En Sıcak Konular

Darbeci Arap lobisine tarihi ders

31 Temmuz 2013 08:26 tsi
Darbeci Arap lobisine tarihi ders Arap ve Uluslararası İlişkiler Konseyi’nin, önceki gün İstanbul’a gelerek, Başbakan Erdoğan ile görüşmesinin perde arkası aydınlanmaya başladı.

Başbakan Erdoğan kendisini Mısır'da yaşananların darbe olmadığını ikna etmeye gelen darbeci Arap lobisine tarihi bir ders verdi: Demokratik darbe olmaz.

Türkiye'nin demokratik seçimle iktidara gelen ilk Mısır Devlet Başkanı Mursi'nin, askeri müdahale ile görevinden alınmasına gösterdiği tepki, darbe yanlısı Arapları rahatsız ediyor. Star'da yer alan habere göre; Arap Konseyi ve Uluslararası İlişkiler Konseyi'nin, Başbakan Erdoğan'ı, "Türkiye, darbe savından vazgeçsin. İhvan'ı geri çekilmeye ikna etsin" çabası sonuç vermedi; beş Arap temsilci, Erdoğan'ın, "Demokratik darbe olmaz" mesajıyla geri döndü.

Arap ve Uluslararası İlişkiler Konseyi'nin, önceki gün İstanbul'a gelerek, Başbakan Erdoğan ile görüşmesinin perde arkası aydınlanmaya başladı. Görüşmede Konseyi, Arap Ligi eski Genel Sekreteri Amr Musa, Irak eski Başbakanı İyad Alawi, Lübnan eski Başbakanı Fuad Siniora, Ürdün Meclis Başkanı ve eski Başbakanı Taher Al Masri, Kuveyt  Meclisi eski üyesi Mohammad Al Sager temsil etti. Heyet Dolmabahçe'de 1,5 saatlik görüşmede Erdoğan'dan, Türkiye'nin darbe sonrası Mısır politikasını değiştirmesini istedi.

Darbelerin hedefi demokrasidir

Heyet üyeleri "Mısır halkının iyiliği ve Mısır'ın demokratik geleceği" açısından Türkiye'den ricaları bulunduğunu belirterek, iki öneriyi sundu: "Türkiye, Mısır'da 3 Temmuz'da yaşanılanları, darbe olarak nitelendirmesin. Daha yumuşak bir terminoloji ile Mısır'daki yeni yönetim ile diplomatik ilişkiler başlatsın. Devrik bir lider olan Mursi'yi, Cumhurbaşkanı olarak tanımaktan vazgeçin. Mursi taraftarlarının sokaklardan çekilmesi için devreye girin. İhvan müdahaleyi kabul etsin."

Her iki talebin de yerine getirilmesinin hiçbir şekilde mümkün olmadığını dile getiren Erdoğan, Mısır tarihinde ilk kez demokratik bir seçimle iktidara gelen Mursi'nin devrilmesinin darbe olduğunu söyledi. Erdoğan, "Bu mesajların Mısır halkının ve Mısır'ın demokratik geçişinin iyiliği için istendiği" açıklamasına ise "İyi darbe - kötü darbe diye bir ayırım yoktur. Demokratik darbe olmaz. Darbelerin hedefi halktır, demokrasidir" yanıtını verdi. Heyetin, Mursi yönetimine yönelik eleştirileri üzerine, Mısır halkının, Mursi'ye notunu sandıkta vermesi gerektiğini belirten Erdoğan, Türkiye'nin dünyayı darbelere karşı samimi, ilkeli bir duruşa davet etmeye devam edeceğini belirtti.



Bu haber 838 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,765 µs