En Sıcak Konular

Kürtçe öğretmenleri göreve başlıyor

31 Temmuz 2013 12:24 tsi
Mardin Artuklu Üniversitesi Yaşayan Diller Enstitüsü Kürdoloji bölümünden mezun olanların, bu yıl sözleşmeli öğretmenlik yapabileceği bildirildi.

Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Serdar Bedii Omay, Kürtçe öğretmenliğinin çözüm sürecinde atılmak istenen adımlardan biri olduğunu söyledi. Mezun olan öğrencilerin bu sene sözleşmeli olarak görev alacaklarını belirten Prof. Dr. Omay, Milli Eğitim Bakanlığı'nın geçen sene içerisinde kendilerinden seçmeli Kürtçe öğretmenliği için 2 talepte bulunduğunu ifade etti.

Taleplerden bir tanesinin öğretmen yetiştirmek olduğunu kaydeden Prof. Dr. Omay, bu amaçla yüksek lisans tesis programları açtıklarını dile getirdi. Prof. Dr. Omay, "İki ayrı dönem halinde 250 öğrenci alarak, 500 öğrenci yetiştirdik ve geçtiğimiz Haziran ayının sonunda da tarihi bir mezuniyet töreniyle bu kardeşlerimizi mezun ettik. Bu öğretmenlerimiz bu sene seçmeli Kürtçe derslerine girecekler. Mevzuatla ilgili bazı sıkıntılar var. Yaşayan Diller Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Kadri Yıldırım'ın, hem muhalefetin hem de iktidarın milletvekilleri ile beraber Milli Eğitim Bakanı ile yaptığı görüşmeler var. Sözleşmeli öğretmen statüsünde bu sene istihdam edilmeleri ihtimali görünüyor. İnşallah bu durum çözülecek. Çözüm süreciyle ilgili atılmak istenen adımlar var. Kürtçeye devletimizin, hükümetimizin ve Başbakanımızın verdiği bir destek var. Kürtçenin akademik yönde kullanılması ve gelişmesi yönde faydalı neticelere ulaşacaktır" dedi.

"Kürdoloji bölümü 445 taban puanla kapattı"

Kürdoloji bölümünün 445 taban puanla kapatmasının kendileri için önemli olduğunu aktaran Prof. Dr. Omay, “Mardin Artuklu Üniversitesi'ndeki bazı bölümlerimiz Lisansüstü Yerleştirme Sınavı sonucu çok öne çıktı. Bu bölümlerin içerisinde de özellikle Kürdoloji dört yıllık lisans programımız 445 taban puanla kapattı. Bu bizleri son derece mutlu etti. Üniversitemiz yeni bir üniversite ve Mardin’in tarihi, genetiği, toprağı, çok dinli ve daha çok bir sosyal medeniyetler üniversitesi olma vizyonunu ortaya koymuş, politikasını buna göre belirlemiş bölümlerini de buna göre oluşturmuştur. Milli Eğitim Bakanlığı için açtığımız 4 yıllık lisans, tezli yüksek lisans ve tezsiz yüksek lisans programlarımız vardı. Şimdi de Yüksek Öğretim Kurulu'na müracaatımızda Kürdoloji doktora programı aşamasına kadar geldik. Kadrosunu zenginleştirip kuvvetlendirdiğimiz ve ülkemizde ciddi teveccüh gören bu bölüme öğrencilerimiz yüksek puanla yerleşmiş bulunuyor. 47 kontenjanımızın, 47'si de doldu. Eksik kalanlar için de ek kontenjana çıkacağız" şeklinde konuştu.

cnnturk


Bu haber 550 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,219 µs