En Sıcak Konular

Twitter'da hesaplar neden kapanıyor?

30 Temmuz 2013 13:31 tsi
İnternet Geliştirme Kurulu Başkanı Serhat Özeren, Twitter'ın algoritmalarında yaptığı değişiklik nedeniyle kullanılmayan ve sahte hesapları askıya aldığını veya sildiğini belirterek, 'Bu operasyon, sadece Türkiye'ye özgü değil, Twitter'ın global olarak ge

Gezi Parkı odaklı olaylarda etkin şekilde kullanılan Twitter'daki sahte hesapların silinmesi sonrasında "Twitter'ın Türkiye'de ofis karşılığında bu hesapları sildiği" yönünde ortaya atılan iddialara yönelik soruları yanıtlayan Özeren, "Operasyonun sadece Türkiye'yi değil, tüm dünyadaki sahte hesapları etkilediğini" belirtti. Özeren, hesapları kullanım durumlarına göre kapatan algoritmanın Twitter tarafından değiştirilmesi sonucu sahte ya da aktif olmayan hesapların silindiğini söyledi.

Özellikle hakaret ve evrensel suç kabul edilen, nefret, ırkçılık, çocuk istismarı içerikli yayınlar konusunda sahte hesapların tüm dünyada sıkıntı yaratan bir konu olduğunu vurgulayan Özeren, şöyle konuştu

"Bu anlamda yapılan düzenlemeyi doğru buluyoruz. Dünya genelinde 20 milyon, Türkiye'de 6 milyon sahte hesap bulunuyor. Kullanıcılar da bu sahte hesaplar nedeniyle sıklıkla mağduriyet yaşıyor. Bunun sosyal ve ekonomik sonuçlarından her kullanıcı etkileniyor. Bilgi kirliliğinin ve hakaret içerikli yayınların önlenmesi konusunda böyle bir düzenlemeye ihtiyaç vardı. Ancak konuyu sadece Türkiye'ye özgü bir düzenleme olarak algılamak yanlış olur. Bu konuda zaten şirket yetkilileri de gereken açıklamaları yapmışlardır.

 Sosyal medya kullanıcıları, kendi etik değerlerini oluşturmalıdırlar, sahte hesapları takip etmemeli ve sahte hesaplardan gelen mesajları takipçileriyle paylaşmamalıdırlar. En güzel kontrol kullanıcıların kendi içinde etik değerlere göre yapacakları kontroldür. Hakaret, nefret söylemlerinde bulunanlar, yalan haber yayanlar gerçek kullanıcılarda olsa bu kullanıcılar takip edilmediği zaman otomatikman etkisi de ortadan kalkacaktır. İstenmeyen olayların oluşmaması için evrensel değerlere saygılı bir yöntem izlenmesi sosyal medyayı daha amacına uygun ve her kesimin benimsediği, kullandığı ifade özgürlüğünün en iyi şekilde yansıtıldığı bir platform haline getirecektir. Bu konuda sivil toplum kuruluşlarına, kanaat önderlerine ve takipçi sayısı fazla olan toplumda tanınmış insanlara çok daha fazla sorumluluk düşmektedir."

YÜZDE 5 KURALI VE ALGORİTMA

Twitter hesaplarının askıya alınması için birçok farklı sebep bulunuyor. Bir algoritma tarafından tespit edilen yumurta takipçiler, özellikle IP adres kayıtlarına göre tek tek bulunuyor. Kapatılan hesapların başında aynı içeriği farklı kişilere yollayan kullanıcılar da bulunuyor. 'Kopyala-yapıştır' yöntemiyle yapılan bu tip paylaşımlar, Twitter'ın söz konusu içerikleri "spam" (istem dışı alınan içerik ve mesajlar) olarak tanımlanmasına sebep oluyor. Söz konusu paylaşımı yaklaşık 10 kez yapanların hesapları, kısa bir süre içinde kapatılabiliyor. Bunun yanı sıra Twitter algoritmasında "yüzde 5" kuralı olduğu da iddia ediliyor. Bu kurala göre takipçi sayısının yüzde 5'i kadar spam olarak işaretlenmesi, Twitter hesaplarının kapatılmasına neden oluyor. Örneğin; 100 takipçisi olan bir kullanıcının beş kez spam olarak işaretlenmesi o hesabın kapanmasına neden olabiliyor. Son dönemde özellikle siyasi parti ve oluşumların karşıt görüşlerdeki kullanıcılara aynı yöntemi kullandığı belirtiliyor.

 Hesabı askıya alınanların, hesaplarının yeniden aktif hale gelmesi için support.twitter.com adresinden destek ekibine bu durumu bildiren form doldurması gerekiyor. Ancak formun İngilizce olarak doldurulması gerekiyor. Bir algoritmayla askıya alınan hesaplar, Twitter ekibi tarafından incelenerek yeniden kullanıma açılabiliyor.

 Bu noktada süreci hızlandırmak için kullanıcıların Twitter ayarlarından ekledikleri uygulamaları kaldırmaları gerekiyor. Kullanıcıların, Twitter'da takip ettiği kişi sayısı 2 binden fazlaysa bu sayıyı da düşürmesi gerekiyor. Askıya alınan hesaplar, 1 ile 10 gün içerisinde geri alınma şansı olabiliyor.

aa

Bu haber 689 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,365 µs