo'daki tutuklular

Obama, Guantanamo Cezaevinin kapatılmasına yönelik bağlılığını yeniden teyit ederken, Yemen'e tutuklu transferleri üzerindeki moratoryumu kaldırma kararına işaret etti.

İki lider, hükümetlerinin, transferi uygun görülen Yemenli tutukluların ülkelerine dönüşünü kolaylaştırmak için birlikte çalışması yönünde mutabakata vardı.

Hadi, Yemen'de şiddet yanlısı aşırılık sorununu ele almak üzere bir rehabilitasyon programı oluşturma niyetini dile getirirken, ortak açıklamada, bunun Guantanamo'daki Yemenli tutukluların transferini kolaylaştırabileceği belirtildi.

Obama ve Hadi, bu kritik meselelerde aralarındaki yakın istişareyi sürdürme kararı aldı.

Yemen Cumhurbaşkanı Hadi

Yemen Cumhurbaşkanı Abdurabbi Mansur Hadi de ABD ile ortaklıklarının iki ülke için de kritik önemde olduğunu belirtti.

Hadi, terörle mücadelede ve El Kaide'ye karşı ABD ile yürüttükleri ortak çalışmaların en başta Yemen'in çıkarları açısından anlamlı olduğunu ifade ederek, El Kaide'nin faaliyetleri neticesinde Yemen'in kalkınmasının durma noktasına geldiğini, El Kaide varlığı yüzünden turizmin ciddi zarar gördüğünü, petrol şirketlerinin ülkeyi terketmek zorunda kaldığını dile getirdi.

Hadi, "Dolayısıyla bu terör unsurlarına karşı işbirliğimiz aslında Yemen'in çıkarlarına hizmet ediyor" değerlendirmesinde bulundu.

Obama ile Yemen'in geleceği ve toplumun tüm kesimlerini içine alan ulusal diyalog çalışmaları hakkında konuştuğunu kaydeden Hadi, iyi yönetim ve toplumun tüm üyelerinin ortaklığını içeren yeni bir anayasa oluşturmayı, Yemen için güvenlik, demokrasi ve adaletin tesis edildiği, otorite ve zenginliklerin bölüşüldüğü yeni bir gelecek yaratmayı arzuladıklarını belirtti.

cnnturk


Bu haber 497 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,343 µs