En Sıcak Konular

18 İslam ülkesiyle gümrük kolaylığı

5 Ağustos 2007 10:38 tsi
18 İslam ülkesiyle gümrük kolaylığı 

Türkiye, 18 İslam ülkesi ile tercihli ticaret sistemi kurarak gümrük duvarlarını kademeli olarak kaldırmaya hazırlanıyor. Gümrüklerde kolaylık sağlanacak 18 ülkenin isimleri:

Eylül ayında imzalanacak anlaşma ile Türkiye; BAE, Bangladeş, Fas, Gine, İran, Kamerun, Katar, Libya, Lübnan, Maldivler, Malezya, Mısır, Pakistan, Senegal, Suriye, Tunus, Uganda ve Ürdün ile yüksek gümrük ve tarife dışı engelleri ortadan kaldıracak.

“İslam Konferansı Örgütü Üyesi Ülkeler arasında Tercihli Ticaret Sistemi (Trade Preferential System among the Member Countries of the Organisation of Islamic Conference-TPS-OIC)” projesi, çerçeve anlaşmasının imzalanmasından 26 yıl sonra yaşama geçiriliyor.

Tercihli Ticaret Sistemi Çerçeve Anlaşması, anlaşmaya taraf olan ülkeler arasında, aşamalı biçimde gümrük tarifelerinde indirimler yapılmasının yanı sıra, ticareti zorlaştıran tarife-dışı engellerin azaltılmasını ve zamanla kaldırılmasını öngörüyor.

Tercihli ticaret sisteminin uygulamasını sağlayacak çalışmaları yürütmek üzere, anlaşmayı onaylayan 18 ülkenin temsilcilerinin katıldığı Ticaret Müzakereleri Komitesi’nin projeyi yaşama geçirecek menşe kuralları anlaşması eylül ayında Ankara’da imzalanacak.

SERBEST DOLAŞIMIN YOLU AÇILACAK

Böylece tercihli ticaret sistemine geçişin yasal altyapı tamamlanmış olacak. İslam ülkeleri arasındaki ticaretin ilk defa avantajlı bir rejimle, ortak kurallar zemininde yapılması sağlanacak. Sistemin kapsamı gelecekte daha da genişletilebilecek ve İslam ülkeleri arasında malların, hizmetlerin ve sermayenin serbestçe hareket edebileceği bir bütünleşmenin aşamalı biçimde oluşturulmasının önü açılacak.

Ayrıca, Çerçeve Anlaşmaya dayanarak yapılacak tarife indirimlerinde kullanılacak yöntemi ortaya koyan Tercihli Tarife Protokolü’nde (PRETAS) yürürlük için onay sürecinde bulunuluyor. Bu çerçevede, taraf ülkelerin, toplam gümrük tarife satırlarının yüzde 7’sinde dört yılda eşit dilimler halinde (en az gelişmiş ülkeler için altı yıl) gümrük vergisi indirimine gitmeleri ve indirime konu olacak tarife satırlarında tarife-dışı ve tarife benzeri engellerin tamamını kaldırmaları sağlanacak.

GÜMRÜK VERGİLERİNDE SINIRSIZ İNDİRİM OLANAĞI

Söz konusu indirimler sonucunda indirime konu olacak tarife satırlarından gümrük vergisi yüzde 25’in üzerinde olanların gümrük vergileri yüzde 25’e, yüzde 15 ile 25 arasında olanların yüzde 15’e, yüzde 10 ile 15 arasında olanların ise yüzde 10’a düşürülecek.

PRETAS kapsamındaki özel bir düzenleme ile isteyen ülkelere, normal tarife indirimi yöntemiyle yapılan indirimin de ötesine geçecek, daha ileri düzeyde bir tarife indirimine gitme hakkı tanındı. Böylece, ekonomik gelişmişlik seviyesi daha yüksek olan üye ülkeler, gönüllülük esasına dayalı olarak kendi aralarında daha kapsamlı bir liberalleşmeye gidebilecek.

haber7



Bu haber 293 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,603 µs