En Sıcak Konular

Rusya’dan Tacikistan’a ''güvenlik'' güvencesi

2 Ağustos 2013 10:47 tsi
Tacikistan Devlet Başkanı İmamali Rahman, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in davetlisi olarak Moskova’da çalışma ziyaretinde bulundu.

İki lider, Rusya Devlet Başkanı Putin'e ait, Moskova'nın Odinstovo bölgesinde bulunan Novo-Ogaryovo Rezidansı'nda gerçekleşen görüşmede siyaset, ticari ilişkiler ve askeri işbirliğinin yanı sıra kültürel ve sosyal konular ele alındı.

Rahman’ın Rusya’ya gerçekleştirdiği ziyaret, iki ülke ilişkilerini tekrar hareketlendirdi. Rus lider Putin’in Ekim 2012 yılında Duşanbe’ye yaptığı ziyarette imzalanan anlaşmaların hızlı bir şekilde hayata geçirilmesi konusunda mutabık kalındı. Ayrıca, Rus liderin 2014 yılından sonra NATO güçlerinin Afganistan’dan çekilmesinin ardından Tacikistan’da güvenliğin sağlanmasında yardımcı olunması yönünde ilgili birimlere talimatta bulunduğu belirtildi.

“İLİŞKİLERİMİZ BÖLGENİN GÜVENLİĞİ AÇISINDAN ÖNEMLİ”


Putin ile Rahman görüşmelerden sonra ortak basın toplantısı gerçekleştirdi. Basın toplantısında konuşan Putin, Tacikistan ile ilişkilerinin stratejik boyutta devam ettiğini ve iki ülke arasındaki işbirliğinin bütün Orta Asya’nın güvenliği ve istikrarı açısından önemli bir faktör olduğunun söyledi.

Putin, Tacik mevkidaşı Rahman ile ülkeler arasındaki pek çok konuyu değerlendirdiklerini kaydederek, "Tacikistan’daki Rus askeri üssünün barınma süresinin uzatılmasına yönelik anlaşmanın yürürlüğü konulması konusuna değindik. Tacikistan’daki üssün, Rusya toprakları dışındaki en büyük askeri gücümüz olduğunu belirtmek isterim." dedi.

Ülkeler arasındaki ticari ilişkilere değinen Putin, Rusya’da çalışan Tacik işçilerin ülkesine gönderdikleri paranın Tacikistan’ın ekonomik açıdan kalkınmasında önemli rol oynadığını belirtti. Rus lider, göçmen işçiler konusundaki sorunları ortaklaşa çözeceklerinin altını çizdi.

Putin, Rusya’nın Tacikistan’da en çok yabancı yatırım yapan ülke konumunda olduğunu ve bu rakamın 1,2 milyar dolara ulaştığını aktardı.Enerji alanında önemli projelerin hayata geçirildiğinden bahseden Putin, Gazprom şirketinin Tacikistan’ın petrol ürünlerine olan ihtiyacının yüzde 40’ını karşıladığını ifade etti.

“ASKERİ ÜS ANLAŞMASI TACİK MECLİSİ’NDEN GEÇECEK”

Tacikistan Devlet Başkanı İmamali Rahman ise basın toplantısında yaptığı açıklamasında, Rusya ile aralarındaki siyasi ve askeri işbirliğine önem verdiklerini kaydederek, Rus askeri üs anlaşmasının Tacikistan Meclisi tarafından onaylanacağının sözünü verdi.

Putin ile uluslararası ve bölgesel konular yanı sıra Afganistan’daki son durumu da ele aldıklarını söyleyen Rahman, 2014 yılında NATO güçlerinin Afganistan’dan çekilmesiyle bölgesel güvenliğin önemli hale geleceğini söyledi.

Görüşmelerde hazır bulunan Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu basına yaptığı açıklamasında, iki ülke arasında imzalanan askeri üs anlaşma kapsamında Rus askeri üssünün kalma süresi 49 yıl uzatıldığını kaydetti. Rus Bakan, 2025 yılına kadar Tacikistan ordusunun modernleştirilmesi için yaklaşık 200 milyon dolar yardımda bulunacaklarını söyledi. Şoygu, NATO güçlerinin Afganistan’dan çekilmesinin ardından çıkabilecek riskler doğrultusunda para miktarının artabileceğini belirtti.

Şoygu ayrıca, Putin’in kendilerine 2014’den sonra ortaya çıkabilecek bütün riskleri değerlendirerek, bu konuda tedbir alınması ve Tacikistan’a da yardım edilmesi konusunda talimat verdiğini açıkladı.

cihan


Bu haber 485 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,780 µs