En Sıcak Konular

Türkiye'den Mısır'a ilk yaptırım

30 Temmuz 2013 08:14 tsi
Türkiye'den Mısır'a ilk yaptırım Türkiye, ulaşım, eğitim ve sağlıkta Mısır'la yaptığı 27 anlaşmadan bazılarını askıya aldı.

Mısır'daki katliam Türkiye'yi de ayağa kaldırdı. Ordunun, darbe karşıtı göstericilere ateş açarak 200 kişinin ölümüne neden olduğu Mısır'a Türkiye'den ilk yaptırım geldi.

Sabah'ta yer alan habere göre; Başbakan Tayyip Erdoğan'ın geçen yıl yaptığı Mısır ziyaretinde imzalanan 27 anlaşmadan bazıları askıya alındı. Askıya alınan anlaşmalar arasında ulaşım, eğitim ve sağlık alanlarında kritik işbirliği öngören protokoller de bulunuyor.Türkiye'nin ürettiği insansız hava aracı ANKA'nın satışı da şimdilik donduruldu. Türkiye ile Mısır arasında İskenderun ve Port-Said hattından gerçekleştirilen deniz seferlerine de son verildi.

Başbakan Erdoğan TÜMSİAD'ın düzenlediği iftarda yaptığı konuşmada Mısır'da yaşananlara sessiz kalmayacaklarını açıklamıştı. Batı'nın Mısır'da olanlara sessiz kalmasını da eleştiren Erdoğan "Bu katliama sessiz kalan, bu vahşetin ortağıdır. Biz bu vahşetin ortağı olamayacağız. Biz Türkiye'yiz, haksızlık karşısında eğilmeyiz. Haksızlık karşısında eğilip, dilsiz şeytanlardan olmayacağız. Herkes sussa bile biz susmayacağız. Mısır'da demokrasi, milli irade katledilmiştir. Bunu bütün dünyaya duyuracağız" demişti.

Türkiye'nin milli imkânlarla ürettiği insansız hava aracının ilk yabancı müşterisi de Mısır olmuştu. Dünyanın en gelişmiş hava araçlarından biri olan ANKA'dan Mısır 10 adet almak istiyordu. Önceki gün gerçekleşen katliamın ardından Türkiye, ANKA satışını da askıya aldı. İki ülke arasında yapılacak askeri tatbikatlar da donduruldu. 4 Temmuz'da Saraybosna'dan Kahire Büyükelçiliği'ne atanan Büyükelçi Ahmet Yıldız'ın da henüz Mısır'a gitmediği öğrenildi.
 



   
 

 



Bu haber 873 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,100 µs